Linkuri accesibilitate

Harababură politică


Privite de pe „palierul” simplilor muritori, metamorfoze politice par derutante şi bizare.

Am un cunoscut, un susţinător vechi al Alianţei Moldova Noastră. Omul acesta acum e răvăşit, tulburat, derutat. De ce? Pentru că Veaceslav Untilă, unul dintre liderii Alianţei Moldova Noastră, a părăsit pe neaşteptate formaţiunea în care a muncit multă vreme şi s-a făcut dintr-odată lider al Mişcării Acţiunea Europeană. Cunoscutul meu nu mai ştie ce să facă. Cum să mai susţină o Alianţă Moldova Noastră în care nu mai există carismaticul Veaceslav Untilă? Dar nici pentru un Untilă desprins de echipa AMN-ului cunoscutul meu nu poate vota. De aceea, omul se frămîntă. Îl compătimesc, dar nu-l pot ajuta cu nimic.

Uşurinţa cu care unii lideri de partide autohtoni îşi părăsesc formaţiunile pentru a deveni – într-un mod aproape miraculos – lideri ai altor partide merită o atenţie aparte. Aşadar, unul dintre liderii AMN, Veaceslav Untilă, îşi părăseşte formaţiunea şi devine lider al MAE. Unul dintre liderii PCRM, Marian Lupu, îi abandonează pe comunişti şi devine imediat lider al Partidului Democrat. Alţi doi lideri ai PCRM, Victor Stepaniuc şi Vladimir Ţurcan se metamorfozează şi ei repede în lideri ai partidului Moldova Unită. Iar dacă mîine un Vlad Filat sau un Mihai Ghimpu ar deveni lideri ai AMN harababura ar atinge apogeul.

Să fiu înţeles corect. Nu contest dreptul politicienilor de a deveni lideri acolo unde vor. Numai că – privite de pe „palierul” simplilor muritori – aceste metamorfoze politice par derutante şi bizare. E oarecum ciudat faptul că nişte politicieni, care au fost vreme îndelungată în vîrful unei formaţiuni, pentru care au muncit cu acribie, pleacă brusc într-un alt partid unde sînt înscăunaţi imediat, cu surle şi trîmbiţe, în funcţii de conducere. Nu e ciudat oare să munceşti ani de zile pentru un partid şi apoi să te desparţi de el cu nonşalanţă ca să ajungi lider al unei formaţiuni pentru care nu ai mişcat un deget?

Dacă aceste rocade între lideri vor continua, e foarte posibil ca bietul alegător să nu mai înţeleagă care e deosebirea dintre partidele autohtone…
XS
SM
MD
LG