Linkuri accesibilitate

Studierea şi sancţionarea sălbăticiilor sub marca "secera şi ciocanul"


Istoricii Ion Varta, Igor Casu, Gheorghe Cojocaru, Mihail Tasca
Istoricii Ion Varta, Igor Casu, Gheorghe Cojocaru, Mihail Tasca

Ion Varta: „Dacă ar subscrie la condamnarea comunismului, comuniştii actuali s-ar detaşa de crimele comise de vechii lor ortaci şi ar obţine un plus de imagine".

Unii dintre noi am trăit în comunism şi ştim ce înseamnă asta, însă reglarea conturilor cu trecutul este necesară pentru generaţiile viitoare, atunci când se vor întreba ce a dus la căderea comunismului. La acest sfarsit de saptamana vorbim despre nevoia de a investiga crimele comuniste din perioada sovietică.
Regimul comunist ar putea fi condamnat în acest an si in Republica Moldova. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a creat o comisie pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar. Deşi sarcina comisiei este de a elabora un studiu ştiinţific despre regimul comunist din R. Moldova de până la 1990, unii membri ai comisiei consideră că după acest studiu ar putea urma o condamnare oficială a regimului comunist, aşa cum s-a întâmplat şi în România.

Deputaţii comunişti, la rândul lor, cred că scopul acestei comisii este de a elimina Partidul Comuniştilor de pe actuala scenă politică din R. Moldova. O democraţie fără memorie este una aflată în gravă suferinţă. Nu trebuie să uităm, pentru a putea să evităm erorile trecutului, e de parere Sergiu Mocanu, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin. Unii ar putea sa-i dea dreptate domnului Mocanu, altii ar ezita pentru ca in societatea moldava parerile sunt impartite.

Sergiu Mocanu
Sergiu Mocanu: Este adevarat ca subiectul este contradictoriu pentru ca suntem intr-un an electoral, or acest subiect in mod cert nu este unul electoral. Societatea noastra, banuiesc eu, ca nici nu stie ca ar trebui sa i se faca o asemenea interventie chirurgicala la nivel de clasa politica pentru ca sa fie curatata de toate hibele care s-au acumulat in perioada sovietica. Eu cred ca este o chestie absolut necesara si o conditie pentru a ameliora situatia in Republica Moldova si pentru depasirea unor crize politice.

Valentina Ursu: De ce se discuta in contradictoriu? Pentru ca din moment ce exista Partidul Comunistilor in Republica Moldova si exista un segment de populatie in societate care simpatizeaza acest partid, ei incearca sa explice ca uite sustin PCRM si de aceea nu ar vrea sa se condamne comunismul.

Sergiu Mocanu
: In general, chestia asta cu comunismul in Republica Moldova nu are o logica foarte bine definita. Sunt multe lucruri pe care populatia le vede altfel dar ele oricum trebuie puse pe un fagas normal, pentru ca populatia Republicii Moldova de la 1989 incoace nu a fost pregatita nici pentru un proces de democratizare prin care a trecut societatea noastra, dar el era absolut necesar. Din aceasta condamanre a comunismului va decurge probabil o lege a lustratiei care va interzice accesul la functii publice a unor persoane care sunt vulnerabile sub aspect de colaborare cu politia secreta in perioada comunismului. Pe aceasta chestiune se suprapune si faptul ca Vladimir Voronin a condus abuziv Republica Moldova.

Valentina Ursu: Dumneavoastra ati fost chiar consilierul ex-presedintelui Vladimir Voronin. Ce loc ocupa ideologia acolo, la Presedintie?

