Linkuri accesibilitate

ANRE anunţă majorări de preţ la gaze, energie termică şi curent electric


Victor Parlicov (ANRE)
Victor Parlicov (ANRE)

Moldova Gaz consideră majorarea insuficientă, sindicatele inoportună

ANRE a decis marirea tarifului la gaze pentru consumatori cu 16,5 la suta. Adica vor achita 3 lei si 57 de bani pe metru cub daca vor consuma mai putin de 30 de metri cubi pe luna, daca mai mult – 3 lei si 99 de bani pe metru cub – fara TVA. Agentii economici vor fi nevoiti sa plateasca cu 17,5 la suta mai mult decat pana acum, adica 4 lei si 19 bani pe metru cub. De asemenea, a fost aprobat tariful la energia termica de 699 de lei pentru o Gcal, adica cu aproape 30 la suta mai mult decat pana acum. Consumatorii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult si pentru lumina, asa cum se vor opera majorari intre 19 si 21 la suta.

Directorul Moldova Gaz, Alexandr Gusev este nemultumit de aceste tarife. El spune ca este foarte ingrijorat de noile tarife, pentru ca in realitate ele trebuiau marite cu aproximativ inca 1 leu pe metru cub, iar compania are datorii.

Ana Moldovanu, sefa directiei Confederatiei Sindicatelor critica si ea noile tarife: „In situatia actuala cand peste 100 de mii de salariati au o retributie mai mica decat minimul de existenta, peste 76 mii de angajati se afla in somaj, si exista restante enorme la plata salariilor, sigur ca majorarile respective vor conduce, inevitabil, la micsorarea capacitatii de plata a populatiei”

Directorul general ANRE, Victor Parlicov a precizat ca tarifele vor fi ajustate imediat ce vor fi observate abateri mai mari de 5 procente intre tarifele stabilite si tarifele reale. Acest lucru are sanse mari sa se intample, pentru ca tariful la gaze e stabilit trimestrial, iar cursul valutar fluctueaza, a mai adaugat Victor Parlicov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG