Linkuri accesibilitate

Reformele de europenizare sînt un test pentru guvernare


Nicu Popescu
Nicu Popescu

Nicu Popescu: „procesul de integrare europeană a R. Moldova - o serie de măsuri mici, care ne vor aduce treptat mai aproape de UE pe diferite segmente”.

Valentina Ursu: Ce este realist sa astepte Chisinaul de de la UE?

Nicu Popescu: Procesul de integrare în UE constă dintr-o serie de paşi lungi. Bunăoară eliminarea necesităţii vizelor, crearea unor zone schimbând sfera serviciilor sau a bunurilor industriale. Multe din aceste măsuri, inclusiv pentru România sau Ungaria s-au întâmplat înainte de momentul aderării la UE. Altele, precum aderarea la spaţiul Schenghen sau la zona euro, se întâmplă după momentul aderării la UE. Trebuie să vedem procesul de integrare europeană a R. Moldova ca o serie de măsuri mici, care ne vor aduce treptat mai aproape de UE pe diferite segmente: liberalizarea transportului aerian, democratizarea sistemului de justiţie etc. Deci acest nou acord dintre UE şi Moldova este doar unul din instrumentele care poate transforma Moldova într-un stat european.

Valentina Ursu: Domnule Popescu, unii experţi susţin că actuala guvernare liberal democrata exagerează atunci când spune că relaţiile dintre Chişinăun şi Bruxelles se apropie cu pasi rapizi?

Nicu Popescu: R. Moldova are nişte probleme destul de serioase interne. Nivelul de fragmentare a spaţiului politic este destul de înalt. Capacitatea instituţiilor statului de a guverna ţara de o manieră europeană este destul de joasă şi cred că succesul integrării europene al R. Moldova depinde în mult mai mare măsură de reformele care vor fi implementate la ministerul de interne, la ministerul agriculturii, la ministerul industriei, într-o măsură mult mai mare decât ceea ce face ministerul de externe sau ceea ce fac diplomaţii moldoveni pe exterior. Procesul de integrasre este extrem de dificil, care şi pentru state ca Republica cehă sau Lituania încă nu s-a încheiat pentru că aceste state deocamdată nu au aderat la zona euro, nu au libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE. Deci, procesul de integrare europeană este extrem de greu. Poate dura chiar şi 20 de ani. Moldova acum începe să se poziţioneze într-un proces extrem de dificil, dar care treptat are şansa să transforme Moldova într-un stat european.

Valentina Ursu: Integrarea europeană ar fi un as în mâna politicienilor mai ales atunci când e vorba de campania electorală, pentru că şi comuniştii care sunt actualmente în opoziţie, dar şi actuala putere foloseşte această carte de joc?

Nicu Popescu
: Aşa s-a întâmplat peste tot în Europa Centrală. Aşa se întâmplă astăzi şi în statele din Balcani sau în R. Moldova. Este un lucru absolut normal. Este chiar benefic. Practic toate partidele din R. Moldova sunt foarte pro-europene la nivelul declaraţiilor. Deci adevăratul test pentru orice guvernare, inclusiv guvernarea actuală, ţine de modul cum vor implementa reformele care vizează europenizarea R. Moldova. În timpul guvernului comunist a existat voinţă politică de a implementa anumite reforme menite să apropie R. Moldova de UE, însă nu a existat voinţă politică pentru a democratiza societatea, pentru a merge pe o paradigmă politică mai liberală, mai democratică faţă de mass-media, faţă de comportamentul poliţiei. Succesul actualei guvernări va depinde anume de modul cum această guvernare va gestiona reformele interne. Şi anume de evoluţiile interne va depinde succesul european al R. Moldova.

Valentina Ursu: La firul ierbii, omul simplu percepe, oare, la justă valoare această integrare europeană?


Nicu Popescu: Dacă Moldova face progres în direcţia integrării europene, atunci cetăţenii R. Moldova vor zbura în Italia sau Spania la preţuri de două-trei ori mai mici decât plătesc astăzi, poliţia va fi mai puţin coruptă şi va servi mai bine interesele cetăţenilor, cetăţenii R. Moldova vor putea călători fără vize în interiorul UE.

Valentina Ursu: Domnule Popescu, în concluzie, sa va intreb daca autoritatile Moldovei vor obţine ceea ce speră de la UE?

Nicu Popescu: Fără doar şi poate treptat se va integra şi de fapt deja se integrează în economia europeană, în spaţiul cultural european şi educaţional. Principala întrebare este când anume Moldova va putea beneficia de aceste aspecte economice şi politice al procesului de integrare europeană. Chiar astăzi Moldova este singurul stat CSI, care este cel mai integrat în UE. Majoritatea moldovenilor plecaţi peste hotare la lucru se află deja în UE. Moldova este statul cu cel mai mare grad de dependenţă comercială şi economică de UE. Deja de câţiva ani peste jumătate din comerţul exterior are loc cu UE. Conflictul transnistrean este singurul conflict post-sovietic în care UE joacă un rol atât de sporit. Ceea ce-i lipseşte Moldovei este o avansare de integrare politică cu UE.
XS
SM
MD
LG