Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: "Trebuie elucidate maşinaţiile diabolice ale PCRM de a distrage atenţia de la frauda electorală"


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

"Cei care au încercat să năruie, prin teroare şi tortură, năzuinţa tinerilor de a înlătura regimul autoritar, vor trebuie să răspundă în faţa justiţiei”.

Valentina URSU: Se zice ca 2009 ramane in istorie ca anul alternanţei puterii, ce nu s-a schimbat in Republica Moldova?

Vlad FILAT
: Calitatea vietii, din pacate nu s-a schimbat. Timpul care s-a scurs nu a permis ca aceasta schimbare sa se produca. Insa, cu certitudine , anul 2010 va fi unul de cotitura si sub aspectul schimbarii in sens bun a calitatii vietii cetatenilor Republicii Moldova.

Valentina URSU: Anul 2009 a fost si anul negocierilor, atat cu partenerii din coalitia liberal democrata cat si cu structurile occidentale, suportul si asistenta carora vor contribui la cresterea nivelului de trai al populatiei.

Vlad FILAT
: Evident ca aceste negocieri cu partenerii din exterior au fost precedate de negocieri pe intern. Aceasta a insemnat constituirea AIE, aliantei de guvernare, negocieri deloc simple, ba chiar foarte dificile, dar cu rezultat pentru Republica Moldova. Si este adevarat ca rezultatul il reprezinta acea acoperire financiara de care avem nevoie pentru a relansa o dezvoltare economica durabila si sanatoasa pentru viitorul Moldovei.

Valentina URSU:Domnule Filat, si totusi, a fost mai greu sau mai lejer de negociat cu FMI, cu Banca Mondiala, cu alte structuri in comparatie cu negocierile purtate de catre cei patru lideri PLDM, PL, PDM si AMN atunci cand ati constituit AIE?

Vlad FILAT
: Ei, aici ar fi o intrebare “capcana”, cum s-ar zice. A fost mai usor sa negociem cu partenerii externi , deoarece profesionalismul si principiile au stat la baza dialogului. Iar la crearea coalitiei liberal democrate, trebuie sa recunosc ca au fost si emotii, si interese pentru ca suntem partide diferite, fiecare cu ambitia lui.

Valentina URSU: Dar scopul pe care l-ati urmarit si-l mai urmariti este unul pentru toate aceste patru componente liberal democrate?

Vlad FILAT
: Fara indoiala, scopul e acelasi si drept rezultat avem o situatie foarte clara, una care ofera o perspectiva europeana, pe care urmeaza s-o materializam prin fapte.

Valentina URSU: Anul 2009, anul cu actiuni de protest postelectorale, cu teroare si tortura, dar deocamdata fara o încheiere a dosarelor intentate, care ar trebui sa raspunda la intrebarea ce a fost la 7 aprilie?

Vlad FILAT
: Acele proteste si suferinte au o finalitate. Pe de o parte s-a reusit prin efortul societatii intregi, in special as remarca nazuinta tinerilor de a fi inlaturat un regim autoritar la Chisinau si sa fie instituita o guvernare liberal-democrata. Iar referitor la dosare si la cei care au incalcat legislatia, maltratand oameni, sa fiti siguri ca va exista si aici o finalitate. Prin tragere la raspundere. Noi nu dorim sa facem abuz de norma legala. Sunt institutii abilitate. Procuratura instrumenteaza un dosar foarte complicat, din cate am inteles. Or, in primvara a fost pus pe rol un scenariu diabolic, regizat de catre partidul comunistilor. In asa fel comunistii voind sa sustraga atentia opiniei publice de la frauda electorala, de la faradelegile pe care le-au comise. Sa stiti ca eu nu am uitat de cele pe care le-am spus ca cei care incalca legea trebuie sa raspunda, acesta fiind un principiu care sta la temelia unui stat democratic. Doresc sa va spun ca sunt mandru ca sunt cetatean al Republicii Moldova, sunt parte a societatii care a dat un exemplu pentru toata lumea, de a-si recapata libertatea si de a-si oferi un viitor liber chiar prin sacrificiu .

Valentina URSU: Cunoasteti cumva care e soarta acelor dosare care v-au fost intentate?

Vlad FILAT: Trei sunt. Astept finalitatea lor. Eu insist ca aceste dosare sa ajunga in instant de judecata. Sa fie pus punct pentru totdeauna acestor speculatii. Nu ma voi juca cu “de-a deschiderea si inchiderea “dosarelor. Nu voi accepta scuze din partea anchetatorilor. Astept o decizie legala in institutiile statului abilitate cu asemenea functii.

Valentina URSU: 2010 ar putea fi un an dificil, nu va curge numai lapte şi miere.Ce sperante aveti de la 2010?

Vlad FILAT
: Astept ca la sfrasit de 2010 sa ne revedem si sa spun si mai tare si mai hotarat ca sunt mandru ca sunt cetatean al Republicii Moldova.

Valentina URSU: Vor fi deschise cele doua consulate romanesti la Balti si Cahul, va fi inaugurat si consulatul Republicii Moldova la Iasi?

Vlad FILAT
: Cu certitudine, da. Deciziile la nivel politic si normative au fost deja adoptate de catre ambele parti, la Chisinau si Bucuresti. Acum tine doar de procedura tehnica.

Valentina URSU: Se vorbeste despre o eventaula vizita pe care presedintele Romaniei Traian Basescu ar putea sa o intreprinda de curand la Chisinau.

Vlad FILAT
: Domnul Basescu poate veni oricand la Chisinau. Am vazut cu totii care este atitudinea celor din Republica Moldova fata de dumnealui, chiar si in recentul scrutin presidential, care a fost unul “cu totul nebun” in Romania. Are tot sprijinul cetatenilor din Republica Moldova.

Valentina URSU: Si daca are sustinerea cetatenilor din Republica Moldova, ar insemna ca si Traian Basescu are anumite obligatiuni, datorii fata de ei?

Vlad FILAT: Mai degraba este vorba despre o atitudine care ar trebui sa o aiba el fata de oamenii care au incredere in presedintele roman. In discutiile pe care le-am avut cu dumnealui, vreau sa va spun ca este sincer fata de noi. Chiar doreste sa fie alaturi de noi, sa ajute cat poate si cu ce poate pentru a depasi si noi situatia in care inca ne aflam.

Valentina URSU: Ati putea vorbi si despre o eventual intalnire Vlad Filat–Emil Boc?

Vlad FILAT: Noi comunicam deseori la telefon. Aceasta intalnire va avea loc, si foarte curand.

Valentina URSU: 12 ianuarie – ziua demararii negocierilor intre Chisinau si Bruxelles. Negocieri asupra Acordului de asociere. Vor fi grele negocierile?

Vlad FILAT: Sunt importante, dar nu vor fi grele. Speram ca vom impune un dinamism foarte mare in acest proces de negocieri, incat sa ne reuseasca sa scurtam perioada pe care au parcurs-o alte state in vederea semnarii unor asemenea acorduri cum este cel privind asocierea.

Valentina URSU: Domnule premier, ar fi mai mare sansa semnarii unui acord de asociere comparativ cu sansa obtinerii unui acord privind liberalizarea regimului de vize?

Vlad FILAT: Negocierile privind obtinerea regimului liberalizat de vize sunt parte componenta a a negocierilor in vederea semnarii acordului de asociere. Nu este ceva separate, privit de noi dar si de catre Comisia Europeana. Insa noi ne dorim ca finalizarea si semnarea acordului cu privire la regimul liberalizat de vize sa fie cu mult inaintea semnarii documentului de asociere. Asta inseamna ca ne dorim o viteza rapida in incheierea negocierilor si semnarii acestui important document.

Valentina URSU: Un inceput de 2010 cu o deplasare peste ocean, la Washington. Cata impotanta acordati intrevederii pe care o veti avea cu sefa diplomatiei americane Hillary Clinton?

Vlad FILAT: Sper ca nu doar cu dumneaei. Or, asistenta SUA pentru cetatenii tarii noastre a fost una substantiala, importanta si la timp oferita. Folosindu-ma de ocazie imi exprim recunostinta fata de guvernul SUA si fata de poporul american care au fost mereu aproape de cetatenii nostri.

Valentina URSU: 2010 va fi un an cu alegeri anticipate?

Vlad FILAT
: Urmeaza sa vedem. Decizia finala trebuie sa fie conforma cu norma legala. Sa fie aceasta modificare constitutionala propusa una recunoscuta si de catre partenerii nostri externi. In asa fel incat in urma acestor modificari pe care urmeaza sa le operam, sa fie ca aceste schimbari sa vina in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam si nu invers, in acutizarea lor.

Valentina URSU: Eventualele alegeri parlamentare anticipate ce aduc ele nou si bine pentru cetateanul Republicii Moldova? Daca se ajunge la acelasi scor electoral pentru partidele din legislativ, nu este exclus ca lucrurile vor bate pasul pe loc.

Vlad FILAT: Noi nu avem cum sa ramanem la aceeasi configuratie. Sigur ca anticipatele sunt nedorite dar inevitabile. Si atunci scrutinul parlamentar presupune pe de o parte probleme, pericole. Dar pe de alta parte si identificarea unor solutii. In cazul in care vom fi impusi sa organizam aceste alegeri trebuie sa asiguram toate conditiile ca ele sa fie libere. Si certitudinea mea este ca dupa aceste eventuale alegeri vom avea o stabilizare pe termen mediu a clasei politice si a modului in care va fi guvernata Republica Moldova

Valentina URSU: Am putea anticipa si o fracturare a coalitiei liberal-democrate.

Vlad FILAT
: Nu. Nu cred ca e necesar sa privim acest lucru obligatoriu prin fracturare. Competitia poate fi exercitata in cadrul unei aliante consolidate. Nu vad nicio problema. Noi si acum suntem entitati distincte. Reprezentam partide diferite. Pe alocuri avem si puncte de vedere diferite. Dar e clar ca scopul pe care il urmarim ne face sa fim uniti.

Valentina URSU: Domnule Filat va multumim pentru amabiltatea de a acorda acest interviu Europei Libere.

Vlad FILAT
: A fost placerea mea.
XS
SM
MD
LG