Linkuri accesibilitate

Catherine Ashton - o prestaţie "neinspirată" la audieri


Catherine Ashton
Catherine Ashton

În afară de viitorul înalt reprezentant UE pentru relaţii externe la Bruxelles au mai fost audiaţi cehul Štefan Füle, letonul Andris Piebalgs şi bulgara Rumiana Jeleva

O prestatie la nivelul asteptarilor. Catherine Ashton nu a surpins sau, ca sa citez cativa colegi europeni, noul sef al politicii externe europene a avut o prestatie „neinspirata si neinspiranta“.

Raspunsuri vagi si prioritati mult prea largi. Doar Australia si Antarctica nu au fost mentionate intre prioritati noteaza publicatia online The European Voice.

Peste toate astea, lipsa de experienta si de viziune i-au adus pe buze baronesei chiar raspunsuri de tipul: "Nu stiu". A fost cazul unei intrebari privind oportunitatea sau nu ca Uniunea Europeana sa aiba un loc in Consiliul de securitate ONU.

Totusi trebuie spus ca Ashton a pus accent in raspusurile oferite celor 60 de deputati europeni care au audiat-o pe relatiile cu Iran, Israel, Rusia, misiunea blocului comunitar in Afganistan si constructia democratica din Bosnia.

In ceea ce priveste Iranul Catherine Ashton a spus ca daca Teheranul va ignora in continuare avertismentele internationele cu privire la programul sau nuclear va fi de acord cu impunerea de sanctiuni.

Cat priveste chestiunea palestiniano-israeliana, comisarul desemnat si-a declarat sprijinul pentru solutia a doua state neavand insa o pozitie critica referitor la ocuparea unor zone din Cisiordania de catre Israel.

In privinta Rusiei, Catherine Ashton a declarat ca va exercita presiuni asupra Moscovei pentru a se asigura ca nu va folosi exporturile de gaz pentru a intimida statele din vecinantea estica a Uniunii.

Comisarul desemnat nu a uitat sa vorbeasca insa despre necesitatea Uniunii Europene de a avea un parteneriat strategic cu Rusia, amintind ca in curand, va avea o intrevedere cu presedintele Medvedev unde va incerca sa aseze pe noi baze relatia dintre Bruxelles si Moscova.

Cum era de asteptat conservatorii britanici au atacat-o pe baroneasa cu privire la trecutul sau de activist anti-nuclear. Reactia acesteia: „Nu am ascuns ce am facut si nu imi este rusine pentru asta. Puteti sa nu fiti de acord cu ce am facut dar nu cu motivele pe care le-am avut“a spus viitorul inalt reprezentant UE pentru relatii externe.

In afara de Catherine Ashton detinatorii a inca 3 portofolii vor lucra pentru relatiile externe ale Uniunii Europene. Cehul Štefan Füle, audiat chiar astazi si sub a carui responsabilitate vor cadea extinderea si politica de vecinatate, letonul Andris Piebalgs, care a facut ieri o impresie buna cand si-a prezentat prioritatile in domeniul dezvoltarii si comisarul desemnat de Bulgaria pentru cooperare internationala si ajutor umanitar, Rumiana Jeleva.
XS
SM
MD
LG