Linkuri accesibilitate

Google ameninţă să sisteze serviciul de căutate de pe piaţa chineză


Compania americană reacţionează la un atac cibernetic al serviciilor regimului de la Beijing

Google, compania americană care stăpâneşte cel mai popular sistem de căutare pe internet şi serviciul de poştă electronică gmail, a ameninţat că se va retrage de pe piaţa chineză, în urma unui atac cibernetic asupra computerelor sale şi ale altor 20 de companii neidentificate. Oficialii firmei au declarat că autorul atacului petrecut în urmă cu o lună ar fi căutat să pătrundă în corespondenţa electronică a unor activişti pentru drepturile omului.

Bill Echikson, manager de comunicaţii la Google, a declarat că nu crede că autorul sau autorii atacului şi-au atins ţinta. Într-un interviu acordat corespondentului nostru Ron Synowitz, el a adăugat însă că conturile gmail ale multor activişti chinezi pentru drepturile omului au fost accesate în mod „regulat” pe alte căi decât prin motorul de căutare google, prin tehnici ca „phishing” şi „malware”.

În urmă cu patru ani, când a intrat pe piaţa Chinei, Google a acceptat să filtreze rezultatele unor căutări pe internet, la cererea imperioasă a autorităţilor chineze. Printre subiectele „limitate” se numără liderul exilat al Tibetului Dalai Lama şi masacrul din Piaţa Tien an Men, din 1989.

Bill Echikson spune acum că Google a acceptat în urmă cu patru ani compromisul pentru că s-a gândit că pentru chinezii de rând beneficiile vor fi oricum mai mari decât frustrarea cauzată de autocenzura Google. În ultima vreme, însă, a adăugat Echikson, autorităţile chineze şi-au intensificat efortul de a îngrădi libertatea de expresie pe internet, iar serviciile Google au fost folosite pentru intruziuni în conturile dizidenţilor.

Bill Echikson ne-a spus că Google va încerca să stea de vorbă cu guvernul chinez despre posibilitatea introducerii căutării necenzurate pe internet, în limitele legilor chineze. Dacă răspunsul Beijingului va fi negativ, Google îşi va încheia serviciile de căutare chinezeşti, la adresa google.cn, dar va continua să ofere căutare în limba chineză pe domeniul global google.com – ne-a mai spus Bill Echikson.

Guvernul chinez a negat orice implicare în atacul cibernetic împotriva firmei Google, iar compania s-a abţinut deocamdată să arate cu degetul spre autorităţile de la Beijing.

Analiştii spun că incidentul ar putea semnala începutul unei politici mai intransigente a administraţiei Obama faţă de China. Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus la Washington că guvernul său a cerut Beijingului explicaţii despre incident.

Activiştii occidentali pentru drepturile omului au aplaudat decizia Google de a face public incidentul din China. Roseann Rife, de la biroul pentru Asia şi Pacific al organizaţiei Amnesty International, a spus că violarea corespondenţei dizidenţilor este „îngrijorătoare”, cu atât mai mult cu cât pare să devină tot mai frecventă.

Unii oamenii de afaceri cred însă că ameninţarea firmei Google de a se retrage de pe piaţa chineză ascunde mai degrabă interese economice, decât morale. Duncan Clark, de la firma de consultanţă BDA, spune că în China Google oricum nu era principalul sistem de căutare pe internet. Prezenţa Google în China, ne-a mai spus Clark, risca să compromită firma pe alte pieţe, în primul rând în Statele Unite, iar Google nu-şi permite asemenea riscuri, mai ales în această perioadă de criză.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG