Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele din Ucraina: o competiţie între estul şi vestul ţării


Yenakievo
Yenakievo

Estul, populat preponderent de vorbitori de limbă rusă, ar putea avea cuvântul hotărâtor

Înaintea alegerilor de pe 17 ianuarie, corespondentul Europei Libere, Gregory Feifer a călătorit în localitatea natală al lui Ianucovici din regiunea Doneţk pentru a afla cât de unit este electoratul de acolo. Alexandru Eftode rezumă relatarea primită din orăşelul Yenakievo.

La capătul unei ulicioare nepavate, acum întroienită, o căsuţă de cărămidă, acoperită cu tablă gofrată, stă pitită în dosul unui şir de case mai mari, din lemn. Aici şi-a petrecut copilăria Victor Ianucovici, principalul candidat prezidenţial ucrainean de astăzi. Un motiv de mândrie pentru localnici, spune fosta lui vecină, Alla Korotkaya. Ea spune că "Ianucovici îşi iubea învăţătorii şi părinţii. Citea cărţi şi respecta biserica – trăsături bune".

Korotkaya exprimă o opinie împărtăşită de toţi la Yenakievo. Drept că unii, când închizi microfonul, mai spun că Ianucovici a crescut într-o mahala săracă şi periferică, cea ce nu l-a influenţat în bine.

În tinereţe, Ianucovici a stat de două ori la închisoare, pentru acte de violenţă şi jaf, înainte să devină electrician. Intrînd în Partidul Comuniştilor, a urcat constant în ierarhia birocratică. Mai târziu a devenit guvernatorul regiunii Doneţk, deţinînd două mandate, înainte să ajungă prim ministru al Ucrainei în 2004.

În acel an, revoluţia portocalie l-a înlăturat de la putere în urma protestelor de stradă faţă de victoria sa la alegerile prezidenţiale trucate. Dar a redevenit prim-ministru, pentru scurt timp, în 2006. Cunoscut pentru gafele sale, Ianucovici încurcă mereu Austria cu Australia. A devenit faimos când a scris greşit cuvântul „profesor” la completarea chestionarului de candidat prezidenţial.

Locuitorii din Yenakievo speră că, în caz că învinge duminică la alegeri, Ianucovici va ajuta acest orăşel necăjit. Pe bulevardul central al localităţii, o adunătură de blocuri cenuşii de beton, dominată de furnalul masiv al unei uzine metalurgică din epoca sovietică, se aud din difuzor sloganuri electorale. Aşezat în inima bazinului carbonifer şi metalurgic Donbass, Yenakievo este unul din orăşelele lovite greu de criza economică şi ieftinirea metalelor.

Oleksiy Kosach a lucrat la uzina din Yenakievo 48 de ani. În vârstă de 70 de ani, el spune că, la fel ca prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, revoluţia portocalie din 2004, precum şi cei pe care i-a adus la putere, n-au făcut nimic bun pentru Ucraina. El speră că eventuala victorie a lui Ianucovici poate îmbunătăţi situaţia din Donbass prin îmbunătăţirea legăturilor cu Rusia.

Premierul Iulia Timoşenco, aflată, potrivit sondajelor de opinie, pe locul doi în cursa prezidenţială şi-a intensificat campania în estul Ucrainei, sperînd că, fiind mai populară în vest, un rezultat bun în est îi poate aduce victoria. Ea insistă pe realizările revoluţiei portocalii – întărirea democraţiei şi libertăţii de exprimare în întreaga Ucraină, inclusiv în regiunea estică.

Serhiy Furmanyuk
Dar jurnalistul Serhiy Furmanyuk, un fost susţinător al revoluţiei portocalii, spune că Timoşenko împreună cu preşedintele Victor Iuşcenko nu au reformat sistemul corupt al justiţiei, nu au sprijinit societatea civilă în estul ţării şi nu au demontat relaţia dintre Ianucovici şi oligarhii industriali, care i-au permis acestuia din urmă să-şi menţină controlul asupra regiunilor estice. La unison cu Iulia Timoşenko, jurnalistul susţine că Ianucovici ar putea încerca să falsifice rezultatele alegerilor în regiunea Doneţk. Furmanyuk nu exclude o nouă confruntare politică asemănătoare revoluţiei portocalii din 2004. Numai că de data aceasta, crede Serhiy Furmanyuk, va fi o confruntare decisivă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG