Linkuri accesibilitate

Reabilitarea drumurilor: strategie a guvernului pe 10 ani


Boris Gherasim
Boris Gherasim

Viceministrul transporturilor Boris Gherasim: "În aceşti 10 ani sunt necesare anual alocări de minimum 4 miliarde de lei"

Primarul de Balasinești, Vasile Asimionesei a adresat primele două întrebari invitatului din această dimineață, Boris Gherasim, viceministru al al Transporturilor şi Dezvoltării Drumurilor. Domnule Gherasim ce răspuns aveți la aceste două întrebări ale primarului?

Boris Gherasim
: Mijloacele necesare la reparaţia şi întreţinerea drumurilor sunt enorm de mari, dar alocaţiile din buget nu vin, în orice caz în ultimii 10 ani, au fost doar a zecea, sau poate a douăzecea parte din necesarul care trebuia. Este elaborată deja strategia de reabilitare a drumurilor. Această strategie este preconizată pe o perioadă de 10 ani, nu mai mult deoarece acest proces de reabilitare după toate normativele pot aceste drumuri pot fi într-o stare cât de cât bună. Nu mai mult de 10 ani, de aceea şi programul de reabilitare s-a făcut pe 10 ani. Şi vreau să vă spun că în aceşti 10 ani sunt necesare anual alocări de minimum 4 miliarde de lei. Ce se întâmplă la noi? Anul trecut din buget şi împreună cu investiții au fost folosite circa 350 de milioane. Deci, mai puţin de 10 procente.

Valentina Ursu: Dar vedeţi cum se intampla domnule Gherasim, constati, va plângeti şi din moment ce prea putin se intreprinde in scopul redresarii situatiei precare, drumurile raman asa cum sunt.


Boris Gherasim: Păi nu ne plângem. Vreau să spun că lucrurile în anul 2010 se vor schimba, dar nu poate fi schimbat totalmente tot în timp de un an de zile. În primul rând vreau să vă spun că domnul primar are perfectă dreptate. Pierderile transportatorilor sau utilizatorilor de drum de la drumurile rele, după calculele mondiale, sunt nişte calcule, nişte tabele simple ca tăbliţa înmulţirii, unde ne dau că numărul de maşini care sunt şi la starea drumurilor care este, deci aduc pierdeir numai maşinilor pentru reparaţia caroseriilor peste 2 miliarde jumătate de lei în R. Moldova. Deci vă închipuiţi aceste pierderi pe care nimeni nu vrea să le ia în consideraţie. În afară de aceasta nu mai vorbesc despre pierderile pe care le are economia în întregime. Adică vreau să spun că actuala guvernare necătînd la criza care a apărut asupra noastră, a făcut tot posibilul şi a majorat alocaţiile fondului rutier esenţial.

Valentina Ursu: Domnule Gherasim, totusi ar fi bines a stim, unde se duc banii acumulaţi de la impozitul rutier?


Boris Gherasim: Doamnă Valentina, v-am spus şi vreau să lămuresc inca odata ca necesităţile noastre timp de 10 ani anual sunt nu mai puţin de 10 miliarde, dar toate taxele pe care le plătesc utilizatorii de drumuri poate vor face anul acesta vreo 150-160 de milioane.

Valentina Ursu: Şi ce faceţi cu aceşti bani, care spuneti ca-s putini, dar totusi e o suma care poate va ajunge la cel putin o portiune de drum sa-l renovati?

Boris Gherasim: Păi astea sunt nişte sume minime care sunt alocate.

Valentina Ursu: Bine, precizam ca sunt mici. Dar de ce nu s-a luat un segment de drum, să se zică, de la km “X” până pana la km “Y” s-a construit din banii acumulaţi din impozitul rutier?

Boris Gherasim
: Ceea ce se şi face. Anul acesta vom folosi vreo 40 de milioane pentru proiecte, pentru că în primul rând sunt necesare proiecte. Am determinat ca prioritate direcţiile principale care sunt: sud, est, nord, vest. Adică porţiunile de drum care sunt cele mai rele. Ceea ce aţi auzit, sectorul de drum de la Chişinău la Leuşeni care deja necesită un tratament pentru a-l menţine într-o stare bună.

Valentina Ursu: Bine, dar atunci guvernarea comunista a asigurat opinia publica că timp de 10 ani acest drum va fi de calitate?

Boris Gherasim: Ca să fie garantată perioada de 10 ani trebuia să fie proiectat şi îndeplinit calitativ pentru o perioadă de 10 ani.

Valentina Ursu: Îmi amintesc de declaraţia ex-preşedintelui Vladimir Voronin, care spunea că în caz că nu rezistă acest drum de importanta international pentru un deceniu, atunci acei care l-au construit vor fi pedepsiţi.

Boris Gherasim: Doamnă Valentina, comanda care a fost dată de domnul Voronin sau de tovarăşul Voronin, a fost dat sa se puna doar un strat de asfalt. Trebuie să spună specialiştii care e tehnologia, dar nu conducerea ţării.

Valentina Ursu: Bine, dar specialiştii au construit aceasta magistrala?


Boris Gherasim: A fost dată comanda pentru un strat, am mai dat acordul încă la un strat, dar aici trebuiau fi puse cel puţin trei straturi de asfalt. Deci asta e situaţia. Rezultatul pe care îl avem. Că se implică în proces, cei care nu cunosc tehnologia acestor problem, e o alta problema.

Valentina Ursu: La Washington se află deja delegaţia condusă de premierul Vlad Filat. Am înţeles că imediat ce va fi semnat acest program din Provocarile Mileniului pentru Moldova care presupune şi alocarea unei asistenţe nerambursabile de 260 de milioane de dolari, din această sumă o parte va fi redirecţionată pentru reabilitare reţelei de drumuri.

Boris Gherasim: Da, exact 130 de milioane se prevăd pentru reabilitarea unui segment Sărăteni-Soroca spre unguri. Deci, 93 de km din aceşti bani timp de 5 ani. Dar vreau să spun că pentru 2010- 2011, deja sunt preconizate nişte măsuri destul de clare, unde anul acesta din buget avem în fondul rutier 583 de milioane şi 181 de milioane ca investiţii capitale, vreo 764 de miloane şi vreo 200 de milioane din tranşele care s-au făcut, să zicem Chişinău-Hânceşti, şi să începem lucrările pe celelalte tronsoane de drumuri dinspre Chişinău spre Bălţi.

Valentina Ursu: Domnule Gherasim, se ştie că în vederea creării unei reţele de drumuri de calitate de tip european, Moldova este sprijinită activ atât de Banca Mondială, BERD, un şir de alte organisme internaţionale. Dar au fost cazuri când donatorii au ezitat pentru că aveau temeri de deturnare de fonduri? Chiar a fost „spălare de bani” ?

Boris Gherasim: Nu pot să zic eu nimic. Instanta de judecata da verdictul. Ştiu că au fost ratate două credite de BANCA Mondială şi de BERD de 11 milioane de dolari şi de 12 milioane şi jumătate de euro, iarăşi din pricina implicării conducerii de vârf în procesul de tender. Deci, asta e situaţia. Dacă specialiştii vore avea dreptul să facă treabă, eu cred că sunt variante şi sunt posibilităţi ca drumurile în R. Moldova să fie reabilitate.

Valentina Ursu: Dar a devenit R. Moldova un partener credibil în faţa acestor donatori din strainatate?

Boris Gherasim: Da, sigur că da. Eu cred că da şi acum suntem în căutarea creditelor, granturilor. Mai sunt variante de a obţine credite furnizor, de a concesiona unele segmente şi ducem lucrul acesta foarte intens.

Valentina Ursu: Aşa promit toti la început de mandat. Si D-stra care reprezentati noua guvernarea liberal-democrată promiteti la fel. Să vedem cu ce vă veţi lăuda după ce expiră mandatul de 4 ani, câti kilometri veti putea construi, cîti kilometri de drum veti renova?

Boris Gherasim: Valentina, noi ne ştim de o perioadă mai îndelungată şi dacă vom avea acestă posibilitate, această ocazie, în 4 ani toată lumea va vedea că într-adevăr real este posibil de reabilitat cel puţin traseele centrale, de adus într-o stare cu mult mai bună. Anul acesta cel puţin 300 de km de drumuri vom face tratament şi vreo 100 de km vom repara. Asta fără investiţii străine. Investiţiile străine numai pe un sector de 11 km de la Chişinău la Hânceşti anul ăsta vor fi. La anul viitor vom avea la vreo 100 de km reabilitate cu investiţiile străine. Adică, dacă avem 10 mii de km reţeaua de drumuri şi facem câte 100 sau 200 de km, vă închipuiţi că sunt foarte puţini. De aceea, noi trebuie să trecem în următorii ani la un volum de 4 miliarde anual. Şi guvernarea actuală este conştientă şi a înţeles foarte bine şi eu am avut plăcere de la discuţiile acestea, de necesitatea şi importanţa reabilitării reţelei de drumuri.
XS
SM
MD
LG