Linkuri accesibilitate

Discursul lui Traian Băsescu la reuniunea corpului diplomatic


Integrarea europeană a Moldovei - "proiect de suflet al României"

Solutia de compromis, propusa de Marian Lupu pentru precizarea in Constitutie a limbii oficiale a statului, este prezentata intr-o scurta stire din Evenimentul zilei. Presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova ar vedea scris intre paranteze ca limba moldoveneasca este identica cu limba romana. “Din punct de vedere stiintific, denumirea limbii este romana, dar mai exista si aspectul politic”, a motivat Lupu, citat in cotidianul romanesc.

Evenimentul zilei preia intr-un alt articol declaratia presedintelui interimar Mihai Ghimpu, care s-a pronuntat ferm pentru reluarea negocierilor cu Transnistria si pentru retragerea trupelor rusesti din regiune.

Ziarul Ziua se ocupa de discursul presedintelui roman Traian Basescu, tinut chiar astazi la intalnirea cu reprezentantii corpului diplomatic. Stirea insista pe frazele referitoare la relatia Romaniei cu Republica Moldova. Seful statului roman a vorbit despre semnificatia vizitei sale la Chisinau, ca prima vizita externa in noul mandat si despre premisele reconstruirii unei relatii bilaterale bazate pe incredere.

Aceeasi reuniune este rezumata si de site-ul Hotnews, unde in prim plan trece insa recomandarea presedintelui Basescu ca Uniunea Europeana sa-si asume un rol mai sustinut in rezolvarea conflictului transnistrean. Moldova, a spus domnia sa, si este citat atat de Hotnews cat si de Jurnalul national, ramane “proiectul de suflet” al Romaniei, care va continua sa-i sustina intentiile de integrare in spatiul european.

Romania libera abordeaza politica externa a Moldovei, intr-un articol despre vizita premierului Vlad Filat in Statele Unite. Misiunea sa - sa negocieze acordarea unui nou imprumut, de 262 de milioane de dolari, destinat modernizarii infrastructurii in tara de peste Prut.

“Oranjul nu se mai poarta la Kiev, dar nici la Bruxelles si Washington”, scrie Anne-Marie Blajan in analiza pe care o face pe site-ul Hotnews dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina. Analistii politici consultati, Alan Mayhew, Armand Gosu si Dan Dungaciu, considera ca viitorul Ucrainei, dar si al tarilor limitrofe, Romania si Republica Moldova, depinde de cat isi va dori viitorul presedinte sa apropie Ucraina de Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG