Linkuri accesibilitate

Transnistria - perspective în 2010


Prognoze politice, economice şi sociale

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Cum va fi anul 2010 pentru Transnistria şi reglementarea transnistreană? Vă invit să audiem opinii şi prognoze ale experţilor de pe ambele maluri ale Nistrului privind evoluţiile politice, economice şi sociale pentru anul în care am intrat. Invitaţii noştri din această primă ediţie a anului 2010 ne-au fost oaspeţi şi la ultima emisiune de retrospective a anului trecut, de aceea, după ce am tras deja linia de bilanţ, vom încerca acum să aruncăm şi o privire spre viitor.

Radu Benea: Primul pe care l-am întrebat cum ar putea să fie anul politic 2010 pentru Transnistria, a fost politologul Andrei Safonov de la Bender.

Andrei Safonov: „Pentru Transnistria, anul 2010 este un an electoral. În martie vor avea loc alegeri locale. Lupta principală pentru controlul asupra organelor puterii locale se va da între susţinătorii preşedintelui Smirnov şi ai partidului Obnovlenie, formaţiunea ce deţine acum majoritatea în parlament. Este evident că din lipsă de timp, alegerile locale vor avea loc conform vechii constituţii, adică sovietele de deputaţi ai poporului, care au existat în toţi aceşti ani, aşa şi vor rămâne. Apoi, în luna decembrie vor avea loc alegeri în Sovietul suprem al Transnistriei. Iată aici va fi suspansul. În primul rând, nu se ştie după ce sistem vor avea loc alegerile. Vom avea ceea ce propune preşedintele: o adunare de stat bicamerală? Sau parlamentul va rămâne în actuala lui structură, unicamerală, cu 43 de deputaţi aleşi pe circumscripţi uninominale? Deocamdată, este greu de spus. Dar preşedintele mizează pe aşa-numitul bloc social-democratic, care speră să înfrângă partidul Obnovlenie şi să obţină majoritatea în Sovietul suprem. Respectiv, partidul Obnovlenie, condus de Evgheni Şevciuc, vrea să-şi consolideze controlul asupra parlamentului, pentru a trece apoi în atac asupra poziţiilor preşedintelui însuşi, Igor Smirnov. Pentru că după 2010 urmează anul 2011, când se va da lupta principală pentru fotoliul de preşedinte, iar fotoliul prezidenţial reprezintă, de fapt, puterea reală în Transnistria”.

Radu Benea: Confruntarea politică, pe fundalul unei alte crize – economice şi financiare, spune Andrei Safonov, ar putea să complice şi mai mult viaţa locuitorilor simpli ai Transnistriei în 2010.

Andrei Safonov: „În cazul în care Federaţia Rusă nu va cere ultimativ Transnistriei să-şi achite datoria pentru gazele naturale, dar ea practic nici nu-i cere acest lucru, pentru că relaţiile lor sunt de parteneriat, atunci s-ar mai putea arunca nişte bani la buget pe linia socială pentru finanţarea unor programe. Însă, aşa cum se proceda şi în Moldova sub guvernarea comunistă, în Transnistria, la fel, accentul se va pune pe pensionari - li se vor da bani cu ţârâita - pentru să sunt cea mai numeroasă şi activă parte a electoratului. În ce priveşte populaţia aptă de muncă, ea în marea sa majoritate e preocupată să-şi câştige pâinea cea de toate zilele, se gândeşte cum să supravieţuiască şi nu ia parte activă la viaţa politică, excepţie făcând numai perioadele active ale campaniilor electorale. Anul acesta, asta se va întâmpla de două ori: februarie-martie, când va avea loc campania pentru sovietele locale şi, aproximativ, noiembrie-decembrie, când va începe înaintarea şi înregistrarea candidaturilor şi lupta pentru voturile alegătorilor, pentru fotoliile parlamentare. În general, însă, eu cred că majoritatea populaţiei va fi preocupată de supravieţuire, pentru că se aşteaptă o nouă majorare a tarifelor la serviciile comunale şi evident că nu va fi deloc uşor”.

Radu Benea: L-am întrebat pe Andrei Safonov ce perspective ar putea avea în 2010 procesul reglementării transnistrene, ţinând cont că la sfârşitul anului trecut, autorităţile de la Chişinău au solicitat Uniunii Europene să ridice interdicţiile de călătorie în ţările comunităţii impuse liderilor de la Tiraspol?

Andrei Safonov: „Eu continui să cred că avansurile reciproce, oricare ar fi ele, sunt importante, desigur. Dar în ultimă instanţă, reglementarea, progresul sau regresul în acest proces va fi în funcţie de cât de mult se va reuşi apropierea, întâi de toate, a poziţiilor Federaţiei Ruse şi Uniunii Europene, pentru că americanii şi-au diminuat, cel puţin aparent, activitatea. Dacă asta se va produce într-adevăr – însă eu nu ştiu cum anume: prin delimitarea în continuare a sferelor de influenţă sau, dimpotrivă, prin apropierea poziţiilor între Europa şi ruşi, în anumite chestiuni -, în orice caz, atunci vom putea considera că asemenea paşi ca suspendarea interdicţiilor de călătorie vor avea un rol aparte ca verigi ale lanţului unei încălziri generale a relaţiilor. Dar, dacă, din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, marii actori îşi vor continua disputa, atunci asemenea măsuri vor rămâne doar ca gesturi răzleţe de bună-voinţă, care nu vor avea impactul necesar asupra procesului de reglementare şi cu atât mai mult asupra negocierilor în formatul 5+2”.

----------------

Dar care sunt aşteptările transnistrenilor pentru 2010, aşa cum le arată ultimele sondaje de opinie, am întrebat-o pe sociologul Elena Bobcova, directorul Centrului analitic Novîi-Vek de la Tiraspol.

Elena Bobcova: „Pe primul loc în aşteptările transnistrenilor se află totuşi îmbunătăţirea nivelului de trai sau un nivel de trai mai ridicat. Lumea aşteaptă o stabilizare economică, mai multă stabilitate socială, ca în 2010 viaţa lor să fie mai uşoară. Dacă ne referim la componenta politică, se poate spune că oamenii sunt acum mai puţin preocupaţi de politică şi mai mult de soluţionarea problemelor sociale şi economice. Cu toate acestea, lumea, totuşi, trage nădejde că vor exista anumite progrese în reglemenarea transnistreană. Pentru că noi, în sondajele noastre, am pus întrebarea: când credeţi că se va rezolva problema moldo-transnistreană? Şi 20 la sută din persoanele chestionate au răspuns că asta s-ar putea întâmpla în cel mult o jumătate de an, un an. Dar aşa cum acest an deja a trecut din momentul realizării studiului, vedem acum că aceşti oameni sunt decepţionaţi şi că speranţele lor nu au fost îndreptăţite. O altă treime a respondenţilor spune că pentru asta ar trebui să treacă vreo 5 ani de zile, şi încă o treime crede că rezolvarea problemei e un proces de durată şi că nici peste 10 ani nu vom avea nici un fel de rezultate. Dar, cu toate acestea, la întrebarea dacă este importantă reglementarea problemei, lumea răspunde că este foarte importantă şi acesta e răspunsul majorităţii absolute a celor chestionaţi atât în Moldova, cât şi în Transnistria”.

-----------

Printre cei care nu văd deocamdată perspectiva unei evoluţii pozitive în reglementarea transnistreană, dar şi în plan intern pentru Transnistria se află şi politologul de la Tiraspol Ernest Vardanean.

Ernest Vardanean: „Intrăm în 2010 cu o moştenire grea: pe de o parte, criza politică din Moldova, pe de alta – disensiunile interne în Transnistria. La acestea se adaugă alegerile prezidenţiale din ianuarie 2010 în Ucraina – un eveniment deosebit de important, pentru că Ucraina este mediator în procesul reglementării transnistrene şi are un impact major asupra proceselor din regiunea nistreană. În general, reglementarea transnistreană trebuie privită în context regional. Iată de ce, la fel de importante sunt şi alegerile prezidenţiale care au avut loc recent în România, alegeri în care învingător a ieşit Traian Băsescu, un lider politic despre care se poate spune că este un reunificator, în sensul în care acesta nu-şi ascunde tendinţele expansioniste în ceea ce ţine de Republica Moldova. El vorbeşte deschis despre faptul că pentru el ţara vecină este un al doilea stat românesc, cu tot ce implică acest lucru. Deci, şi acest acest factor trebuie luat în considerare, când ne referim la problema transnistreană.

În 2010 ar putea fi semnat acordul ruso-american privind armele strategice. Pe de altă parte, Rusia continuă să vorbească despre nevoia unui nou acord de securitate în Europa. Toate acestea se răsfrâng într-un fel sau altul asupra problemei transnistrene, întrucât toate aceste ţări îşi au contribuţia sau, mai mult sau mai puţin formală, asupra procesului de reglementare.

Mi-e teamă însă că 2010 va fi un an plin de incertitudini, surprize, deoarece atât procesele globale cât şi cele regionale sunt la fel de imprevizibile. Unii spun că ne aşteaptă un al doilea val al crizei economice, care nu a luat încă sfârşit, alţii spun că s-ar putea acutiza conflictele din spaţiul post-sovietic, fie că este vorba despre Georgia sau despre Ucraina. Deci, repet, toţi aceşti factori vor influenţa în cele din urmă procesul reglementării transnistrene.

Spun asta pentru că sunt convins că atât Transnistria, cât şi Moldova sunt din păcate doar nişte obiecte ale discuţiei politice şi nu sunt subiecţii acesteia. Nu ne rămâne decât să aşteptăm să urmărim evoluţiile de mai departe.

În orice caz, atâta timp cât în Moldova nu va exista o putere politică stabilă pentru următorii 4 ani şi nu va fi dată uitării expresia alegeri anticipate, Chişinăul nu va putea influenţa la modul serios procesul reglementării transnistrene. Pe de altă parte, Tiraspolul va profita de acest lucru, îndepărtând momentul rezolvării definitive a conflictului. Cu atât mai mult că anul acesta Tiraspolul va marca 20 de ani de când şi-a auto-proclamat independenţa. Într-un asemenea context, nu va fi loc de nici un fel de discuţii despre reglementare, într-un an jubiliar Transnistria va vorbi exclusiv despre succesele sale în procesul recunoaşterii independenţei, chiar dacă nimeni încă nu a recunoscut-o, va vorbi exclusiv despre edificarea unui stat independent şi a unor relaţii de bună-vecinătate cu Moldova, şi nimic mai mult. Eu cred că poziţiile părţilor în conflict se vor radicaliza şi mai tare, din diverse motive, şi deocamdată nu am nici un motiv să fiu optimist”.

-----------------

Jurnalistul independent de la Tiraspol Maxim Kuzovlev este de părere că anul 2010 în Transnistria va fi mai activ decât anul trecut, din toate punctele de vedere, şi politic, dar şi social şi economic.

Maxim Kuzovlev: „Transnistria este parte a lumii, iar în lume, se ştie, criza ca şi cum se domoleşte, şi în Transnistria, la fel, ca şi cum, au început să lucreze întreprinderile care au staţionat. Este desigur un moment pozitiv. Referitor la diversele proiecte ale Uniunii Europene şi la programul american Millennium Challenge, eu cred că acestea vor începe, mai mult sau mai puţin, să fie realizate în Transnistria, iar ultimul, Millennium Challenge, chiar va fi realizat. E vorba despre proiecte destul de concrete privitoare la drumuri şi irigare. Toate acestea vor fi implementate în 2010, ce-i drept, cu un specific transnistrean, cu anumite probleme sau condiţionări, dar vor fi totuşi implementate. Dacă în Transnistria vor vedea că nu e vorba de politică, ei vor fi de acord, de ce nu. Totodată, eu cred că în 2010 va creşte, cu multă acurateţe, treptat şi planificat datoria pentru gaze. Pronosticul meu: datoria transnistreană la gaze naturale va creşte până la 2 miliarde 300 de milioane de dolari americani. Poate că acest pronostic nu se va adeveri, dar deocamdată eu nu văd schimbări reale în sensul că această datorie s-ar putea diminua sau ar înceta să crească într-un fel sau altul”.

-----------------

Anul 2010 începe cu semne de revigorare economică a principalilor parteneri de la Est şi de la Vest ai Republicii Moldova şi Transnistriei. O veste bună pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, numai dacă divergenţele politice, într-un an electoral, nu vor pune piedici acestui început de relansare economică, spune economista Galina Şelari de la Chişinău, director executiv interimar al Centrului pentru Investigaţii Strategice şi Reforme.

Galina Şelari: „Aşteptările sunt deosebit de contradictorii, pentru că şi Moldova, şi Transnistria intră în 2010 cu probleme foarte mari, iar acolo unde problemele se adună, ele devin şi mai complicate. Singurul lucru ce inspiră optimism este că situaţia principalilor noştri parteneri din Uniunea Europeană şi din Rusia, adică şi de la Vest, şi de la Est, se schimbă în bine. Din fericire, prognozele din vara lui 2009 cum că urma să ne confruntăm cu un al doilea val de criză economică nu s-au adeverit. Iată de ce, cum spuneam, partenerii noştri occidentali şi cei de la răsărit au intrat în 2010 cu speranţă de viitor. Ştim însă din experienţa noastră comună că
schimbările pozitive ce se produc la principalii noştri parteneri politici şi economici, cu o anumită întârziere, dar se răsfrâng şi asupra economiei noastre. Lucrul cel mai important, însă, e ca în toiul patimilor electorale, pe malul drept şi pe malul stâng al Nistrului să nu se rateze primul val de revigorare a principalelor noastre pieţe, cea rusă şi cea europeană. Şi, cu cât mai repede vom prinde acest val de înviorare economică din răsărit şi din apus, cu atât mai uşor eu cred că vom trece prin anul 2010 şi cu atât mai optimist, eu sper, vom întâmpina anul 2011”.

----------------

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă zice toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG