Linkuri accesibilitate

Jubileu Tiuk!


Revistă krisenfest de kultură, rock, karate et ketera

În topul publicaţiilor culturale din sfera internautică se află de departe revista de literatură TIUK! care apare regulat de mai bine de nouă ani. Animatorul ei este scriitorul Mihail Vakulovski care se îngrijeşte să promoveze noutatea literară şi în spaţiul internaut, nu doar în cel al tipăriturilor. Astfel, de-a lungul timpului, a reuşit să publice cu poala poezie şi proză inedită sau să scoată din umbră scriitori care erau cam ocoliţi sau ţistuiţi de mandarinii culturali ai momentului.

Încă de la începuturile ei, această revistă a încercat să prezinte fenomenul literar ca pe unul unitar, « fără să conteze », aşa cum susţine Mihail Vakulovski, « vîrsta, curentul, fracţiunea sau profesia celor care-l ilustrează”. De aceea, zice Mihail Vakulovski, «avem autori care au publicat nr. de nr., din primul nr. pînă în acest nr. 25”.

Mihail Vakulovski : « Am avut şi numere exclusiv literare, numere culturale, numere centrate în jurul unei cărţi, dar care s-au extins foarte mult, cum a fost cu Născuţi în URSS, care s-a lărgit într-un număr cu scriitori născuţi în URSS. Am avut numere consacrate evenimentelor recente din Basarabia care nu avea cum să fie programat.»

Raţiunea de-a fi a revistei sînt vasele comunicante, în care textele scriitorilor din stînga Prutului se întîlnesc cu cele ale confraţilor lor din dreapta Prutului. În fiecare număr al revistei mai putem găsi şi traduceri ale scriitorilor români, dar şi din creaţia scriitorilor români contemporani în limbi de circulaţie universală. Ca nicăieri în altă parte, este promovată masiv cultura contemporană rusă, fie că e vorba de scriitori faimoşi sau de cîntăreţi rock.

Poate, de aceea, revista are un public extrem de divers. Mihail Vakulovski: “Da, deşi e firesc, Tiuk! fiind o revistă web care are de toate pentru toţi, de fiecare dată rămîn uimit să aflu că oameni foarte diferiţi, pe care nu i-aş fi bănuit că au treabă cu literatura, spun că-s fani Tiuk! E vorba de avocaţi celebri, campioni mondiali la box, oameni simpli sau... interlopi. Oameni de pe toate continentele, prietene din copilărie de-ale soţiei, foşti colegi de karate din sălile chişinăuene, veterani ai războiului din Afganistan, nu mai vorbesc de scriitori.”

În această epocă de criză cînd tot mai mulţi scriitori stau cu manuscrisele în sertar, revistele web ar putea fi asul din mînecă pentru ca procesul literar să nu încremenească şi să se mişte înainte.
XS
SM
MD
LG