Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană potrivit Tratatului de la Lisabona


Un autentic executiv al Uniunii Europene

Comisia Europeana a fost intotdeauna o institutie hibrida, iar identitatea sa a inceput sa fie definita in termeni foarte precisi, in raport cu Parlamentul European si cu capitalele statelor membre, abia odata cu Tratatul de la Lisabona. In treacat fie spus, Tratatul de la Lisabona defineste in termeni foarte precisi si atributiile Parlamentului, astfel incat pentru prima oara se poate spune ca cele doua institutii au devenit de-abia acum – Parlamentul, un adevarat, for legislativ; iar Comisia, un autentic executiv. Comisia Europeana este ceea ce se apropie cel mai mult de ideea unui guvern european, iar comisarii corespund, fiecare, unui ministru: exista un comisar responsabil cu agricultura, unul cu industria, unul cu comertul exterior, samd... Practic, singurul domeniu pentru care nu exista un comisar – deci un ministru - european este apararea. Tarile Uniunii Europene nu au avut niciodata, si nici nu se pregatesc sa aiba, o aparare comuna.

Fiind echivalentul unor ministri, comisarii europeni reprezinta asadar executivul Uniunii. Ca in orice guvern, ei asigura buna aplicare a legislatiei. In anumite domenii, ei pot decide sanctiuni, atunci cand legislatia europeana nu este respectata. Comisarii pot chiar propune anumite pachete legislative, care trebuie insa sa treaca prin Parlament.

Desigur, intre limitele atributiilor lui, un comisar european poate face sa progreseze foarte mult o legislatie anume. Astfel, pentru a da un singur exemplu, precedentul comisar european pentru extindere, Olli Rehn, a facut personal foarte mult pentru ca dosarul candidaturii Turciei la Uniunea Europeana sa avanseze. In noul colegiu de comisari, dosarul extinderii i-a fost de altfel incredintat unui politician est-european, cehul Stefan Fule, in ideea ca acesta ar cunoaste mai bine realitatea tarilor candidate.

Tot asa, intrucat este foarte important a determina cine este comisar european pentru agricultura, Franta a sprijinit intens candidatura romanului Dacian Ciolos pentru acest post. Desi nu poate, in mod institutional, sa modifice legislatia europeana in acest domeniu, comisarul european pentru agricultura poate de pilda sa actioneze in asa fel incat legislatia actuala sa fie pastrata, fiind vorba despre un mecanism institutional care favorizeaza agricultura din tari precum Franta sau Germania, care l-au sustinut pe romanul Ciolos.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG