Linkuri accesibilitate

Democrații pierd majoritatea absolută în Senatul american


Senatorul republican Scott Brown
Senatorul republican Scott Brown

Victorie a unui senator republican în statul Massachusetts.

Partidul Democrat si implicit presedintele Obama au pierdut alegerile pentru postul de senator de Massachusetts, care fusese decenii de-a rindul al lui Edward Kennedy. Ce semnifica aceasta intorsatura politica – este intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama s-a aratat – in finalul campaniei – „surprins si frustrat” de faptul ca democratii nu au reusit sa profite de faptul ca statul Massachusetts a fost si este pentru ei un fel de … teren propriu. Dar consilierii sai – care incearca acum sa sustina ca vina pentru infringere o are candidata, Martha Coackley – doresc sa descurajeze opinia ca presedintele Obama nu intelege tendintele electoratului, ca ar fi rupt de realitate.

Chestiunea cheie - care pare sa fi definit votul din Massachusetts - este planul lui Obama pentru reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Nu este neobisnuit pentru presedinti, la inceput de mandat sa incerce sa profite de simpatia publica si, in cazul de fată, de controlul asupra Congresului, pentru a incerca sa obtina aprobarea pentru punctele cele mai ambitioase ale agendelor lor. Si nu e neobisnuit nici ca, drept consecinta, popularitatea lor sa scada vertiginos, la un an dupa preluarea mandatului. Asa a fost cazul si cu Ronald Reagan, in anii 80 si acum, cu perspective istoriei, presedintia Reagan, de doua mandate e considerata de mare succes. Deci e greu de afirmat ca acest moment – pierderea unui post de senator – este unul care va defini presedintia Obama.

Pe de alta parte, insa, se manifesta din nou tendinta electoratului american de a reechilibra balanta puterii, daca exista impresia ca ea inclina prea mult catre un partid sau altul. In cazul de fata – amploarea programului de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii, viteza cu care el a fost promovat, cheltuielile si schimbarea pe care le implica au speriat.

Independentii, care au o mare pondere in alegerile americane au votat schimbarea cu un an in urma si la un an dupa aceea s-au speriat de ea. Sau au considerat ca nu aceasta ar trebui sa fie directia schimbarii promise. Fapt e insa ca alegerea republicanului Scott Brown poate antrena probleme serioase pentru legislatia promovata de administratia Obama. Democratii nu vor mai avea 60 de voturi si poate nu vor mai reusi sa treaca proiectul prin Congres. Ramine acum ca Barack Obama si echipa sa incerce sa descifreze mesajul electoratului. Ce se va intimpla la alegerile pentru Congres, din toamna, depinde de concluziile la care ajung.
XS
SM
MD
LG