Linkuri accesibilitate

Proza alchimiştilor


Simbolul solidarității cu bolnavii de SIDA
Simbolul solidarității cu bolnavii de SIDA

Dezvăluiri despre o operaţiune de dezinformare Stasi/KGB sau cum a reuşit Stasi să strecoare în presa occidentală povestea inventată că virusul HIV este rezultatul unui „accident” din SUA.

Pe data de 18 februarie 1987 a apărut în ziarul german „Die Tageszeitung“ un interviu realizat de scriitorul est-german Stefan Heym cu biologul est-berlinez Jakob Segal. Interviul a apărut sub titlul „Sida. Man Made in USA“ („Aids. Man Made in USA“). În acest interviu biologul susţine că răspîndirea afecţiunii sistemului imunitar, cunoscută sub denumirea prescurtată SIDA, s-ar datora unui accident de laborator care a avut loc la institutul militar american Fort Detrick. Interviul sugera, deci, că SIDA (adică: Sindromul Imunodeficienţei Dobîndite) despre care se ştie că se transmite, în primul rînd, prin contacte sexuale, ar fi, de fapt, o creaţie a cercetătorilor americani.

Într-un documentar publicat în ediţia de week-end a ziarului „Die Tageszeitung” se redeschide dosarul Sida şi se reface traseul interviului cu biologul Jakob Segal, realizat de scriitorul Stefan Heym.

Şeful redacţiei culturale a ziarului avea contacte foarte bune cu Heym, considerat un critic al regimului est-german. Astfel se explică şi faptul că redactorul i-a acordat încredere şi a acceptat publicarea interviului - într-un ziar occidental. Deşi Heym nu a fost un disident, el nu şi-a ascuns reticenţa faţă de birocraţia comunistă. Credibilitatea şi-a dobîndit-o în urma biografiei, ca fostă victimă a nazismului şi ca autor al unui roman despre răscoala populară contra regimului est-german, din 1953. Heym şi Segal au fost prieteni apropiaţi. Segal a fost profesor universitar şi este mort - ca de-altfel şi Heym. Din surse ale securităţii Stasi, care nu se mai pot reconstitui astăzi, Segal a aflat despre „accidentul” din Statele Unite. Ceea ce Segal probabil nu ştia este faptul că întreaga afacere a fost clocită în laboratoarele de dezinformare ale KGB-ului şi Stasi. Operaţiunea de dezinformare s-a desfăşurat sub două nume de cod: „Infecţia” şi „Înainte II” („Infektion” und „Vorwärts II”). Segal şi-a însuşit teza accidentului şi a răspîndit-o prin intermediul interviului acordat lui Heym. Astfel proza alchimiştilor de la KGB şi Stasi a fost tradusă într-o limbă pe înţelesul tuturor, deghizată într-un interviu al unui om de ştiinţă. Teza a fost primită cu aplauze de către o parte a stîngii anti-americane occidentale.

Nici pînă-n ziua de astăzi nu au încetat anumiţi publicişti, specializaţi pe teme conspiraţioniste, să vehiculeze minciunile puse-n circulaţie în anul 1987. Deşi se ştie de la începutul deceniului trecut că a fost vorba despre o operaţiune de dezinformare a Stasi, teza difuză a accidentului de la Fort Detrick este preluată şi vehiculată de conspiraţionişti. Inclusiv de către publicistul român Vladimir Alexe, autorul unor scenarii conspiraţioniste publicate în ultimii 20 de ani în mai multe ziare centrale de la Bucureşti.

În interiorul serviciilor secrete din Uniunea Sovietică şi Germania de Est operaţiunea de dezinformare „Infecţia“ a fost considerată ca un mare succes în lupta pentru discreditarea adversarilor din Occident.
Previous Next

XS
SM
MD
LG