Linkuri accesibilitate

Sîntem într-o economie de piață - prețurile se formează pe baza cererii și ofertei


Igor Dodon
Igor Dodon

Opinia fostului ministru al economiei Igor Dodon.



Valentina Ursu: Domnule Dodon, aceste scumpiri in lant ar fi si consecintele guvernarii precedente?


Igor Dodon: Aceste tarife sunt datorate inclusiv si de deprecierea valutei nationale care a fost fortata de guvernare la sfarsitul anului trecut si majorarii accizelor si TVA-ului, in special TVA-ului la gazele naturale pentru consumatorul final cu 20 la sută.

Valentina Ursu: Deci exista motive sa spunem ca va fi un val de crestere a preturilor si in continuare?


Igor Dodon
: Sunt motive suficiente pentru a spune ca imediat dupa aprobarea acestor tarife asupra carora a insistat si FMI, 14 ianuarie fiind si ultima zi cand guvernul trebuie sa-si indeplinească angajamentele asumate in negocieri pentru a primi urmatoarea tranşă de finanţare externă. Asta inseamna ca va fi un lanţ destul de rapid de majorare a preturilor pentru mai multe produse. Pe fondul inghetarii stoparii majorarii salariilor in sectorul bugetar si nemajorarii veniturilor populatiei in general, aceasta duce la scaderea puterii de cumparare a populatiei.

Valentina Ursu: Unii experti recomanda Agentiei Nationale de Protectie a Concurenţei sa verifice majorarile de preturi la anumite bunuri si servicii care nu au legatura neaparat cu scumpirea resurselor energetice. Dvstra ce credeti?

Igor Dodon: Cred ca ar fi logic aceste verificari. Dar atentie, pana la urma suntem intr-o economie de piaţă cand preturile se formează in baza cererii si ofertei. Si sa nu mergem prea departe cu controalele din partea organelor de stat.

Valentina Ursu: Ar fi oare populatia pregatita sa treaca prin acest şoc al scumpirilor in lant, in speranta ca pe viitor vor creste si salariile?

Igor Dodon: Categoric nu. Populatia nu este pregatita pentru aceasta. Si puterea de cumparare, cum am spus mai sus, va scădea. Cu atât mai mult in conditiile crizei economice, astfel de masuri nicidecum nu pot fi considerate masuri anticriză, deoarece alte state, in aceeasi situatie, guvernele de acolo merg cu inlesniri suplimentare pentru populatie, si nu invers, cum se face la noi.

Valentina Ursu: Ce s-ar fi intamplat daca actualul guvern nu ar fi negociat acordul cu FMI?

Igor Dodon: Eu nu spun ca nu trebuia de negociat. Tot depinde de capacitatea de negociere.

Valentina Ursu: Credeti ca guvernantii au cedat in faţa presiunilor FMI?

Igor Dodon: Au cedat la capitolul cursului valutar, accize şi TVA.

Valentina Ursu: Daca dvs, cei care reprezentati opozitia comunista, ati fi acum la guvernare cum ati fi negociat cu FMI?

Igor Dodon: Noi am fost mai duri in negocieri, cel putin la aceste 2 momente.

Valentina Ursu: Si ati avut de castigat?

Igor Dodon: Am avut program cu Fondul Monetar din 2006 pana in 2009.
Previous Next

XS
SM
MD
LG