Linkuri accesibilitate

In 2009 în R. Moldova a avut loc revoluția oranj


Eduard Mușuc
Eduard Mușuc

Eduard Mușuc: Partidul comuniștilor poate să aibă un viitor strălucit. Dar ar putea să aibă și o soartă regretabilă. Totul depinde de strategia și tactica programului PCRM.

Cu doar doua zile înaintea sfârşitului anului, Europa Liberă vă propune retrospective şi analize ale lui 2009, văzut de politicieni şi nu numai... Pentru deputatul comunist Eduard Musuc, anul 2009 a fost anul unei mari confruntari.

Eduard Mușuc: A fost un an tensionat. Am avut doua campanii electorale. Pana in ziua de azi nu avem o formula clara care ne-ar permite sa se dezvolte Republica Moldova in urmatorii 4 ani.

Valentina Ursu: Aderarea lui Eduard Musuc la PCRM si accederea lui in legislativ impreuna cu comunistii, am putea sa le includem in lista evenimentelor personale.

Eduard Mușuc
: Da. A fost o decizie destul de complicta pentru mine, una principiala si deloc simpla.

Valentina Ursu: Ati venit in Parlament pe lista PCRM exact in perioada cand acest partid a inceput sa se destrame. Nu e tocmai potrivit momentul, ar spune unii.

Eduard Mușuc: Desigur ca acest lucru ma deranjeaza. Orice plecare a unui coleg nu e binevenita. Este greseala colegilor mei din fractiune care au plecat. Nu poate fi invocat motivul nealegerii sefului statului, deoarece ei nici nu au participat la scrutinul prezidential.

Valentina Ursu: Bine, dar comunistii care au abandonat fractiunea PCRM invoca dualitatea puterii in acest partid.

Eduard Mușuc
: Ei se contrazic. Deoarece fie este dictatura, fie exista dualitate ceea ce inseamna democratie. Partidul comunistilor poate sa aiba un viitor stralucit. Dar ar putea sa aiba si o soarta regretabila. Totul depinde de strategia si tactica programului care va fi aprobat de catre PCRM.

Valentina Ursu: Ramaneti cu carnetul de membru al PCRM pentru o perioada mai indelungata?

Eduard Mușuc: Da. Eu am venit in PCRM pentru ca sa contribui la procesul de modernizare a stangii in Republica Moldova. Nu am de gand sa plec din PCRM numai din motiv ca acum acest partid este in opozitie sau are anumite problem cu plecarea mai multor membri. Nu am de gand sa sar dintr-un partid in altul. Din moment ce am luat decizia sa fiu aici trebuie sa merg pana la capat.

Valentina Ursu: Dar cum poate fi modernizat PCRM-ul?

Eduard Mușuc: In primul rand, prin reactualizarea programului. Dar si prin promovarea unei echipe noi.

Valentina Ursu: O echipa noua ar insemna inlaturarea reprezentantilor din generatia mai in varsta?

Eduard Mușuc: Nu este posibil acest lucru. Noi trebuie sa combinam experienta unora cu forta tineretului. Ceea ce se cere, un candidat la functia de presedinte al tarii.

Valentina Ursu: Sa inteleg ca identificarea unui succesor ar fi o problema?

Eduard Mușuc: Conform prevederilor Constitutiei domnul Voronin nu mai poate candida pentru un mandat de presedinte. Si asta in pofida faptului ca se bucura de o mare incredere din partea alegatorilor. Oricum e o problema ca nu avem un candidat la functia de presedinte. In aceste circumstante trebuie sa gasim o solutie. Si aceasta solutie ar fi un candidat competitiv din partea PCRM. Asta insemna inca un lider in cadrul PCRM.

Valentina Ursu: Si cunoasteti cine poate fi aceasta persoana?


Eduard Mușuc: Partidul trebuie sa o identifice. Evident ca am si eu anumite viziuni. Liderul ar trebui sa vina si cu o echipa, echipa trebuie sa vina cu un program. Noi trebuie sa meditam cine va fi liderul, care va fi echipa si ce program va promova.

