Linkuri accesibilitate

Mişcări centrifuge în PDL


Ideea de reformare a clasei politice este unul din obiectivele noului mandat al lui Traian Băsescu

Dupa alegerile prezidentiale de la sfirsitul anului trecut, cele doua mari partide care domina scena politica romaneasca au inceput discutii serioase despre necesitatea reformarii lor. In vreme ce socialistii isi contesta conducerea dupa pierderea scrutinului din decembrie, partidul presedintelui Basescu a fost fortat din interior sa ia in discutie temele incomode ale schimbarii mentalitatii propriilor politicieni. Traian Basescu a fortat inca de anul trecut punerea pe listele candidatilor pentru alegerile europarlamentare si generale a intelectualilor care l-au sustinut in luptele din ultimii ani. Este vorba despre Monica Macovei, care a reformat justitia autohtona inainte de intrarea in Uniunea Europeana, de profesorul de stiinte politice Cristian Preda, de publicistul si scriitorul Traian Ungureanu plus Sever Voinescu, fost diplomat. Toti au facut campanie electorala activa pentru presedintele roman, iar dupa alcatuirea noului guvern au inceput sa-si scrie pe blogurile personale nemultumirile cu privire la felul in care functioneaza formatiunea din care fac parte: Partidul Democrat Liberal.

Pretextul a fost usor de gasit dupa ce fiul unui baron de partid - Silviu Prigoana - imbogatit si datorita afacerilor cu institutiile publice a fost desemnat sa candideze pentru un loc in parlament, eliberat prin plecarea unui liberal la banca centrala. De la problema nepotismului, sensibila si pentru presedintele Traian Basescu a carui fiica a ajuns in Parlamentul European, dezbaterea initiata de intelectualii democrat-liberali a atins si modelul oligarhic care sta la baza partidelor romanesti. Presedintele Basescu reuseste, poate fara sa fi vrut neaparat, sa-si miste partidul de pe sinele pe care-l pusesera baronii, la rindul lor imbogatiti in vremurile tulburi ale tranzitiei.

Grupul intelectualilor a fost astazi invitat la intilnirea conducerii democrat-liberale, dupa ce fusesera admonestati pentru criticile facute in afara partidului. Cu aceasta ocazie s-a vorbit inclusiv despre necesitatea clarificarilor doctrinare, iar Sever Voinescu a propus schimbarea numelui din Partidul Democrat Liberal in Partidul Popular, dupa numele formatiunii europene la care este afiliat.

Miscarile centrifuge din partid nu sint privite cu ochi buni de conducerea democrat-liberalilor romani, dar ele nu pot fi evitate, iar Traian Basescu este nevoit sa le aprobe, fiindca ideea de reformare a clasei politice autohtone este una dintre tintele noului sau mandat.
XS
SM
MD
LG