Linkuri accesibilitate

Florica Bejinaru în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii


O colaboratoare a Securităţii potrivit documentelor CNSAS

Judecatoarea Florica Bejinaru, noua sefa a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, are 48 de ani si a colaborat cu securitatea ceausista. Are profilul magistratului tenace, care reuseste indiferent de regim sa ajunga cit mai sus. A terminat faculatatea in 1986, iar un an mai tirziu, chiar inainte de a fi racolata de politica politica a regimului comunist, da note informative din proprie initiativa. In schimbul notelor pe care le dadea despre colegii sai, securitatea o remunera, dar actuala sefa a Consiliului Superior al Magistraturii nu recunoaste ca primea bani, desi dovezile au fost scoase la iveala din documentele Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Florica Bejinaru nu a fost insa consemnata ca a facut politie politica, desi pe de alta parte nici verdictul ca nu ar fi facut politie politica nu este legal, fiindca membrii Colegiului care studiaza arhivele securitatii nu au luat o hotarire in unanimitate. Presa a scris insa pe larg despre delatiunile sale, de aceea alegerea sa a venit pe neasteptate, cu atit mai mult cu cit oficialii romani se asteapta la o reformare a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta institutie ar trebui, potrivit Constitutiei, sa fie garantul independentei justitiei. Pina acum, insa, Consiliul Superior al Magistraturii a evitat cu subtilitate sa ia decizii dureroase si sa-i sanctioneze fara drept de apel pe judecatorii si pe procurorii care au incalcat legea, indiferent daca este vorba despre coruptie sau despre accidente de circulatie.

Judecatorii care tergiverseaza marile cazuri de coruptie din politica romaneasca nu au primit pina acum nici un avertisment, desi criticile mjore pe care le primeste Romania din partea Uniunii Europene se refera tocmai la nefinalizarea acestor dosare. Pe de alta parte Consiliul Superior al Magistraturii a incurajat greva din toamna a magistratilor care s-au opus cu toata puterea alcatuirii legii unice de salarizare, prin care diversele sporuri pe care judecatorii si procurorii le primesc ar fi urmat sa fie taiate. Multi magistrati romani cistiga peste 2000 de euro pe luna si deasemenea multi procurori sau judecatori care se pensioneaza primesc pensii de peste 1000 de euro.

Presedintele Traian Basescu prezent astazi la raportul anual al Consiliului Superior al Magistraturii i-a criticat pe membrii acestei institutii pentru ca nu au oprit greva judecatorilor si procrurilor, desi era ilegala.

Intrebarea ramasa deschis astazi dupa alegerea Floricai Bejinaru in fruntea Consiliului Superior al Magistraturii, este in ce masura o colaboratoare a securitatii va putea fi garantul independentei justitiei romanesti.
XS
SM
MD
LG