Linkuri accesibilitate

Guvernarea cu măsură: între meschinărie şi mesianism


"Trebuie să se iasă din această stare de asediu continuu în care am trăit vreme de opt ani... să crească trei generații nebătute pentru ca un sistem politic să se schimbe"

Doamnelor si Domnilor, bine v-am gasit! La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale “Punct si de la capat”. Dupa ce mai multi formatori de opinie pe care i-ati auzit in emisiunile noastre facind bilanturi si pronosticuri pentru anul care abia a inceput, au ajuns la concluzia, perfect justificata, ca anul 2009 a fost unul de rascruce pentru Republica Moldova, mi-am propus sa continui discutia despre schimbarea de mentalitati, urmare a unor evenimente iesite din comun, si despre efectele masurabile ale acestei evolutii. Invitatii acestei emisiuni sunt jurnalista Natalia Morari si sociologul Petru Negura.

Vasile Botnaru: Citeam un text scris de Andrei Plesu din 2004 se pare ca, despre Trabant, despre clubul trabantistilor, si Andrei Plesu spune: “Trabantul ca metafora a supravietuirii”. Est-europenii care aveau Trabant erau un fel de supravietuitori si Andrei Plesu spune ca acesti oameni, care erau solidari prin definitie, erau "preistoria societatii civile". Acum oamenii acestia si-au cumparat Mercedes-uri, s-au obisnuit cu comfortul. Pornind de la aceasta descriere sa va intreb: generatia oamenilor care nu au apucat sa vada Trabantul, ei intra direct in paine, in modelul european de viata, chiar asa cum este el in Republica Moldova, de mina a doua. Totusi acesti oameni revendica statutul de cetateni ai Europei. Revolutia pietrelor cum a numit-o Anatol Taranu sau revolutia mamaligii sau revolutia Twitter, semnifica intr-adevar intrarea unei generatii in avanscena, ei intr-adevar pun un jalon nou de mentalitate? Prototipul societatii noi la perfieria Europei se constituie deja sau a fost un accident?

Petru Negura: Comparatie interesanta: masinile si pe de alta parte mentalitatile... In privinta mentalitatilor, se stie ca ele se schimba mai greu decit obiectele care ne inconjoara, de unde si avem explicatia ca dupa 20 de ani de la caderea comunismului avem un electorat destul de fidel, care se uita cu amaraciune la viata lor de pina in anii 1989 – 1991. Revolutia din 1989 si cea din 2009 au multe lucruri comune, in primul rind pentru ca au angajat foarte multe resurse idealiste. Daca revolutia din aprilie a fost numita revolutia pietrelor sau Twitter, cea din 1989 a fost numita revolutia cintecelor in tarile baltice si este valabila si pentru Moldova, or nu foarte mult timp dupa aceasta revolutie cu cintece s-a produs o restauratie, restauratie de catifea, cum ii spune Adam Michnik, care a adus in avanscena politicieni activi in perioada sovietica, mai ales ultimii 20 de ani, si pe de alta parte a readus in activitate o masa de populatie relativ conservatoare raportata la URSS. Revolutia pietrelor din 2009 a angajat si ea la un moment dat resurse emotionale, resurse care ar putea sa-si piarda din intensitate odata ce noua guvernare nu va sti sa plateasca salarii sau pensii la timp.

Vasile Botnaru: Natalia, esti de acord ca putem compara anul 1989 cu anul 2009 si ce parametri coincid?

Natalia Morari: Eu as vrea sa incep cu cuvintele marelui poet Brodsky, care a spus ca trebuie sa creasca trei
Trebuie să crească trei generații nebătute pentru ca orice sistem sa se schimbe
generatii nebatute pentru ca orice sistem sa se schimbe si as spune ca tinerii care au iesit in strada in 2009 a fost prima generatie nebatuta care a crescut deja intr-un sistem absolut nou, intr-o Moldova independenta. Acest lucru insa nu inseamna ca lucrurile s-au schimbat si vom crea o istorie noua, dar ceea ce s-a intamplat in 2009 arata ca a aparut o generatie noua care are deja nevoie de o alta idee nationala si care nu este de acord sa traiasca intr-o societate cu o politica veche, corupta, fara libertate a presei si justitie independenta. Am vazut insa ca este vorba de o parte a societatii, tinara, conectata la internet si care cunoaste mai multe limbi. Nu cred ca am dreptul sa compar anul 2009 cu anul 1989 pentru ca atunci eram inca mica, aveam abia 5 ani si stiu ce s-a intamplat doar din ce mi-a povestit mama. Oricum, aceste doua evenimente reprezinta doua puncte de pornire despre care cred ca copiii mei sau nepotii mei vor spune ca astfel a inceput lupta pentru o independenta adevarata.

Vasile Botnaru: Pornind de la teza lui Petru despre energia emotionala care a rabufnit in 2009, in ce conditii crezi ca s-ar putea volatiliza?

Natalia Morari: Imi aduc aminte discutia foarte interesanta cu Daniel Cohn-Bendit, unul din liderii revolutiei din Paris din 1968, care acum deja este europarlamentar, am discutat cu el la o cina la Bruxelles, l-am intrebat daca se simte confortabil cinind intr-un restaurant scump, avind o masina scumpa, deoarece cindva el lupta impotriva oamenilor de tipul celor care a devenit el acum. La care mi-a raspuns: “Stii Natalia, eu eram atunci tinar, naiv si nu intelegeam multe lucruri”. Pentru mine acest lucru a fost un soc si mai mare soc a fost faptul ca anume el in Partidul Verzilor in Parlamentul European, este impotriva faptului ca tinerii sa aiba acces in structurile partidului. Acest lucru se intampla oriunde. Desigur va fi o oarecare dezamagire fata de noua guvernare chiar si in rindurile celor care au iesit in strada in 2009, dar acest lucru este ceva firesc, este imposibil ca tensiunea emotiilor din aprilie sa continue. Eu cred ca singurul fapt la care ar trebui sa se gindeasca noua guvernare este ca ei au primit sansa la asa numita “luna de miere” dupa ceea ce a avut loc in aprilie. Aceasta “luna de miere” curind se va termina si pina cind ea nu s-a terminat ei trebuie sa faca ceva, sa porneasca reforme importante, reforme despre care s-a vorbit atit de mult. Daca “luna de miere” se va termina iar ei nu vor incepe schimbarile despre care s-a vorbit atit de mult, atunci sigur partea celor care s-au dezamagit va fi mult mai mare, oricum acest lucru este firesc, asa s-a intamplat in Ucraina, in Georgia. Am vorbit cu multi dintre cei care au pornit revolutiile in aceste tari si multi sunt in opozitie si guvernarea noua trebuie sa fie gata de o astfel de reactie.

Vasile Botnaru: Petru, dar sa revenim la meseria dumitale de sociolog, dincolo de reformele si bugetul care trebuie croit, guvernarea de astazi are de accelerat schimbarea de mentalitate, or guvernarea precedenta se zice ca nu avea interes sa dezlocuiasca mentalitatile nostalgice, noua guvernare intelege ca euro-integrarea nu se poate produce cu oameni care in proportie de 40 la suta vor restaurarea Uniunii Sovietice. Ca savant, cum crezi ca va fi vehicolul care ar acelera schimbarea de mentalitate?

Petru Negura: Comportamentul si mentalitatea oamenilor sunt determinate de un fel de constructie formata dintr-un nucleu dur si pe de alta parte un nivel periferic. Nivelul periferic este unul idealist si cel dur este format din interese. Neaparat pentru ca sa se schimbile mentalitatile unor persoane este nevoie sa fie schimbari la aceste doua nivele: al intereselor, care este nucleul dur si al invelisului idealist care sa inobileze aceste interese. Daca mergi numai pe un discurs de propaganda si un discurs identitar si nu satisfaci aceste interese, despre care oamenii nu prea vorbesc pentru ca nu sunt foarte frumoase, atunci e posibil ca acest discurs sa nu treaca.

Vasile Botnaru: Nu sunt frumoase, in sensul ca nu dau bine...

Petru Negura: Nu dau bine pentru ca esti prea meschin, or din pacate asta este, oamenii maninca si beau...

Vasile Botnaru: Dar sa maninci si sa bei este meschinarie?

Petru Negura: In perioada revolutiei de obicei uiti ca mai bei si maninci, dar in realitate niciodata nu uiti de acest lucru si ca sa satisfaci nevoilor unor indivizi este nevoie de un termen previzibil ca sa satisfaci acest minim prin niste reforme economice adecvate.

Vasile Botnaru: Natalia, la rusi este expresia “s milim...

Natalia Morari: “i v salase rai”.

Vasile Botnaru: Perioada aceasta cind trece, nevasta incepe a-l cicali pe sotul tinar sa faca rost de apartament. Cind se va termina luna de miere si ce va revendica contingentul tinerilor?

Natalia Morari: Daca generatia noua va vedea ca noul guvern face ceva si explica societatii ce vrea sa faca, atunci perioada “lunii de miere” va continua mult mai mult, decit daca ei nu vor vorbi societatii.

Vasile Botnaru: La modul practic ar putea sa ajunga pina la alegeri?

Natalia Morari: Sanse ca “luna de miere” sa continue pina la alegeri sunt, depinde de cind vom avea noi alegeri. Daca vor fi peste 4 ani, desigur ca luna de miere se va termina mult mai curind, daca vom avea alegeri in toamna mai sunt sanse, insa guvernarea trebuie sa implementeze pina atunci reforme importante, in primul rind reforme economice si sociale.

Vasile Botnaru: Dati-mi doua exemple care sa convinga generatia dumitale.

Natalia Morari: Un exemplu foarte bun si as pune un plus noii guvernari este ceea ce au facut din punct de vedere al politicii externe. Faptul ca pentru Moldova au fost scoase vizele pentru citeva tari, nu conteaza daca vorbim de America Latina sau spatiul Schengen, insa conteaza ca dupa opt ani de guvernare comunista, intre Moldova si UE s-au inceput convorbiri in ceea ce priveste simplificarea regimului de vize pentru moldoveni in zona Schengen si in ceea ce priveste acordul de asociere. Pentru generatia mea aceste lucruri sunt foarte importante. Avem nevoie de reforme in ce priveste politica interna si situatia economica. As vrea sa adaug ceva interesant, atunci cind vorbim despre schimbarea mentalitatii – exista un singur lucru care schimba mentalitatea, educatia.

E foarte greu sa schimbi mentalitatea cind sistemul educatiei este vechi si nu este reformat. Totusi vreau sa fiu optimista referindu-ma la cercetarea BERD in toata zona europeana despre migrantii care isi parasesc tarile natale si pleaca in alte tari pentru a munci. Cum arata rezultatele, peste 5 - 6 ani, aproape 30 % dintre cei care pleaca din tara se vor intoarce. Putem spune ca e un mare dezavantaj faptul ca o buna parte din forta noastra de munca este peste hotare, insa daca lucrurile vor evolua cum arata cercetarea in cauza, o parte dintre cei care au plecat se vor intoarce. Intelegem ca ei deja se vor intoarce oameni schimbati, cu o mentalitate schimbata, oameni care au trait mai multi ani intr-un stat cu o politie incorupta, cu un sistem judiciar independent. Ei se vor intoarce, vor deschide afacerile lor si nu se vor simti comfortabil sa dea mita, se vor simti mai bine platind taxe si muncind. Leg sperante mari de cetatenii care se vor intoarce, insa noua noastra guvernare trebuie sa dea un mesaj clar celor plecati peste hotare, mesaj de tipul: oameni buni, puteti sa va intoarceti acasa si sa incepeti afacerile voastre aici si noi nu va vom pune piedici. Daca mesajul va fi inteles sunt convinsa cu o parte dintre cetateni vor reveni acasa. Ei vor face euro-integrarea pe loc si eu cred ca astfel schimbarea va avea loc mult mai repede.

Petru Negura: Eu sunt printre oamenii care cred ca migratia a adus si va mai aduce avantaje pe linga dezavantaje. Oamenii invata acolo lucruri noi si le aplica in masura posibilitatilor aici. Daca vad ei in strainatate ca se poarta apa calda si toaleta in casa chiar si la tara o fac si in masura posibilitatilor si la noi.

Vasile Botnaru: Chiar daca platim un pret foarte scump pentru asta: divorturi, copii abandonati..?

Petru Negura: Cred ca merita sa punem pe cintar lucrurile, daca nu ar fi fost aceasta migratie masiva si dureroasa cred ca noi nu am fi existat ca tara. Chiar si reformele liberale au un pret. Avantajul unui nou guvern este ca incearca chiar din prima zi de guvernare sa implementeze reforme cu o anumita tendinta liberala si au fost anuntate din timp ca nu vor fi riuri de lapte cu valuri de miere. Important e ca le vorbeste oamenilor deschis si nu-i ia de prosti cu promisiuni ca le va aduce paine de 16 copeici. Faptul ca exista transparenta in aceasta noua guvernare este un avantaj. Acum a inceput o perioada a unei paci, a unei stabilitati. Da, poate este greu acum si poate in doi - trei ani va fi mai bine, pentru ca avem niste reforme, avem un plan, asta ar trebui sa faca noua guvernare. Si sa nu vina de Revelion cu niste mesaje partizane, ca noi am cistigat. Ar trebui sa se trezeasca oamenii din betia victoriei nesfirsite, ea nu face bine. Avem 48 de % dintre oameni care sunt gata sa voteze maine cu comunistii daca noii guvernanti nu vor aduce macar 10 % din ceea ce ai asteapta.

Vasile Botnaru: Dar adversarii vorbesc in limbajul revansei...

Petru Negura: Cred ca e un cerc vicios, trebuie sa se iasa din aceasta stare de asediu continuu in care am trait
Trebuie să se iasă din această stare de asediu continuu în care am trăit vreme de opt ani.
vreme de opt ani, o stare de asediu in care o anumita presa este intimidata, adica o stare de lupta intre societate si clasa politica.

Vasile Botnaru: In cele din urma un provizorat daunator pentru societate...

Petru Negura: Un provizorat, pentru ca iata perestroika a mai eliberat putin din chingi si revolutiile au rabufnit una dupa alta. O guvernare democrata previne aceste rabufniri de revolutii care nu sunt bune.

Vasile Botnaru: In fond, idealul nostru pe care l-am anuntat este Uniunea Europeana, unde s-a depasit faza razboaielor, unde este o uniune nu tocmai placuta pentru toata lumea, unde, cum spunea cineva in Dilema veche, europarlamentarii cu mutre grave discuta marimea castravetelui care trebuie sa se vinda pe piata UE (era un circotas). Si totusi adevarul e ca idealul e sa depasim revolutiile si sa evoluam si noi.

Petru Negura: Exact, sa ajungem intr-o faza post idealista, cind nu mai este nevoie de idealuri ci doar de
Cred că oamenii ar trebui să depașească faza idealistă și să depasească starea de asediu.
interese meschine de zi cu zi. Idealurile le lasam pentru cenaclurile de poezie, pentru pictori, dar in general viata de zi cu zi ar trebui sa recurga foarte plicticos, sa ai un nivel de bunastare relativ stabil, iar ceea ce permite niste supape la aceasta viata relativ stabila este libertatea de exprimare. Cred ca oamenii ar trebui sa depaseasca faza idealista si sa depaseasca starea de asediu. Vin democratii la putere si risca sa preia acelasi comportament care spune ca trebuie sa inchizi gura dusmanului pentru ca altfel el va veni la putere. Nu trebuie sa ne temem de niste adversari politici si trebuie sa le permitem sa se comporte in masura unor coduri admise asa cum vor ei.

Vasile Botnaru: Deci pledoria dumitale este sa incercam sa renuntam la heirupism-ul politic si economic traditional in spatiul sovietic, unde toata lumea trebuia sa stringa centura si sa se mobilizeze sa renunte la comfort si viata personala de dragul idealurilor revolutionare, corect?

Petru Negura: Atunci cind este nevoie sa se implementeze niste reforme liberale de fiecare data vine totusi o perioada de o relativa austeritate dupa asta si oamenii trebuie sa o inteleaga. Atunci trebuie sa se rupa cu mesajele idealiste si ipocrite si sa li se spuna oamenilor ce ii asteapta.

Vasile Botnaru: Natalia, iti doresti asa un model de societate unde sa nu mai ai idealuri, sa ai doar acoperite niste necesitati din nucleul dur, asa cum le-a zis Petru?

Natalia Morari: Stiti, eu nu as vrea sa traiesc intr-o societate in care idealurile mele sunt create de altcineva dar nu de mine si in ultimul rind mi-as dori ca aceste idealuri sa fie create de Guvern sau de un partid. Lasati idealurile mele mie, eu ma voi descurca cu ele. Insa nu trebuie sa uitam ca omul este meschin in sine si se gindeste in primul rind la nevoile sale cotidiene si e normal ca omul care nu are veceu in casa, sa se gindeasca in primul rind la asta decit la ce e mai bine: un sistem politic liberal sau social democrat. Este si firesc. As vrea ca guvernarea noua sa inteleaga ca acum este o perioada importanta nu doar pentru ei, ci este si o perioada foarte grea pentru toti democratii. Dupa revolutii vin perioade de contrarevolutii. Perioada de idealuri trece si vine perioada in care oamenii se gindesc: “Gata, am aruncat pietre, am adus trandafiri, dati-ne si ceva de mincare”. Asta se va intampla si in Moldova si cred ca deja se intampla.

Noua guvernare trebuie sa fie pregatita ca o parte din societate acum priveste tot ce ei fac sub lupa pentru ca sa atraga atentia numai la greseli si la ceea ce ei nu reusesc sa faca. De aceea ei trebuie sa fie gata pentru asta. Parerea mea este ca cel mai mportant lucru pe care il pot face este sa creeze niste conditii noi, un sistem nou in care chiar daca revin comunistii sa nu aiba posibilitati sa construiasca un sistem autoritar inchis, absolut corupt, instransparent, fara o mass-media indepenenta, sa faca procesele care deja s-au inceput sau care se vor incepe in curind, ireversibile. E un lucru intr-un fel mesianic, daca putem sa-i spunem asa, si ar fi bine sa intelega ca avem nevoie anume de asta.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG