Linkuri accesibilitate

11.01 - Chișinău: Rusia şi retragerea din Transnistria


Ministerul de externe de la Chișinău a criticat o declaraţie a Moscovei care a reluat ideea sincronizării procesului de retragere a trupelor ruse cu soluţionarea politică a diferendului transnistrean.



11 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Rusia şi retragerea din Transnistria.

Edgar Șelaru: Chişinăul a criticat astăzi o declaraţie a Ministerului rus de externe potrivit căreia retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să se desfăşoare concomitent cu procesul reglementării politice a problemei transnistrene. Potrivit purtătorului de cuvînt al Ministerului moldovean de externe, declaraţia conţine interpretări incorecte şi părtinitoare, intrînd în contradicţie cu documentele summitului OSCE de la Istanbul semnate de Rusia. De la Chişinău relatează Radu Benea:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a luat astăzi atitudine faţă de o declaraţie a reprezentantului Ministerului rus de externe, declaraţie care reia ideea sincronizării procesului de retragere a trupelor ruse din Republica Moldova cu soluţionarea politică a diferendului transnistrean. Purtătorul de cuvînt al Ministerului moldovean de externe, Iurie Vition a arătat astăzi, în cadrul unui briefing, că declaraţia reprezentantului rus nu poate avea un temei juridic şi nu este conformă documentelor anterioare ale OSCE semnate şi de Federaţia Rusă.

Argumentîndu-şi poziţia în problema dată, MAE-ul rus a făcut trimitere fără a preciza la „documente respective”. Subliniind că nu există asemenea acorduri ce ar condiţiona sincronizarea retragerii trupelor ruse de soluţionarea diferendului transnistrean, Iurie Vition a presupus că partea rusă are în vedere un document mai vechi, de altfel singurul ce conţine această idee, dar care şi-a pierdut puterea juridică. Este vorba de acordul semnat între Chişinău şi Moscova în octombrie 1994 cu denumirea completă Cu privire la statutul juridic, modul şi termenele de retragere a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova. Duma de stat a Federaţiei Ruse a refuzat timp de mai mulţi ani să ratifice acest acord, din care motiv, anul trecut, fostul preşedinte rus Boris Elţîn l-a retras din Dumă, acţiune prin care documentul a fost lipsit de putere juridică.

Altfel spus, a adăugat Vition, în prezent singurele documente ce stabilesc cadrul juridic al retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova sunt acelea aprobate de OSCE. Nici unul însă dintre acestea nu conţine prevederi ce ar condiţiona retragerea trupelor de soluţionarea diferendului transnistrean. Dimpotrivă, în declaraţia OSCE de la Budapesta este stipulat cu claritate că retragerea trupelor ruse şi rezolvarea problemei transnistrene sînt două procese ce se pot desfăşura în paralel, fără vreo legătură între ele. Mai mult, semnînd documentele finale ale summitului OSCE de la Istanbul, Federaţia Rusă şi-a asumat angajamentul de a retrage necondiţionat, pînă la sfîrşitul anului 2001, armele convenţionale de pe teritoriul Republicii Moldova, iar pînă la sfîrşitul anului 2002 – să încheie retragerea definitivă a trupelor şi a întregului arsenal militar din regiunea transnistreană”.

Iurie Vition: „Republica Moldova a demonstrat în repetate rînduri voinţa sa politică de a-şi onora obligaţiunile asumate în vederea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării principiului suveranităţii şi a integrităţii sale teritoriale. Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării noastre ar crea condiţii favorabile pentru acest proces. Rezumînd cele spuse, putem conchide că declaraţia din 21 decembrie a MAE-ului rus conţine interpretări incorecte şi părtinitoare ale deciziilor referitoare la Moldova, adoptate la summitul OSCE de la Istanbul. Considerăm că toate părţile implicate trebuie să se orienteze pe o linie constructivă, în vederea realizării obiectivelor formulate în documentele de la Istanbul, care ar duce la instaurarea unei păci durabile în Republica Moldova”.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG