Linkuri accesibilitate

25.01 Chișinău: Premierul Braghiș la Bruxelles


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Cel de-al doilea Consiliu de Cooperare Moldova-Uniunea Europeană discută situația din Transnistria și relațiile bilaterale.



25 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Braghiş la Bruxelles.

Dan Ionescu: Diferendumul transnistrean a figurat şi pe lista chestiunilor discutate ieri seara şi astăzi la Bruxelles de către premierul moldovean Dumitru Braghiş cu înalte oficialităţi ale Uniunii Europene. La conferinţa de presă de marţi, premierul a sintetizat starea în care se află relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în formula “mai este o cale lungă de parcurs şi mai sînt multe lucruri de făcut în relaţiile dintre noi”. Amănunte de la corespondentul nostru la Bruxelles Dan Alexe.


Primul-ministru al Moldovei Dumitru Braghiş a participat la Bruxelles la cel de-al doilea Consiliu de Cooperare Moldova – Uniunea Europeană. Al doilea, socotind din momentul în care a intrat în vigoare Acordul de Parteneriat şi Cooperare în iulie 1998. Primul-ministru Braghiş s-a mai întîlnit, luni, cu Javier Solana, responsabilul cu politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, iar astăzi el a avut o întrevedere cu comisarul european pentru relaţiile externe Chris Patton şi cu Pascal Lamy, comisarul responsabil cu comerţul. În paralel, ministrul de Externe Nicolae Tăbăcaru a purtat convorbiri cu omologul său portughez Jaime Gama. În cadrul Consiliului de Cooperare a fost abordată şi situaţia din Transnistria.

Uniunea Europeană a pus printre condiţiile de îndeplinit în perspectiva aderării şi pe aceea ca ţările candidate să-şi rezolve toate eventualele conflicte cu vecinii sau conflictele interne. Deşi, s-a remarcat, această precondiţie nu a fost respectată în cazul Ciprului a cărui candidatură a fost acceptată, deşi insula e în continuare divizată politic şi fizic.

La conferinţa de presă care a urmat, primul-ministru al Moldovei a fost rugat să comenteze faptul că Uniunea Europeană i-a cerut Chişinăului ca, înainte de lansarea unor negocieri mai concrete cu Moldova, să fie rezolvat conflictul din Transnistria. Situaţia din regiunea Tiraspolului fiind de altfel îngreunată de faptul că, aşa cum s-a remarcat, Ucraina nu îşi controlează cum ar trebui graniţa cu Rusia şi cu Moldova. Primul-ministru Braghiş s-a declarat foarte mulţumit că Uniunea Europeană se preocupă de evoluţia acestui conflict. Deşi au trecut numai nouă luni de la formarea noului guvern, a spus el, au fost deja restabilite toate comisiile care trebuie să conlucreze cu autorităţile de la Tiraspol pentru a pregăti documentele necesare unui cadru legislativ în vederea rezolvării acestui conflict.

În privinţa Ucrainei şi a controlului frontierelor, primul-ministru moldovean a amintit că, la sfîrşitul anului trecut, a fost semnat un acord între Moldova şi Ucraina. Printre altele, acest acord prevedea un control mixt la punctele de frontieră dintre Moldova şi Ucraina. Iar la sfîrşitul lunii se aşteaptă ca o misiune din Kiev să sosească la Chişinău pentru a discuta aceste probleme. Atît Moldova, cît şi Ucraina sînt de acord în legătură cu un control mai strict al frontierelor dintre cele două ţări. Contactele între delegaţia Moldovei şi Preşedinţia portugheză a Uniunii Europene au fost, aşadar, în mare foarte promiţătoare. Însă pe termen lung, deocamdată, Moldova nu poate aştepta să depună o cerere de primire în Uniunea Europeană, cerere care ar fi întîmpinată cu un “Nu” politicos.

Bruxelles, Dan Alexe, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG