Linkuri accesibilitate

Îngrijirea blocului de locuinţe


Pentru mulţi dintre concetăţenii noştri scara blocului e un spaţiu în care poţi fuma, scuipa, urina şi arunca pungi cu resturi de mîncare.

Moldova Suverană publică joi un articol mare intitulat “Banii plătiţi pentru îngrijirea blocului sînt păpaţi de armata de funcţionăraşi”. Este citat consilierul municipal Oleg Cernei care ne aminteşte că acum doi ani tariful pentru deservirea blocului de locuinţe a fost majorat de 5 ori şi că din acel moment proprietarii de apartamente din Chişinău plătesc lunar cîte 1 leu pentru fiecare metru pătrat din suprafaţa locuinţei. Cu toate acestea, observă consilierul citat de Moldova Suverană, calitatea gestionării fondului locativ a rămas aceeaşi, adică proastă, scările şi curţile blocurilor sînt năpădite de mizerie. În opinia lui Oleg Cernei, actualul sistem de îngrijire a fondului locativ este parazitar şi moştenit din perioada sovietică. Blocurile oraşului, care au în temei apartamente privatizate, trebuie gestionate de Asociaţii de proprietari de locuinţe, nu de întreprinderile municipale ale căror şefi au uneori salarii de peste 6 mii lei şi maşini de serviciu.

Ce să spun? E o problemă asta care într-adevăr merită luată în discuţie. Şi care are mai multe faţete. Nu e cazul, fireşte, să generalizăm, dar e adevărat că multe din scările şi curţile noastre arată lamentabil şi după majorarea tarifului. Prin urmare, ce să înţelegem? Că trebuie să plătim şi mai mult ca gestionarii să fie eficienţi? Sau că nimic nu se va schimba oricît am plăti?

Trebuie spus şi faptul că mulţi dintre locatari habar nu au cum concret sînt valorificaţi leii pe care îi plătesc ei pentru fiecare metru pătrat. E vorba totuşi de o sumă mare. E şi vina întreprinderilor municipale că oamenilor nu li se explică pe îndelete ce se face cu banul lor, dar e şi vina cetăţenilor care, deşi sînt îmboldiţi de suspiciune, nu au timp să le ceară explicaţii gestionarilor.

Probabil, soluţia ideală ar fi, aşa cum spune Oleg Cernei, crearea Asociaţiilor de proprietari de locuinţe. Numai că mulţi dintre orăşeni nu pot şi nici nu vor să-şi îngrijească blocul în care locuiesc, darămite să-i plătească unui vecin care să fie responsabil de starea clădirii. Pentru mulţi dintre concetăţenii noştri scara blocului e un spaţiu în care poţi fuma, scuipa, urina şi arunca pungi cu resturi de mîncare. Sîntem în acest sens la ani-lumină depărtare de Elveţia sau Germania. Acolo altfel locatarii îşi îngrijesc blocurile.

Aşa că întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ nu vor dispărea în curînd. Unde mai pui că peste o vreme vom plăti probabil mai mult de 1 leu pentru un metru pătrat…
XS
SM
MD
LG