Linkuri accesibilitate

Preşedintele Băsescu prezintă agenda externă a României


Traian Băsescu
Traian Băsescu

România va face tot ce poate la Bruxelles pentru “includerea Chişinăului în spaţiul unde, istoric vorbind, îi este locul"

Cuvintele cheie ale politicii externe romanesti in noul mandat al presedintelui Traian Basescu asa cum au fost enuntate astazi sint dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunitatilor, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea angajamentelor, solidaritatea. La intilnirea pe care a avut-o presedintele roman cu reprezentantii ambasadelor straine, Traian Basescu si-a aratat in mai multe feluri simpatia fata de Republica Moldova: a vorbit despre relatia speciala dintre Bucuresti si Chisinau, despre istoria comuna a celor doua tari, dar si despre faptul ca au “aceeasi cultura si aceeasi limba”. “Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului", a declarat Traian Basescu, "iar această realitate face din susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet”.

Presedintele roman si-a amintit ca bunavointa sa a fost pusa la incercare de fosta guvernare de la Chisinau, dar a explicat ca acum exista premisele pentru reconstruirea unei relatii bazate pe citam “incredere, solidaritate si nazuinte comune”. Traian Basescu a promis ca Romania va face tot ce poate la Bruxelles pentru “includerea Chisinaului in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul”. Pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeana este insa, nevoie, dupa cum a mentionat si Traian Basescu, de depasirea unui obstacol: conflictul transnistrean.

In primul sau discurs dedicat exclusiv politicii externe de dupa cistigarea alegerilor, presedintele roman a vorbit intr-o ordine, deloc intimplatoare, despre actorii internationali aflati in legaturi cu Romania. Pe primul loc in acest discurs s-au aflat Uniunea Europeana si NATO, urmate de Franta, care a avut un aport decisiv la numirea comisarului Dacian Ciolos in fruntea agriculturii europene. Abia apoi a vorbit Traian Basescu despre Statele Unite precizind ca Romania doreste sa dezvolte toate elementele parteneriatului strategic cu Washingtonul, dar ca citam “ o prietenie dainuie atunci cind ambii parteneri stiu sa daruieasca”, iar Romania a dovedit deja acest lucru atit in Afganistan cit si in Irak.

Ucraina si interesul Romaniei spre est a fost explicat prin prisma stabilitatii si consolidarii democratiei, iar referirile la Rusia au fost marcate de ambiguitate. Traian Basescu a recunoscut ca influenta Moscovei in regiune este semnificativa, dar ca mesajul pe care il transmite este ca "Rusia poate avea în România un partener atâta timp cât interesele noastre sunt respectate".
XS
SM
MD
LG