Linkuri accesibilitate

Recorduri de frig în Europa


În România, guvernul a decretat ieri după-amiază starea de urgenţă în sectorul energetic.

Iarna grea bate recordurile, făcînd zeci de victime mai ales în estul Europei, unde temperaturile au coborît pe alocuri, astă-noapte, până la minus 35 de grade. Detalii are Mircea Ţicudean.

De la Marea Baltică până la Marea Neagră, temperaturile polare şi noi căderi de zăpadă din ultimele ore au provocat haos, afectînd alimentarea cu electricitate, căldură şi hrană. Serviciile meteo spun că est-europenii vor mai avea de îndurat câteva zile de ger, după care temperaturile vor începe să crească.

Agenţia Reuter scrie că în Polonia au murit în ultimele trei zile din cauza frigului 16 persoane. Iar de la începutul acestei ierni neobişnuit de geroase, adică din noiembrie, bilanţul victimelor poloneze ale frigului se ridică la 200. În Ucraina, în ultimele cinci săptămâni au murit de frig peste 250 de oameni, mai ales persoane fără adăpost.

Şase oameni au îngheţat în Cehia şi cel puţin 11 în România, unde autorităţile au cerut săptămâna aceasta spitalelor să-şi deschidă porţile pentru persoanele fără casă. La începutul săptămânii curente au fost închise zeci de şcoli în nordul şi nord-estul Bulgariei, unde transportul rutier a fost dat peste cap de viscolul de la sfârşitul săptămânii. Autorităţile din Letonia au apus că temperatura medie a fost săptămâna trecută de -15 grade, adică cu 19 grade sub media normală pentru prima lună a anului în regiunea Mării Baltice. Căderile de zăpadă au blocat 360 de maşini pe o şosea din Ucraina. În Polonia, trenurile continuă să aibă întârzieri mari, din cauza şinelor şi a liniilor de curent îngheţate. Tot în Polonia, sute de gospodării sunt lipsite de curent pentru a treia zi consecutiv.

În România, guvernul a decretat ieri după-amiază starea de urgenţă în sectorul energetic. Potrivit agenţiei Mediafax, în practică, asta înseamnă că poate fi întreruptă alimentarea cu gaze a unor consumatori industriali şi trecerea pe combustibili alternativi a unor centrale termice, astfel încât populaţia să fie alimentată cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă. Tot în România, mai exact în Oltenia, a fost sistată ieri munca în exploatările de cărbune de suprafaţă, o măsură care se ia când temperaturile coboară sub minus 10 grade.
Pe românii din sudul, centrul şi estul ţării îi mai aşteaptă încă cel puţin trei zile de ger, cu temperaturi de până la minus 15 grade pe timp de noapte. Vremea se va încălzi apoi în întreaga Europă de est, spre sfârşitul săptămânii.

Agenţia Reuters scrie că iarna grea a lovit nu doar Europa continentală, care este mai obişnuită cu gerul, ci şi ţări cu climat oceanic, adică cu ierni de obicei mai blânde. În Olanda, temperaturile au coborât în această iarnă până la minus 17 grade, un record al ultimilor 30 de ani.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG