Linkuri accesibilitate

Prognoze asupra preşedinţiei kazahe a OSCE


Interviu cu Alexander Stubb, ministrul de externe al Finlandei, ţară care a deţinut preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Ministrul finlandez de externe, fostul presedinte al OSCE, Alexander Stubb vede presedintia Kauahstanului la cirma OSCE dintr-o dubla perspectiva: "Cred ca este o stire si buna si rea. Partea buna este ca a venit vremea ca o tara din Asia Centrala sa conduca OSCE si cred ca din punct de vedere simbolic, este foarte important. Si mai cred ca echipa din Kazahstan s-a pregatit bine pentru aceasta provocare si vor aborda si problema viitorului securitatii europene. In general asadar privim ca pe un aspect pozitiv aceasta evolusie si haideti sa nu judecam cartea numai dupa coperti".

Pe de alta parte, a spus diplomatul finlandez corespondentului Europei Libere, nu e nici un secret pentru nimeni ca problemele libertatii presei, ale alegerilor libere si drepturile omului sunt chestiuni esentiale pentru organizatie. Multi ar putea spune ca din pozitia de presedinte al OSCE, Kazahstanul va trebui sa urmareasca cu atentie ce face tocmai Kazahstanul in aceste domenii. Asadar, a spus ministrul finlandez de externe, este un nou tip de presedintie pentru OSCE, dar.. trebuie asteptate primele initiative pentru a putea emite o parere.

Unii analisti politici vorbesc despre existenta unei “prapastii intre valorile impartasite de unii si altii membri ai organizatiei.. Exista o astfel de situatie in OSCE?, a intrebat corespondentul nostru Rob Coalson.

Alexander Stubb: Ar putea fi si cred ca analiza este corecta. In acelasi timp, aceasta organizatie se intinde de la Vancouver si pina la Vladivostok si are 56 de membri. Dar, in ceea ce priveste deosebirea de perceptii si de valori, cred ca situatia nu e mai rea decit la Natiunile Unite, unde sunt 195 de tari si diferentele de perspective asupra valorilor sunt mult mai mari. Dar, desigur exista dorinta de a gasi valori commune si trebuie subliniat ca exista 3 domenii de baza în activitatea OSCE si anume democratia, drepturile omului si domnia legii. Securitatea, economia si mediul sunt incluse in aceste trei domenii.. Si toate sunt importante, dar este limpede ca nu toate tarile au aceeasi dezvoltare democratica.

Este OSCE-ul organizatia potrivita pentru a discuta chestiuni de securitate si propunerea avansata de presedintele Rusiei Dmitry Medvedev pentru crearea unei noi arhitecturi de securitate europeana ?

Alexander Stubb: Nu numai ca eu cred ca este locul potrivit, dar cred ca este si singurul loc unde poti discuta aceasta chestiune pentru ca, asa cum spuneam, organizatia se intinde de la Vancouver la Vladivostok si in acest sens cred ca este locul potrivit. Exista tari in OSCE care sunt membre ale Uniunii Europene, altele care sunt membre ale Aliante Nord Atlantice, altele care nu fac parte din nici una din aceste organizatii. Mai avem tari care sunt membre ale organizatiei cooperarii de la Shanhai, tari din CSI… Asa ca sunt formatiuni atit de diferite si de aceea, daca vrei intr-adevar sa discusi chestiunea dintr-o perspectiva cit mai larga, apoi tocmai aceasta este organizatia care sa faca acest lucru.

Corespondentul nostru l-a intrebat pe ministrul finlandez de externe, care a indeplinit functia de presedinte al OSCE pina la 1 ianuarie daca Rusia isi va spori influenta în cadrul organizatiei, odata cu preluarea presedintiei de catre Kazahstan.

Alexander Stubb: E greu de spus. Exista relatii foarte apropiate intre cele doua tari, dar fiecare tara care preia presedintia organizatiei se reprezinta pe sine. E ca si cum ai spune daca partea greceasca a Ciprului ar putea avea o influenta asupra presedintiei Greciei ? sau ceva asemanator… Sunt sigur ca exista contacte foarte strinse intre Kazahstan si Rusia, dar care va fi influenta la urma, e prea devreme de spus.
XS
SM
MD
LG