Valentina Ursu: In noile conditii ati putea renunta la simbolurile comuniste, la secera, ciocan, Lenin?

Eduard Mușuc: Este o problema mai complexa. Ea nu vizeaza doar simblica PCRM sau denumirea partidului. Noi am putea schimba denumirea de partid comunist dar asta nu inseamna ca am modificat programul. Pe mine mai putin ma deranjeaza denumirea sau simbolica. Ma preocupa mai degraba politica pe care o va promova aceasta formatiune, inclusiv atmosfera din sînul partidului comunist. Apropos, modernizarea partidului este un process continuu.

Valentina Ursu: Dar cum vedeti viitorul politic al liderului comunist Vladimir Voronin?


Eduard Mușuc: Sunt convins ca el va ramane o persoana foarte activă, implicat in toate procesele politice din tara. Va ramane sa conduca cu PCRM. Dar repet ca trebuie promovata o noua generatie de lideri comunisti.

Valentina Ursu: In acest an PCRM a facut doua tentative de constituire a unor aliante parlamentare. Dupa scrutinul electoral din 5 aprilie s-a negociat crearea aliantei PCRM-AMN, iar dupa 29 iulie ati insistat cu tot dinadinsul sa formati coalitia PCRM-PDM. Nu v-a reusit. A fost un esec politic?

Eduard Mușuc: Este un esec, pentru tara, in primul rand. Eu nu zic ca nu au fost comise greseli pe parcursul a opt ani, perioada cat au guvernat comunistii. In acea perioada am criticat inclusiv politicile economice si sociale. Nu renunt la aceste declaratii. Desi au fost politici mai eficiente comparativ cu politicile promovate de guvernarea liberal democtara. Nu am nimic de reprosat domnului Mihai Ghimpu, dar formatunea pe care o conduce, adica PL si el personal promveaza o politica foarte radicala ceea ce nu creeaza un echilibru in tara.

Valentina Ursu: Ce cred deputatii comunisti referitor la convocarea unui nou scrutin parlamentar in 2010?


Eduard Mușuc: Trebuie sa aiba loc deoarece asa prevede Constitutia si legislatia Republicii Moldova. Din moment ce na a fost ales presedintele tarii, peste un an urmeaza a fi dizolvat Parlamentul si trebuie anuntate alegeri anticipate. Asa ca in 2010 trebuie sa avem anticipate.

Valentina Ursu: Dar se fac auzite tot mai multe voci care spun ca Republica Moldova ar putea avea o noua Constitutie si daca se depaseste criza constitutionala actualul presedinte interimar Mihai Ghimpu ar putea sa mai zaboveasca cu dizolvarea Parlamentului.


Eduard Mușuc: Noi nu putem schimba Constitutia in fiecare an. Actuala Constitutie ne permite noua deputatilor sa activam. Da, am avut o criza politica dar nu numai datorita factorului intern. Eu cred ca si datorita factorului extern. Asemanator cu ceea ce s-a intamplat in Ucraina si Georgia. Practic, in 2009 in Republica Moldova a avut loc revolutia oranj.

Valentina Ursu: Si totusi, admiteti variant elaborarii unei noi Constitutii?

Eduard Mușuc: Noi nu putem exclude nimic. Daca vor fi respectate toate prevederile legale si constitutionale, Legea suprema poate fi modificata. Dar exista o procedura speciala, fie prin votul deputatilor, fie prin referendum constitutional. Daca se respecta aceste norme legale si populatia va sustine aceste modificari , in asa caz noi trebuie sa ne conformam acestei decizii.

Valentina Ursu: Dar oare cetateanul moldovean asteapta aceste anticipate pe care si le doresc comunistii?

Eduard Mușuc: Nu cred. Populatia nu doreste anticipate. Dar avem o criza politica de proportii si ea cumva trebuie depasita. Iar aceste alegeri anticipate vor pune punct in disputa dintre diferite partide. Si sper ca vom avea o formula clara pentru o dezvoltare stabile in continuare a Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG