Linkuri accesibilitate

2010 - pentru un an al stabilității politice


Cu Mihai Ghimpu, Serafim Urechean și Marian Lupu despre anul încheiat și speranțele anului 2010.

Agenţia de știri RIA Novosti, a inclus acţiunile de protest în masă din Chişinău, care au avut loc în zilele de 7-8 aprilie în topul celor mai importate evenimente mondiale din anul 2009. Cum a fost acest an pentru simplu cetatean si pentru politicieni, incercam sa aflam la acest sfarsit de saptamana.

Potrivit agenţiei RIA Novosti, după importanţa lor evenimentele din aprilie de la Chişinău stau alături de alegerea Preşedintelui SUA, Barak Obama, care a devenit nu doar primul Preşedinte american de origine afroamericată, dar şi inaugurarea căruia a devenit cea mai scumpă din istoria acestei ţări.

De asemenea, printre cele mai importate evenimente din anul curent se înscriu testele nucleare din Coreea de Nord, pandemia de gripă A/H1N1 care a fost anunţată prima dată în ultimii 40 de ani, războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina, intrarea în vigoare a Acordului de la Lisabona, care prevede un şir de reforme instituţionale în UE, alegerile prezidenţiale scandaloase din Afganistan şi altele.

Anul 2009 a fost plin de bucurii, dar si de tristete, cu urcusuri si coborasuri, a fost un moment de cotitura pentru ca a adus schimbarea, acestea ar fi opiniile mai multor moldoveni care au vrut sa spuna la microfonul Europei Libere cum a fost anul care ramane in istorie.

Asadar, la sfarsit de an ne gandim la ce a fost bun, la ce a fost rau, la ce am realizat si la ce nu am realizat, sfarsitul de an este momentul retrospectivelor si evaluarilor. Sa-i ascultam si pe politicieni. Speakerul parlamentului Mihai Ghimpu, presedinte interimar al Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu: Acest an ne-a adus schimbarea lansata de liberali inca in 2005 de a inlatura de la putere comunistii care au venit pe cale democratica si nu au pretuit aceasta democratie si incredere a cetatenilor, si in loc sa munceasca pentru stat, pentru cetateni, au muncit doar pentru propriile afaceri.

Valentina Ursu: Pe parcursul acestui an comunistii au incercat sa faca doua coalitii, dupa 5 aprilie am inteles ca aproape era batuta in cuie coalitia PCRM-AMN, ca dupa dupa ultimul scrutin aceasta tentativa de a face coalitie PCRM-PD s-a soldat cu un esec.

Mihai Ghimpu: Eu pentru prima data aud despre coalitia PCRM-AMN dupa alegerile din 5 aprilie. Stiu ca au avut loc niste discutii, intalniri. Posibil ca a fost o joaca din partea dlui Urecheanu, nu cred ca el ar accepta o coalitie cu comunistii dupa ce a fost terorizat toti anii acestia. Cred ca a incercat sa impace europenii care spuneau ca trebuie duse tratative cu comunistii, ca este nevoie de stabilitate, eu inclin spre aceasta pozitie.

Valentina Ursu: Acest esec pentru comunisti a favorizat crearea AIE. Ce inseamna pentru destinul Moldovei aceasta coalitie?


Mihai Ghimpu: E adevarat, coalitia AIE inseamna destinul de maine al cetatenilor. Daca nu avea sa existe aceasta alianta, inseamna ca avea sa existe o alta, si asta insemna o alianta de centru-stanga, PCRM-PD, una monstruoasa pentru ca PD nu ar fi avut posibilitatea, dupa partajarea functiilor si revenirea din nou a lui Voronin in fotoliul de presedinte de Parlament, asta inseamna o izolare a Republicii Moldova si mai mare pe plan international. Eu cred ca aceasta alianta va fi si in continuare, dl Lupu a demonstrat ca nu a venit in aceasta Alianta pentru functia de presedinte, pentru ca daca rivnea la aceasta functie, asa cum spunea Voronin, 48 plus 13 este egal cu 61, a venit intr-o alianta unde era clar ca pentru alegerea presedintelui nu sunt mandate indeajuns si faptul ca si acum a ramas in calitatea de deputat si nu pretinde o alta functie, demonstreaza ca cultura politica si responsabilitatea pentru viitorul acestui stat si a cetatenilor. Sunt convins ca va veni ziua cind dl Lupu va fi ales presedinte.

Valentina Ursu: Atunci cind vorbim despre anul 2009, nu putem sa nu vorbim despre 7 aprilie. De ce atit de greu aceasta investigatie?

Mihai Ghimpu
: Tarziu s-a constituit comisia si este foarte mult de lucru...

Valentina Ursu: Unii spun ca ar fi disparut anumite materiale...

Mihai Ghimpu
: Am si eu informatii ca anumite materiale au fost arse de catre Securitate, si de la MAI au disparut materiale si de la Procuratura. Cred ca daca au fost distruse materialele e clar de ce, daca acestea erau impotriva noastra nu cred ca aveau sa fie distruse. Important este ca aceasta comisie sa vina cu un rezultat obiectiv. Noi trebuie sa cunoastem adevarul.

Valentina Ursu: Credeti ca va fi cunoscut adevarul despre 7 aprilie?

Mihai Ghimpu: Daca tinem cont ca unele materiale au fost arse, e greu astazi sa spunem ca vom obtine adevarul. Cand dispar documentele ramin oamenii si marturiile unui om e mai valoroasa si e si o proba. Imi doresc ca acest adevar sa-l cunoastem, fiindca acei care au organizat aceste provocari in urma carora au avut de suferit tinerii, trebuie sa fie pedepsiti. Noi trebuie sa curmam din start astfel de actiuni, pentru ca un stat de drept si democratic inseamna dreptul la protest, dreptul la exprimare si organele de stat trebuie sa urmareasca ca totul sa se desfasoare pasnic.

Valentina Ursu: Cei care sunteti in AIE ati fost invinuiti de dl Voronin, de PCRM ca ati fost organizatorii loviturii de stat?

Mihai Ghimpu: Sunt acuze grave, de aceea am inaintat o actiune in judecata. Acum in instanta este cererea mea ca cetatean, din partea partidului si a primarului Dorin Chirtoaca, in calitate de vice-presedinte al partidului. Ceea ce s-a derulat in filmul “Atac asupra Moldovei” demonstreaza ca eu sunt un tradator si organizator al loviturii de stat.

Valentina Ursu: Cum apreciati activitatea Legislativului in actualele conditii?


Mihai Ghimpu: Eu o apreciez ca fiind buna. Cu toate dificultatile pe care le avem este o activitate care vina sa solutioneze problemele stringente. Ma bucur ca Parlamentul impreuna cu Guvernul functioneaza si am ajuns sa aprobam Bugetul. Activitatea comunistilor se vede prin prisma bugetului pe care l-am aprobat noi. Cunoasteti ca am depistat scheme frauduloase in ceea ce priveste importul pestelui, a carnii, contrabanda cu tigari, tocmai aici sunt banii care trebuie sa vina in buget. Nu mai vorbim de schema de a fura din bugetul statului prin TVA. Undeva la jumatatea anului 2010 o sa clarifice mai multe lucruri. Incet noi depistam mai multe lucruri, pur si simplu nu vrem sa facem declaratii politice. Ne-am declarat ca vrem sa avem un stat de drept si democratic. Daca era sa facem declaratii populiste, le-am fi facut demult. Noi suntem oamenii legii. Comunistii sunt agresivi pentru ca stiu ca mai devreme sau mai tarziu vom depista faradelegile pe care le-au comis. Cei drept, in ultima perioada au devenit mai bunicei, inteleg ca nu se va reliza ceea ce si-au dorit ei: ca nu o sa rezite Ghimpu, ca nu o sa reziste Alianta. Eu cred ca ei s-au convins ca noi o sa guvernam patru ani de zile, si in aceasta perioada o sa depistam toate schemele frauduloase de care s-au folosit cei care au guvernat.

Valentina Ursu: Ce asteptati de la 2010 si ce s-ar putea intampla?


Mihai Ghimpu: Astept ca in 2010 sa fie ales presedintele.

Valentina Ursu: Sansa e reala?

Mihai Ghimpu: Sansa e reala. O sa fac tot posibilul ca presedintele sa fie ales. In primul rind aceasta inseamna consilidarea Aliantei, si cine nu intelege lucrul acesta, cu mine limbaj comun nu o sa gaseasca. Doi, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, atragerea investitiilor, sustinerea in continuare a tuturor celor care ne doresc binele, presedintele trebuie sa fie ales. E adevarat, astazi premise pentru dizolvarea Parlamentului sunt, dar nu sunt toate circumstantele. Trebuie sa treaca anul. Imi doresc ca aceasta decizie sa o ia cetatenii prin referendum.

Valentina Ursu: Referendumul ar putea fi fixat pentru cind? Sfirsit de primavara, inceput de vara?


Mihai Ghimpu
: Cred ca da. Daca e sa fim sinceri trebuie sa fie la finele lunii mai, inainte de expirarea termenului in care eu sunt obligat sa dizolv Parlamentul. Avem doua probleme pe care suntem obligati sa le rezolvam: sa iesim din criza sociala si economica, din saracie si mizerie, sa oferim cetatenilor viata pe care o ofera democratia. Nu este timpul sa ne jucam cu soarta cetatenilor, nu e timpul sa respingem increderea si sprijinul institutiilor europene si internationale si a statelor care doresc un viitor european Republicii Moldova.

2009 pentru liderul AMN Serafim Urechean, vicepresedintele legislativului a fost un an al marilor evenimente.

Serafim Urechean: Am inceput sa ne debarasam de regimul dictatorial comunist din Republica Moldova.

Valentina Ursu: Dl Stepaniuc zicea ca dupa 5 aprilie s-a incercat crearea unei coalitii parlamentare PCRM-AMN, pina unde au ajuns acele negocieri?

Serafim Urechean: Acele negocieri au fost un dialog politic, o responsabilitate a mea personala in fata comunitatii europene si daca noi ne-am fi intors cu spatele si nu am fi purces la indeplinirea acestor rezolutii de a reveni la un dialog politic cu comunistii, bineinteles ca nu am fost intelesi de europeni.

Valentina Ursu: E vorba si despre acel vot de aur despre care s-a discutat atit de mult?


Serafim Urechean: In primul rind e vorba despre votul de aur dar niciodata nu ne-a spus nimeni votati comunistii. Ni s-a spus: dlor politicieni din Republica Moldova, este timpul sa veniti la un dialog politic pentru a cauta un consens. Ceilalti colegi au refuzat – PLDM si PL, eu am fost solicitat si de catre intitutiile europene si nu puteam sa ne intoarcem cu spatele la aceste institutii deoarece avem foarte mult de lucru.

Valentina Ursu: Dar de ce a esuat crearea unei coalitii PCRM-AMN?

Serafim Urechean: Comunistii aveau o sarcina iar eu aveam o cu totul alta sarcina. A fost foarte important sa le sustrag atentia comunistilor de la ceilalti 40 de deputati din Parlament, pentru ca nu toti pot rezista la unele presiuni. Pot spune ca sunt foarte multumit de aprecierea ce mi-a dat-o Voronin pe data de 3 la conferinta de presa, el a spus ca Serafim Urechean s-a jucat cu noi ca cu pestisorii in acvarium si am ramas fara un vot. Sarcina lui Voronin era de a gasi un vot, sarcina mea era de a exclude si din gindere chiar, gasirea acestui vot, si acest lucru mi-a reusit.

Valentina Ursu: Dar Voronin v-a facut o propunere?

Serafim Urechean
: Au fost propusi unor colegi din AMN chiar milioane de euro, apartamente cu patru odai in Chisinau, functii de vice-presedinte al Parlamentului, functia de vice-prim ministru, dar nimeni nu s-a dat cumparat.

Valentina Ursu
: De ce comunistii vroiau cu tot dinadinsul sa ramina la putere?


Serafim Urechean: Deoarece ei au ce-si proteja, au furat tara, vor sa-si protejeze averile furate.

Valentina Ursu: Ce se va intampla cu averile lor?

Serafim Urechean: Toti cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda. Plecarea a celor mai importanti oameni din PCRM, cum ar fi Vladimir Turcan si Victor Stepaniuc, vorbeste despre ceea ca PCRM este intr-o criza foarte mare si e pe cale de distrugere.

Valentina Ursu: Comunistii spun ca AIE nu are viata lunga. Pe cat de important este ca aceasta alianta sa ramina consolidata?


