Linkuri accesibilitate

Criza şi schimbarea mentalităţii de consum


INS: Romanii au economisit în medie 12 la suta din veniturile obţinute în ultima parte a anului 2009

Romanii au cheltuit mai putin in ultima vreme si au facut economii mai mari, dupa cum rezulta din datele Institutului National de Statistica dat publicitatii astazi. Romanii au economisit in medie 12 la suta din veniturile obtinute in ultima parte a anului 2009. Practic familiile din Romania au pus de-o parte lunar circa 65 de euro din venitul mediu total de circa 500 de euro, cit este socotit pe fiecare gospodarie. În acest moment un roman detine, în medie, un depozit bancar de 1.034 de euro, dar cu toate ca economiile personale au crescut, cifrele sunt mult mai mici comparativ cu Bulgaria, unde depozitele populatiei sint mai mari cu 50%, ajungind 1.549 de euro. In Ungaria economiile personale pe cap de locuitor ajung la 2700 de euro, in vreme ce in Cehia depasesc 5700. O suma la care romanii nici nu viseaza.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor, ajungind la peste 70 la suta din venituri. Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani s-a axat pe alimente şi băuturi nealcoolice in proportie de 40,7%, urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrică, gaze naturale. Peste 20 la suta din cheltuielile romanilor se duc lunar pe benzina sau mobila noua. Si tot peste 20 la suta cheltuie lunar fiecare familie pentru băuturi alcoolice, iar 7 la suta pe tutun.

Specialistii spun ca romanul obisnuit si-a aminat, insa in ultimul an cheltuielile majore, a cumparat mult mai putine aparate electrocasnice, a aminat schimbarea masinii si a plecat in vacante mai ieftine. Chiar si in vacanta de Craciun, cheltuielile totale ale romanilor au scazut cu circa 12 la suta, iar cadourile oferite, inclusiv intre companii, au fost mai putine si mai ieftine.

In orice caz, deocamdata angajatii sectorului privat au simtit mult mai acut criza decit bugetarii. În sectorul industrial au fost restructurate 14,7% din posturi, în construcţii 15,9%, în timp ce numărul de slujbe din sectorul public a crescut usor, desi exista o serie de legi, puse la punct de Romania la sugestia Fondului Monetar International, prin care numarul bugetarilor urmeaza sa fie redus.

Trendul cresterii economiilor personale va continua in Romania si in acest an, fiindca 2010 se anunta complicat si multa lume se teme de pierderea locurilor de munca si scaderea salariilor. Sociologii spun ca aceaste temeri, plus stirile dramatice de fiecare zi, ii determina pe romani sa-si schimbe mentalitatea de consum dobindita in ultimii opt ani de crestere economica
XS
SM
MD
LG