Linkuri accesibilitate

Un an dificil dar cu multe oportunități de a construi o țară prosperă


Premierul Vlad Filat la conferința de presă de astăzi
Premierul Vlad Filat la conferința de presă de astăzi

Premierul Vlad Filat a făcut astăzi bilanțul primelor 100 de zile de activitate a guvernului său și a enunțat prioritățile sale pentru anul 2010.

In cadrul unei conferințe de presă, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru ziariștii prezenți, premierul Vlad Filat și cei patru viceprim miniștri, Iurie Leanca, ministrul afacerilor externe, Victor Osipov, vicepremier pe problemele de reintegrare, Ion Negrei, vicepremier pe probleme sociale si Valeriu Lazar, ministrul economiei, au prezentat astăzi un bilanț al primelor 100 de zile de activitate a noului guvern.

Potrivit lui Vlad Filat, citat de portalul Știrea zilei, moștenirea pe care a trebuit să o administreze guvernul a fost „dificilă”: „Am primit o țară într-o profundă criză economică, o societate divizată, izolată pe plan extern. … Nu a fost realizat un transfer civilizat de putere. Nimeni dintre noi, cei de la Guvern, nu a întîlnit anteriorii care sa predea, cel puțin, dosarele. Am fost nevoiți ca în cîteva zile să realizam ceea ce trebuia să se realizeze într-un an, mă refer la legea bugetului țării și cea privind politica fiscală.”

Premierul Vlad Filat și ministrul economiei Valeriu Lazăr răspunzînd întrebărilor ziariștilor
Premierul a făcut o serie de observații pe marginea evenimentelor de la 7-8 aprilie, remarcînd dimensiunile luate de fenomenul politizării poliției și a justiției. După spusele sale, reluate de portalul citat, „astăzi, poliția nu este antrenată în procesele politice. Reformarea acestei instituții este un proces deloc ușor, dar vom face astfel încît să avem o poliție care este garantul respectării drepturilor cetățenești în țara noastră”. … „Am început reformarea sistemului judecătoresc. Am instituit un sistem de executare judecătorească privat. Vom consolida instituția avocaturii.”

Vlad Filat a prezentat, de asemenea, realizările pe planul politicii externe, notînd reluarea consultărilor în formatul 5+2 referitoare la reglementarea conflictului transnistrean și eforturile de consolidare a încrederii și apropierea de România. Potrivit premierului: „Dezvoltarea relațiilor cu Romania se înscrie în eforturile țării noastre de a se alinia valorilor europene. Am semnat Acordul de mic trafic la frontieră, am convenit să deschidem secții consulare reciproce.” In relațiile cu vecinii, a adăugat Vlad Filat, „Am reușit să deblocăm discuțiile cu Ucraina pe marginea demarcării frontierei, care va avea loc în colaborarea cu misiunea EUBAM și va începe foarte curînd.” In contextul politicii externe, premierul a subliniat că relațiile cu Statele Unite „sînt o prioritate a politicii noastre externe. Vom fi în vizită în SUA în ianuarie curent și vom semna Acordul privind grantul pentru infrastructura drumurilor și în agricultură. Federația Rusă este un partener important pentru Republica Moldova. Cu Vladimir Putin am convenit să avem relații pragmatice. ”

Premierul Vlad Filat s-a referit și la principalele obiective ale activității guvernului în anul ce a început: „Obiectivul de bază în 2010 este depășirea crizei economice, modernizarea sistemului educativ. Vom avea un an dificil dar cu multe oportunități de a construi o țară prosperă și de a avansa pe calea integrării europene. Copiii noștri merită o țară europeană.” … „Prioritatea Guvernului este calitatea vieții cetățenilor, prin depășirea crizei, implementarea reformelor democratice, relansarea economiei, modernizarea țării sub toate aspectele.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG