Linkuri accesibilitate

Certificate preferenţiale de origine şi taxe simbolice


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Chişinăul le-a prelungit agenţilor economici transnistreni regimul de taxe vamale şi ecologice - impozitele principale sunt virate în bugetul Tiraspolului

Iurie Gotişan: Din câte se cunoaşte, în organele abiliatate din Republica Moldova sunt înregistraţi cca 600 de agenţi economici din Transnistria. Practic, o bună parte din aceştia beneficiază de certificate preferenţiale de origine, eliberate de diferite instanţe de la Chişinău şi, actualmente, agenţii economici din partea stângă a Nistrului achită doar nişte taxe simbolice. Chişinăul recent le-a prelungit pe un termen nedefinit regimul existent. Aceştia achită doar o taxă vamală ce constituie 0,18 la sută din valoarea mărfii, taxe ecologice care tot sunt percepute în vamă şi alte taxe simbolice. În rest, impozitele principale, în particular cele indirecte (accize şi TVA) sunt virate ca şi până acum tot în bugetul Transnistriei.

Radu Benea: Un asemena regim a fost de ajutor regiunii transnistrene, mai ales acum în perioadă de criză economică?

Iurie Gotişan: Eu consider că da şi, de fapt, îi va fi de ajutor. Înclin să presupun că dacă efectele crizei se vor perpetua şi în continuare, apoi acestea vor avea consecinţe dramatice pentru economia Transnistriei, deoarece comerţul extern deţine o cotă destul de importantă în formarea Produsului Intern Brut al regiunii.

În pofida potenţialului industrial relativ învechit, cu un caracter energofag şi în cea mai mare parte nerestructurat al Transnistriei, ponderea comerţului extern în PIB al acesteia este de cca 80 la sută, iar cea mai mare parte a veniturilor în bugetul local este formată din mijloacele obţinute ca urmare a relaţiilor de export-import. Mai mult, exporturile Transnistriei au manifestat până nu demult o tendinţă pronunţată de creştere mai rapidă decât importurile, ceea ce în general nu este şi cazul Republicii Moldova.

Radu Benea: Cum arată aceste date statistice în comparaţie cu malul drept al Nistrului?

Iurie Gotişan: De exemplu, potrivit datelor băncii centrale de la Tiraspol, valoarea totală a exporturilor transnistrene în primele 9 luni ale anului 2009 a fost de cca 1,2 miliarde de dolari, exporturi care practic sunt echivalente cu bugetul anual al Republicii Moldova.

Este interesant faptul că destinaţia acestora a suferit schimbări semnificative. Dacă în 2005-2008, peste 55 la sută din total exporturi erau destinate pieţelor din Est, în particular Rusia, actualmente cca 50 la sută sunt destinate ţărilor din Europa Centrală şi de Vest. Este vorba în cea mai mare parte de produsele industriei metalurgice, industriei uşoare şi a celei de prelucrare. Spre exemplu, ponderea producţiei siderurgice şi a celei din ramura constructoare de maşini şi prelucrare a metalului în totalul producţiei industriale este de peste 70 la sută din PIB al regiunii, iar cca 90 la sută din aceste măsuri sunt destinate exportului.

Radu Benea: Agenţii economici din regiunea transnistreană au fost afectaţi mai mult, mai puţin sau în egală măsură de efectele crizei, comparativ cu agenţii economici din Republica Moldova?

Iurie Gotişan: Practic, în egală măsură, dar cei din regiunea transnistreană au fost afectaţi totuşi mai mult. Spre exemplu, datele oficiale arată că exporturile transnistrene au scăzut cu peste 60 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, ajungînd la 318 milioane de dolari, ceea ce constituie mai mult de 35 la sută din exporturile Republicii Moldova, care tot în perioada vizată (ianuarie-septembrie 2009) a realizat exporturi în valoare de 896 milioane de dolari.

Este bine ştiut faptul că multe întreprinderi din Transnistria, după îndeplinirea procedurilor de înregistrare în structurile de la Chişinău au obţinut certificate care permit efectuarea exporturilor în statele din Europa Centrală şi Uniunea Europeană. Printre acestea sunt cunoscutele întreprinderi Tirotex, Odema, Vesta, Fabrica de ciment din Râbniţa, Moldavcabeli, Buket Moldavii, Kvint, Fabrica de conserve din Camenca ş.a. Şi regimul actual de export are de fapt un caracter absolut transparent şi acţionează deja pe parcursul unei perioade bune de timp, fără achitarea unor taxe. Şi întreprinzători transnistreni, şi partenerii lor din Europa sunt în mare parte satisfăcuţi de aceste reguli de joc.
XS
SM
MD
LG