Linkuri accesibilitate

Interviu cu Petru Lucinschi (Adevărul)


"România liberă" despre simbolismul desfiinţării gardului de sîrmă ghimpată de la graniţa moldo-română

Cotidianul Adevarul publica un interviu cu fostul presedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Reporterii sunt interesati de rolul jucat de Lucinschi pe langa Mihail Gorbaciov in zilele revolutiei din 1989 de la Bucuresti, dar si de opiniile fostului politician in legatura cu relatiile de viitor dintre Romania si Republica Moldova. Lucinschi nu are nicio ezitare in legatura cu limba comuna vorbita in Romania si in Moldova, indiferent ca unii locuitori ai tarii sale prefera sa o numeasca limba moldoveneasca. Pe acest subiect, opinia sa este ca se alimenteaza false probleme si ca e nevoie de rabdare: “Am trait 150 de ani in niste conditii, acum lucrurile nu se schimba in zece ani”, spune interlocutorul ziaristilor de la Adevarul.

Ultima perioada din viata Republicii Moldova reprezinta un regres, o intoarcere la comunism, ceea ce se reflecta si la nivelul relatiilor moldo-romane, se mai spune in interviu. Solutia: cateva masuri concrete de apropiere: un regim de libera trecere a frontierei, posibilitatea ca moldovenii sa poata lucra in Romania. In schimb, nu ar trebui pusa problema unirii dintre cele doua state, unul din motive fiind acela ca in Basarabia exista peste un milion de persoane de alte nationalitati. “Trebuie sa ne descurcam noi cu dansele”, dupa cum si cu Transnistria, ai carei locuitori, sustine fostul sef de stat Petru Lucinschi, ar trebui atrasi cu conditii mai bune de viata.

Ziarul Romania libera reaminteste ca Moldova se pregateste sa desfiinteze gardul de sarma ghimpata care separa, la frontiera, Romania de Republica Moldova. Este un gest simbolic, care va fi facut cel mai probabil inainte de vizita presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau, asteptata pentru februarie. De asemenea in mod simbolic, aceasta ar urma sa fie prima vizita a presedintelui roman dupa preluarea celui de-al doilea mandat, ca semn ca Moldova reprezinta in continuare o prioritate pentru Bucuresti, arata Cristina Dobreanu, autoarea articolului. Semne ale reintrarii in normal a relatiei bilaterale ar urma sa fie si numirea de ambasadori ai fiecarui stat in celalalt. Intentia a fost deja exprimata, dar nu s-a putut deocamdata concretiza. Moldova are de stabilit o lista intreaga de ambasadori in statele considerate importante pentru politica externa a tarii.
XS
SM
MD
LG