Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană va elabora "Strategia Dunării" pînă în 2011


Dunărea la Viena
Dunărea la Viena

O strategie care ar putea întări Parteneriatul Estic

Republica Moldova are toate sansele sa fie cooptata in Strategia Dunarii, un document pe care Comisia Europeana trebuie sa il puna la punct pana in 2011. O rezolutie votata in unanimitate de Parlamentul European, noteaza ca desi Dunărea uneşte zece state europene, la nivelul UE nu există încă o strategie europeană pentru această regiune.

Insa noua Comisie Europeana in a carei componenta se regasesc doi politicieni din tari riverane Dunariii, respectiv comisarul austriac ce va detine portofoliul dezvoltarii si cel german, fost premier al landului Baden Würtenberg, care va administra chestiunile energetice ale Uniunii, are toate sansele sa puna pe roate Strategia Dunarii care sta de multa vreme in faza de proiect.

De altfel, faptul ca rezolutia a fost sprijinita de toate grupurile politice, spune multe. Potrivit vicepresedintelui Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, strategia va fi extinsa si catre Statele membre ale Parteneriatului Estic: "In orice caz Ucraina este o tara la care ne gandim dar credem ca atata vreme cat Dunarea este legata de Marea Neagra, toate tarile din bazinul Marii Negre ar trebui sa fie parte din aceasta strategie. Politica de vecinatate este de fapt o strategie foarte slaba. Nu este puternica de ajuns. Asa incat in conexiune cu Strategia Dunarii si in perspectiva cu o uniune a Marii Negre, o uniune a tarilor de la Marea Neagra cu Uniunea Europeana, putem intari Parteneriatul Estic".

Daca socialistii rostesc deja numele Ucrainei, popularii, cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, merg mai departe si introduc si Moldova in ecuatie. În rezoluţia initiata de 11 eurodeputati romani, Parlamentul European solicită Comisiei Europene elaborarea unui plan de acţiune pentru implementarea proiectelor care promovează: utilizarea ecologică a Dunării în scopul navigaţiei interne, intermodalitatea cu alte sisteme de transport (în special dezvoltarea liniilor de transport feroviar rapid) şi prezervarea şi ameliorarea calităţii apei şi dezvoltarea ecoturismului.

Insa, ca orice proiect si acesta va avea nevoie de finantare. De unde vor veni banii? Desgur ca investitiile majore vor trebui facute de catre statele interesate. Dar cum vom avea un comisar pe Dezvoltare regionala care va veni de aceasta data dintr-o tara dunareana, Austria, ne asteptam din partea acestuia sa aiba de asemenea o contributie financiara la dezvoltarea strategiei, a declarat Europei Libere Hannes Swoboda, vicepresedintele socialistilor din Parlamentul European. Insa potrivit rezolutiei, finanţarea proiectelor din spaţiul dunărean va putea fi obţinută si in baza altor politici ale Uniunii Europene, precum politica de coeziune şi cea de vecinătate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG