Linkuri accesibilitate

Administrația Obama confruntată cu probleme de mesaj


Afiș la New York cu președintele Obama
Afiș la New York cu președintele Obama

In ciuda statisticilor, care pe ansamblu dau speranțe, redresarea economică nu are încă impact asupra șomajului, ceea ce crează o mare problemă, de substanță și de imagine.

La inceput de an, un an care va culmina politic cu alegerile pentru Congres, administratia americana condusa de Barack Obama are probleme de mesaj. Cum incearca sa le rezolve – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Atunci cind planul pentru reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii a fost conceput, ideea era ca el va oferi asigurare medicala milioanelor de americani, care nu beneficiaza acum. Numai ca acest mesaj nu a prins. Si-atunci, administratia Obama a gasit altele, cu mai mica valoare umanitara, dar mai eficace politic: reducerea cheltuielilor, lupta impotriva lacomiei firmelor de asigurari si asa mai departe. In legatura cu criza economica, administratia a pacatuit oferind initial proiectii nerealiste vizind impactul masurilor luate. Si-apoi, convinsa parca de propriul optimism, Casa Alba a mutat dezbaterea catre alte chestiuni, intre care reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii si razboiul din Afganistan.

Numai ca – in ciuda statisticilor care pe ansamblu dau sperante, redresarea economica nu are inca impact asupra somajului, ceea ce creaza o mare problema, de substanta si de imagine. In plus, lunile din urma au dat la iveala ca ceea ce Barack Obama poate obtine doar gratie talentului sau de orator are serioase limite. Ceea ce s-a intimplat este ca disciplina de mesaj, care caracterizeaza o campanie bine facuta, asa cum a fost cea a lui Obama, nu poate fi replicata, la conducerea unei uriase birocratii, cum este guvernul american.

Problemele cu care presedintele e confruntat sint serioase: situatia economica, doua razboaie, pericolul terorist … In fiecare zi, la guvernare, mesajele Casei Albe trebuie sa ofere raspunsuri, bine cumpanite, la fiecare dintre aceste probleme, la care se adauga, zi de zi, altele. Si aceste mesaje trebuie sa tina cont si de ceilalti factori de putere de la Washington, Congresul – cu propria sa agenda – si opozitia republicana, care sa pregateste de alegeri.

Alegerea lui Barack Obama a creat asteptari nerealistic de mari in Statele Unite si una dintre aceste asteptari a fost ca disciplina de mesaj din campanie va fi replicata odata ce candidatul ajunge presedinte. Acum, si in aceasta privinta, aliatii presedintelui au revenit cu picioarele pe pamint, dupa ce 2009 nu a fost un an bun, in materie de comunicare a mesajului. Echipa presedintelui argumenteaza ca fiind confruntata cu cea mai grava recesiune din memoria recenta, administratia a fost nevoita sa ia masuri nepopulare si ca acestea nu aveau oricum sanse sa devina atragatoare pentru public. Pe ansamblu, pentru 2010, consilierii presedintelui isi propun nu doar sa reactioneze la evenimente, asa cum au facut in 2010, ci sa preia din nou initiativa, cu idei in stare sa mobilizeze sprijin public.
XS
SM
MD
LG