Linkuri accesibilitate

„Salut orientarea pro-europeana a noului guvern al Republicii Moldova“


Stefan Fule
Stefan Fule

Štefan Füle: „Fiecărei țări îi revine decizia asupra propriului destin“.


La audierile de ieri, în Parlamentul European, comisarul desemnat pentru extindere şi politica de vecinătate al Uniunii, cehul Stefan Fule, a spus că el crede într-o reunificare extinsă a Europei. Nu va exista însă nici o scurtătură pentru aderarea la Uniune. Ceea ce nu exclude ca reformele democratice din ţările aspirante, cum este şi Moldova, să fie urmate de acces treptat pe piaţa europeană şi mai multă libertate de circulaţie pentru cetăţeni. Iolanda Bădilită, are detalii
.

„Cred intr-o reunificare extinsa a Europei“ a spus marti cehul Štefan Füle, comisarul desemnat pentru portofoliul extinderii si politicii de vecinatate in prezentarea care a precedat audierea sa de astazi. „Toti cetatenii tarilor care sunt astazi membre ale Uniunii Europene au beneficiat de pe urma extinderii si asta mi-a schimbat si mie viata“a continuat el.

Füle le-a solicitat membrilor Parlamentului European sprijinul pentru continuarea politicii de extindere. „Insa trebuie sa ne asiguram ca Europa nu doar se extinde ci se si consolideaza“, a punctat comisarul desemnat.

Un sustinator al Parteneriatului Estic, Füle a explicat insa ca statele din vecinatatea estica trebuie mai intai sa indeplineasca Criteriile de la Copenhaga, iar Uniunea Europeana va ajuta aceste state sa indeplineasca aceste criterii. „Nu este nici o scurtatura pentru aderarea la Uniunea Europeana“ a insistat politicianul ceh.

„Cooperarea cu partenerii nostri poate merge atat de departe cat acestia sunt pregatiti pentru aceasta. Reformele democratice ar trebui urmate de acces treptat pe piata europeana si mobilitatea cetatenilor“, a declarat comisarul propus.

Intrebat de eurodeputatii romani Cristian Preda si Ioan Mircea Pascu – despre viziunea sa privind Moldova, Füle a contextualizat chestiunea moldoveana in relatie cu Rusia. „Rusia este un partener strategic al UE, a spus Fule, iar proiectul european nu este impotriva acesteia, nu pune tarile membre sa aleaga intre Bruxelles si Moscova. Fiecarei tari ii revine decizia asupra propriului destin, a spus Füle.

„Salut orientarea pro-europeana a noului guvern al Moldovei“ a continuat el exprimandu-si speranta intr-o fructificare cat mai rapida a misiunii europene insarcinata cu discutarea noului de acord de asociere cu Moldova.

In cadrul audierii de marti s-au rostit des numele a 4 state: Ucraina, Belarus, Rusia si Turcia. In ce priveste Ucraina, Füle a spus ca Bruxelles-ul trebuie sa aprecieze apetitul ucrainienilor pentru Europa si a amintit ca exista discutii privind un acord de asociere cu Ucraina. Cat priveste Belarusul, acestei tari ii pot fi oferite facilitati de liberalizare a regimului de vize daca se indeplinesc anumite conditii, a aratat comisarul propus.
Despre liberalizarea vizelor a vorbit comisarul desemnat si in privinta Georgiei.

Si, a propos de Georgia, Moldova si Armenia, tari in care exista conflicte inghetate, Füle a facut clar faptul ca desi Parteneriatul Estic nu a fost gandit ca o solutie de aplanare a conflictelor inghetate are credinta ca acesta poate crea un mediu propice pentru rezolvarea acestor conflicte. Rusia, este un partener cheie al Uniunii si necesitatea unui parteneriat strategic cu Moscova a fost subliniata si de Füle. Exista insa problema Georgiei unde, a spus Füle, speram ca observatorii Uniunii sa primeasca acceptul Moscovei sa intre in zonele controlate de aceasta in Georgia. In plus, Uniunea Europeana isi va mentine pozitia si nu va recunoaste cele doua republici separatiste, a subliniat Füle.

In sfarsit Turcia si indelungul proces de negociere cu aceasta tara au fost un alt subiect indelung dezbatut de eurodeputati si comisarul desemnat.„ Da, am intentia sa continui negocierile de aderare cu Turcia insa nu ma preocupa un parteneriat parteneriat privilegiat cu aceasta tara“ a declarat Füle.
XS
SM
MD
LG