Sergiu Mocanu: In Presedintie eu nu am vazut niciun semn al unei ideologii comuniste, poate doar in biroul lui Tkaciuc care era si membru de partid. Din motivul ca nu a fost condamnat altadata comunismul in Republica Moldova, functionarii care au fost in jurul lui Voronin au facut actiuni reprobabile la comanda lui Voronin. Acum foarte multi dintre ei incearca sa se acopere cu un fel de responsabilitate colectiva. Or, atunci cand va fi condamnat comunismul, iar organele de drept vor merge mai departe si vor dovedi ca Voronin a condus abuziv aceasta tara, tot din cauza ca a avut niste ticuri din perioada totalitara, va trebui fiecare sa raspunda pentru ceea ce a facut. Eu m-am intalnit cu un fost coleg care era Procuror General in momentul in care eu am fost arestat si care a incercat sa-mi spuna ca: Dle, dumneata tot ai fost in sistem. I-am spus: Da, eu am fost intr-un birou la Presedintie si ma ocupam de integrarea europeana si sincer nu am stiut ca alaturi, tu, in alt birou, te ocupi de salbaticie, or salbaticiile pe care le-au facut ei trebuiesc sanctionate. Au fost facute la comanda unui om iesit din acel sistem sovietic, ma refer la Voronin, si a condus aceasta tara, chiar daca a condus-o mai mult mafiot decit comunist.

Deja dupa ce nu am mai fost consilier prezidential am aflat foarte multe lucruri demne de a fi condamnabile. De fapt, eu am plecat de la Presedintie in momentul cind pe masa mea a aparut un dosar de deschidere a unui dosar penal ambasadorului nostru de la Bruxelles, pe atunci era Eugen Carpov. Am facut o declaratie pe propria raspundere ca eu, Sergiu Mocanu, declar ca nu am colaborat cu politia de altadata si nu am savirsit fiind functionar public acte de natura sa incalce drepturile omului. Foarte multi din cei care au fost in preajma lui Voronin au facut comenzi de-a lui Voronin care incalcau drepturile fundamentale ale omului si atunci fiecare trebuie sa raspunda pentru ceea ce a facut.

Valentina Ursu: Dle Mocanu, ati fost reprezentantul unei guvernari comuniste...

Sergiu Mocanu: Eu nu am reprezentat guvernarea comunista. Bun, exista o perceptie asupra acestei chestii, dar eu spuneam ca am avut satisfactia atunci cind reuseam sa trimit niste semnale catre cei de afara si care reuseau sa-l determine pe Voronin sa-si tradeze adevarata esenta. Eu asta de fapt am facut.

Valentina Ursu: Ce asteptati de la aceasta Comisie care si-a inceput activitatea privind condamnarea comunismului?

Sergiu Mocanu: Eu astept ca aceasta Comisie va examina si va da in termeni foarte clari o apreciere a ceea ce a fost comunismul in perioada sovietica, plus cred ca rezultatele acestei comisii vor servi un imbold si o garantie pentru organele de drept care vor fi mai insistente in instrumentarea anumitor persoane drept urmare a faptului ca persoane care nu au fost prin legea lustratiei inlaturate de la putere in perioada anilor 90, au reusit sa-si manifeste aceleasi ticuri in perioada deja a guvernarii lui Voronin.

Valentina Ursu: Se zice ca nu-i cazul sa fie acum scos in afara legii PCRM, desi am auzit o declaratie a lui Mihai Ghimpu, spunind ca cel putin simbolurile comuniste sa fie date la gunoi.

Sergiu Mocanu: Daca ati observat, partidul lui Voronin nu se numeste Partid Comunist ci Partidul Comunistilor. El poate suna asa: Partidul Liberal al Comunistilor din Republica Moldova, sau Partidul Social Democrat al Comunistilor din Moldova. Ei sunt o gasca care au facut un partid care nu mai este comunist, un partid de sorginte oligarhica si mafiota. Simbolurile sunt un hap cu care populatia este obisnuita. Sigur ca ar fi bine daca am reusi sa inlaturam aceste simboluri odata pentru totdeauna.

-------------------------

Nicolae Pelin, este un fermier de la Cojusna, Straseni. El saluta acest decret prezidențial de înființare a unei Comisii de studiere a regimului totalitar comunist.

Nicolae Pelin: Cu condamnarea comunismului noi putin am intarziat, trebuia facuta demult. Tarile Baltice, toata Europa au luat decizii concrete despre ce este comunismul, ce este fascismul, si cred ca e bine venita.

Valentina Ursu: De ce credeti ca trebuie condamnat comunismul?

Nicolae Pelin: Eu am argumente destul de solide, am fost printre acei care au fost ridicati in Sibieria si nu numai, multe atrocitati au facut comunistii, mai recent, comunistii si-au aratat principiile, in care omul numai la vorba este o valoare, dar in principiu nu conteaza nimmic.

Valentina Ursu: Si totusi ati crescut cu ideologia comunista.

Nicolae Pelin: Am crescut. Toti acesti ani, din 1912, s-a impus basarabenilor ca lumina vine de la rasarit.

Valentina Ursu: Oamenii cred ca iata va aparea aceasta concluzie a comisiei in ajunul alegerilor si ar putea sa aiba un impact asupra alegatorului.

Nicolae Pelin: Eu nu sunt de acord, lumea constienta demult stia despre lucrurile acestea, despre tot ce au facut comunistii sub marca secerii si a ciocanului.

Valentina Ursu: Consatenii dvs nu stiu ce au facut comunistii?

Nicolae Pelin: Stiu, dar mentalitatea asta... tin minte ca mie mi-au spus acum citiva ani: mai kulakule. A fost o ofensa la adresa mea.

Valentina Ursu: Au foarte multi oameni care ii sustin si atunci ar fi o incalcare a drepturilor omului.

Nicolae Pelin: Eu nu sunt de acord, nu este nicio incalcare a drepturilor omului, doar titulatura aceasta „Partidul Comunist” este o masinarie de incalcare a drepturilor omului. Sunt mai mult ca sigur ca oamenii care nu au avut informatie si sa dea Domnul sa se schimbe situatia in dealul Schinoasei, ca oamenii sa fi informati despre ce au facut comunistii acesti opt ani, nemaivorbind de acei capi ai comunistilor care au unit cu de-a sila tarisoarele astea independente si le-au pus sa faca ce vor ei. Cit rau au facut comunistii? De ce noi am ramas in urma? Noi suntem din nastere europeni.

------------------------

În decretul prezidential se menţionează, printre altele, că, în pofida faptului în ultimele două decenii „Republica Moldova a înregistrat progrese pe calea edificării statului de drept şi integrării în Uniunea Europeană, ea rămâne şi astăzi un stat ce nu cunoaşte adevărul despre regimul comunist totalitar din istoria sa”.

Ion Varta
Din componenta Comisiei fac parte circa 30 de istorici, scriitori, filologi, economişti şi jurişti. Comisia urmează să elaboreze un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar. Istoricul Ion Varta face parte din acesta comisie.

Ion Varta: Noi avem un scop non-politic, urmeaza sa ne onoram niste angajamente strict profesionale, sa elucidam aceste atrocitati asa cum s-au produs ele, avind acces la documentele care au fost tinute in secret si in baza investigatiilor care au fost realizate de colegii nostri in perioada precedenta.

Valentina Ursu: Inca nu ati mers in arhiva?

Ion Varta: Toata lumea este implicata in munca, acum vin de la arhiva. Avem acces nestingherit la toate fondurile, la Arhiva Nationala, Fondul fostului Partid Comunist din Moldova, vom merge la MAI, la SIS vom avea acces la mai multe fonduri, inclusiv la documente inedite. Speram sa elucidam daca nu toate ororile comise de regimul comunist, atunci macar in linii generale.

Valentina Ursu: S-au facut auzite voci care spun ca nu ar fi o perioada atit de potrivita pentru studierea atrocitatilor comunismului, pentru ca suntem in preajma unor alegeri anticipate, si atunci politicul ar putea sa prevaleze asupra istoricului.

Ion Varta: Nu cred ca se va intampla acest lucru. Mereu s-a invocat acest argument: ca nu este cazul. De vreo 20 de ani se caznesc colegii mei sa obtina acces la Fondurile de arhiva pentru ca sa ne onoram aceasta obligatiune fata de sutele de mii de victime inocente ale regimului antiuman comunist din spatiul nostru. Acum unora le cade bine aceasta criza spusa constitutionala sau politica, si iar suntem invitati sa aminam aceste obligatiuni. Credem ca indiferent de ce se intampla in sfera politicului, istoricul trebuie sa-si faca datoria.

Valentina Ursu: Ati cazut de acord toti membrii acestei comisii ca studiati doar perioada comunismului sovietic fara a lua in calcul si ultimii opt ani de guvernare comunista?

Ion Varta: La moment, Comisia urmeaza sa elucideze perioada regimului comunist din URSS si fosta republica socialista moldoveneasca, mai tarziu poate va fi constituita alta comisie. Acum noi avem acest obiect al cercetarii care cuprinde perioada 1917-1991. Cu referire la perioada regimului Voronin, bineinteles ca nu o sa avem acces la arhive, aici va fi o problema mare. Banuiesc ca la SIS accesul va fi inchis. Asta probabil este ceva de viitor, pentru moment cei care au acceptat sa faca parte din aceasta comisie prezidentiala considera ca trebuie sa ne onoram aceasta obligatiune morala si o vom face.

Valentina Ursu: Si totusi istoricul Ion Varta, ex-deputat in Parlament, a votat pentru comunistul Voronin in 2005.

Ion Varta: Atunci au votat si reprezentanti ai PD si ai PSD, toti am votat.

Valentina Ursu: Va inchipuiti ca ati putea avea un repros din partea dlui Voronin, care ar putea sa zica: dl Varta, care a dat votul pentru mine acum se incumeta sa condamne comunismul.

Ion Varta: Nu are nimic una cu alta, eu ma ocup acum de alt obiect al cercetarii - perioada regimului totalitar comunist. Perioada recenta cred ca va fi calificata cindva un regim totalitar cu crime, cu orori, dar asta ramine de investigat.

Valentina Ursu: Va referiti la regimul din ultimii ani?

Ion Varta: Probabil, eu nu ma pronunt acum, la moment am de onorat un angajament strict profesional.

Valentina Ursu: Dar cum explicati omului simplu ca trebuie de elucidat aceasta perioada? Credeti ca veti schimba perceptia omului simplu?

Ion Varta: Va spuneam chiar eu fiind istoric nu aveam o inchipuire asupra crimelor atrocitatilor care le-a comis regimul totalitar comunist in Transnistria, bunaoara. Consecintele care pot fi? Numai benefice, pentru ca omul nostru care a fost manipulat si zombificat trebuie sa cunoasca adevarul, pentru ca altfel nu iesim din haul acesta.

Valentina Ursu: Dar actualul Partid al Comunistilor din Republica Moldova interpreteaza aceasta ca o rafuiala cu PCRM.

Ion Varta
: Pai de ce? Ei se contrazic, nu exista o logica in cum argumenteaza ei. In timp ce spun ca nu au nimic in comun cu vechiul partid. Mai bine sa subscrie la acest blam, de ordin moral mai mult, pentru ca nimeni nu ii va condamana pentru ca Stalin si Hrusciov care si-a batut joc de acest spatiu al nostru fiind atunci un mare functionar la Kiev, prim-secretar. Este vorba de o condamnare morala si le-ar fi chiar benefic actualilor comunisti, cica chiar reformati, fiindca astfel se detaseaza fata de crimele si ororile comise de vechii lor ortaci si in felul asta au o imagine cit de cit agreabila. Iata ca ei parvin in postura de aparatori ai acestei imagini monstruoase a calailor care au facut ravagii si in acest spatiu si prin asta se descalifica sub aspect moral. Ei ar trebui sa profite si ar fi trebuit demult s-o faca, asta le-ar fi oferit un plus de imagine pina la urma. Nu au vrut s-o faca. Mereu au inventat tot felul de pretexte si acum nu putem s-o tergiversam la infinit. A aparut aceasta oportunitate si noi consideram ca e de datoria noastra sa ne asumam aceasta obligatiune morala.
Previous Next

XS
SM
MD
LG