Linkuri accesibilitate

2010 - "Un an de aşteptări şi surprize", crede Anatol Plugaru


Anatol Plugaru
Anatol Plugaru

Un an marcat de o luptă internă în AIE

Valentina Ursu: Cum va fi anul 2010, va fi un an de speranţe, un an de căutări, un an de frământări, un an linistit, un an tumultos?

Anatol Plugaru: Şi surprize, şi aşteptari si căutări, pentu ca in primul rand, toata lumea isi pune o intrebare: Vor fi sau nu vor fi alegeri anticipate in 2010? Eu cred ca nu vor fi. Tocmai cel care are dreptul constitutional sa declanşeze acest proces are cel mai mic interes de a-l porni. Mă refer la Excelenţa Sa, domnul Mihai Ghimpu. Nu are nimeni interes, decat Marian Lupu şi comuniştii, pentru că toate partile componente ale coaliţiei s-au pricopsit cu ceva putere. Repet, totul depinde de ce va face domnul Ghimpu. Daca el nu va emite decretul, alegeri nu vor fi. In schimb, pot porni alte procese in interiorul acestei alianţe, dar si in relatiile dintre toate cele 5 formaţiuni parlamentare. Imi pare ca anul 2010 e anul incercarilor de a-l detrona pe Mihai Ghimpu din functiile in care se află.

Valentina Ursu: Cine ar putea avea interes sa-l detroneze pe Mihai Ghimpu?

Anatol Plugaru
: Desigur ca in primul rand, comunistii in cooperare cu voturile lui Lupu, Diacov şi alte voturi.

Valentina Ursu: Nu ar avea sens. Ştiţi de ce?

Anatol Plugaru: De ce?

Valentina Ursu: Pentru că daca se ajunge la acest referendum constitutional despre care se vorbeste ca ar putea avea loc la sfarsitul lunii mai, apoi se modifica Constitutia, si daca se modifica legea suprema, atunci şansele lui Marian Lupu să ajungă in fotoliul prezidenţial sunt foarte reale. Şi ma intreb de ce s-ar putea gândi PDM la crearea unei coalitii cu PCRM?

Anatol Plugaru: Intrebarea dumitale are socoteală. Eu sunt de acord cu ea, pentru ca variantele despre care vă vorbesc eu sunt posibile nu in toate circumstantele. Una din conditiile de baza ca alegerile sa fie declansate este plecarea lui Vladimir Voronin din fruntea PCRM. Plecarea oficială, pentru ca neoficial el nu va pleca niciodată. Or, se stie foarte bine. Fara Voronin, acest partid al comunistilor nu mai există, se va imparti in mici fragmente. Dar daca tinem minte, domnul Lupu dar si domnul Diacov au spus ca nu vor negocia cu PCRM in actuala formulă, adica cat acolo este Voronin si metodele respective de conducere a PCRM. N-au zis că nu vor discuta cu comunistii impartiti in 2 grupari. Plecarea lui Voronin de acolo deschide drumul lui Lupu si lui Diacov pentru a reveni la tratativele cu membrii PCRM.

Valentina Ursu: Cu cine, daca au plecat deja 4 deputati comunisti din fractiunea parlamentara PCRM?


Anatol Plugaru: Au plecat din PCRM, dar nu inseamna ca nu vin la Diacov si la Lupu in conditiile in care le este lor convenabil. Mai este o socoteala intereasantă. Sarcinile care stau in faţa guvernului Filat sunt extraordinar de importante. Trebuie sa fii foarte pregatit si sa ai un guvern extraordinar de puternic ca sa faci faţă actualei situatii critice. Intr-adevăr, avem vreo 7-8 miniştri de treabă, sunt la locul lor. Dar vine un moment cand va trebui sa mai faci şi ordine in tară. Si trebuie sa mai si raspunzi. Nu cred eu ca actualul prim-ministru va sta sa rabde 3-4 ani sau chiar tot mandatul. O sa-i fie foarte greu. Cred ca vor fi unele schimbari ale actualilor miniştri care evident ca nu vor face treabă, vor mai fi si alte remanieri, va fi o muncă foarte grea. Si noi ii dorim succes, să facă faţă, sa reuşească si să indreptatească asteptarile alegatorilor. Dar va fi foarte dificil.

Si in aceste conditii, domnia sa nu va avea nimic impotriva sa plece peste vreun an sau 1 an si jumătate din fruntea executivului republican. Mai bine sa plece si sa zica pe urma că uite am vrut dar nu m-au lasat, mai degraba m-au incurcat. In asa caz decat sa te plece comunistii in cooperare cu democratii lui Lupu şi Diacov. Acest an va fi marcat si de o lupta interna in cadrul acestei alianţe, care, pana la urmă, si-a atins scopul de bază, a detronat acest partid comunist de la guvernare. Mihai Ghimpu aşa a şi declarat: eu sa-l vad pe Voronin dat la o parte si nu-mi mai trebuie nimic.

Valentina Ursu: Dar acum scopul AIE este sa demonstreze cetatenilor Moldovei ca schimbarea a venit?
Lumea ar trebui sa culeaga si roadele reformelor desspre care liderii coalitiei liberal democrate au tot vorbit.


Anatol Plugaru: Este adevarat si este bine, nu are nimeni nimic impotriva. Chiar si eu cred ca ei vor aceste reforme. Altceva e daca pot. Uite, stii cand o sa-i cred eu personal? Cand o sa vad ca nu se mai colectează carne de vită cu 8 lei pentru un kg. Cand vierii isi vor comercializa strgurii la un pret real. Pentru ca acum stau cu vinul in beci si unii dintre ei nu se mai trezesc zi si noapte. Nu cred ca degraba vor fi duse la bun sfarsit dosarele mari, nu cred.

Valentina Ursu: De ce sinteti atat de neincrezator?

Anatol Plugaru: Pentru ca stiu cum se lucreaza la un dosar, văd cine sunt pusi in functiile respective, vad ce masuri si ce pasi au facut si stiu cu certitudine ca nu au sa fie. Am in vedere dosare care sa treaca judecata. Sa vedem pe banca acuzaţilor adevăratii mafioţi. Sa vad intoarse statului zeci si sute de milioane de lei furate, pentru ca asa am spus in campanie: acesti comunisti sunt niste hoti, ca au delapidat miliarde. Si ei si părtaşii lor, dar mai ales fiul ex-presedintelui Oleg Voronin. Miliarde! – aşa s-a vorbit. Si daca nu faci lucrul acesta, inseamna ca ori nu te duce capul, ori nu vrei, ori esti un mincinos. Daca nu vor fi aceste dosare guvernantii de azi vor fi sanctionati la alegerile viitoare. In felul acesta ei ii vor aduce pe comunisti inapoi la putere.

Valentina Ursu: Totusi intentarea si ducerea la bun sfarsit a unui dosar cat ar trebui sa dureze? Pentru ca mai trebuie de respectat si prezumţia nevinovăţiei.

Anatol Plugaru: Daca la modul serios, ajung si 2-3 luni. Pentru orice dosar.
XS
SM
MD
LG