Linkuri accesibilitate

Un buget bine temperat?


Bugetul de stat prevede i.a. îmgheţarea pensiilor/salariilor şi restructurarea sistemului administrativ

Parlamentarii romani ar trebui sa termine de votat in aceasta seara Bugetul de Stat pe 2010, dar opozitia s-a incapatinat sa depuna peste 5000 de amendamente pentru a se razbuna pe faptul ca banii destinati administratiilor locale au fost impartiti disproportinal: mult mai multi petru orasele si comunele controlate de democrat liberali sau maghiari si mult mai putini pentru localitatile conduse de socialisti si liberali. Nu este insa un obicei nou aceasta imparteala pe criterii politice, ci mai degraba o traditie a centralismului romanesc, care prefera sa pastreze controlul asupra fondurilor bugetare, decit sa accepte o larga descentralizare.

In orice caz Bugetul de Stat al Romaniei pentru acest an pleaca de la filozofia economisirii, a solutiilor care pot duce la reducerea cheltuielilor. In final s-a ajuns insa doar la restringeri bine temperate. Dar principalele critici aduse proiectiei bugetare se refera la absenta investitiilor substantiale si la reticenta finantarii ideilor care ar putea duce la repornirea economiei.

În linii mari, Bugetul pe 2010 prevede inghetarea pensiilor si a salariilor, dar si restructurarea sistemului administrativ, iar ministrul finantelor a a anuntat deja ca in jur de 100 de mii de functionari isi vor pierde locurile de munca. In plus legea salarizarii unice va avea efecte directe asupra ponderii salariilor in Produsul Intern Brut de la 9,4 la suta cit au fost anul trecut la 8,8 la suta. Conform angajamentelor asumate fata de creditorii externi, reducerile vor trebui sa continuie astfel incit în 2015 cheltuielile de personal sa nu depaseasca 6% din PIB.

Este posibil ca in conditiile scaderii PIB-ului aceste reduceri ar putea fi anul acesta mai dureroase decit apar la prima vedere. Potrivit prognozei care a stat la baza proiectarii Bugetului, în 2010 economia romanească se va restringe pe mai departe în primele două trimestre si abia din trimestrul al treilea ar putea sa se inregistreze o crestere a PIB in termeni reali de 1,3%. Aceasta prognoza ia in calcul previziunile Comisiei Europene care anticipeaza o usoara ameliorare a situatiei economice de pe continent.
XS
SM
MD
LG