Serafim Urechean: Cele patru componente ale Aliantei sunt constiente de faptul ca viitorul democratic al republicii depinde de cei 53 de membri ai AIE, de aceea nealegerea presedintelui R. Moldova trebuie sa ne consilideze si sa ne ridice nivelul de reponsabilitate in fata populatiei si celor care ne-au ales in Parlament.

Valentina Ursu: Ce asteptati de la 2010?

Serafim Urechean: O stabilitate politica. Vom face tot posibilul pentru a stopa declinul in economia R. Moldova. Am primit o mostenire de minus 9 % la PIB, asta e o situatie dezastruoasa.

Valentina Ursu: Dar vor fi sau nu anticipatele?

Serafim Urechean: Anticipatele in 2010 le exclud. Nimeni nu ne obliga sa avem anticipate in 2010 sau 2011, e vorba de posibile alegeri dar, sau ele vor fi regulamentare sau atunci cind se va crea o situatie confortabila pentru viitorul democratic al Republicii Moldova.

S-au intamplat multe in 2009. Si bune, si rele, la un nivel diferit de importanta, sugereaza liderul PDM, Marian Lupu, candidat la functia de sef al statului.

Marian Lupu: Doua campanii electorale dure deseori trecind peste limita unui bun simt in politica...

Valentina Ursu: Cu un impact profund de scindare a societatii moldovenesti...

Marian Lupu
: Evident, fiindca aceasta lupta a fost axata pe unele fapte, evenimente care, in mod cert au dus la o scindare a societatii, a pus toata lumea pe jar. Anul 2009 a creat o situatie in societate, una foarte dificila, criza profunda politic, criza profunda sociala, criza de mentalitate, o neincredere in ziua de maine. Urmele lasate de anul 2009 sunt dramatice.

Valentina Ursu: Pentru dvs anul 2009 a insemnat anul despartirii de PCRM.


Marian Lupu: Important ca a fost facut un asemenea pas, a fost o decizie constienta, cu toate consecintele asumate si nu regret acest lucru.

Valentina Ursu: In ce masura v-au marcat evenimentele din 7 aprilie?


Marian Lupu: Pe parcursul a mai multor ore am fosta colo in edificiului Parlemntului, aceste evenimente au venit cu un mesaj de necesitate de schimbare.

Valentina Ursu: Ce a fost? Revolutie, conflict intre generatii, ce s-a produs?

Marian Lupu
: A fost o combinatie a mai multor componente, a fost si o rabufnire de emotii, de sperante, de protest pentru mai multe actiuni care s-au produs anterior si ramin pe pozitia ca acele evenimente nu au fost pur emotionale, eu gindesc ca au fost actiuni bine-gindite si bine-organizate, si m-ar interesa in continuare sa aflam cu totii, ce a fost cu adevarat?

Valentina Ursu: Chiar credeti ca se va cunoaste adevarul?

Marian Lupu: Sper, fiindca de altfel apare intrebarea: la ce bun a mai fost creata aceasta Comisie parlamentara? Ca sa vina cu un raport detaliat asupra genezei acestor evenimente. Cine a fost implicat? Daca aceasta comisie nu va raspunde la aceste intrebari cred ca insasi ideea va fi descreditata.

Valentina Ursu: Pe cit de functionala ramine a fi aceasta coalitie liberal-democrata?


Marian Lupu: Exista deficiente de functionare, dar sunt motive obiective pentru aceasta. Am zis ca oricare forma de coalitie este una complexa, mai ales in conditiile Republicii Moldova care nu are nici traditii, nu are nicio mentalitate dezvoltata in acest sens. Dificultatile acestei formule este ca ea trebuie sa functioneze concomitent cu faptul ca toti membrii coalitiei trebuie sa invete sa coopereze, sa se inteleaga, sa se respecte reciproc, sa asigure un parteneriat politic, lasind pe plan secund egoismul politic. Totul este in manile noastre.

Valentina Ursu: Acest conflict religios care a avut loc a avut o tenta politica?


Marian Lupu: Sunt doua posibile motive. Ori ca a fost o izbucnire spontana, viziuni mai invechite, viziuni care nu admit toleranta, ori, a doua optiune, sa fi fost o actiune bine pregatita pentru a lovi in stabilitatea politica care si asa este dificila si subreda. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: o actiune care nu se inscrie nici in paleta valorilor europene, nici in paleta unei tari democratice. Intai de toate s-a produs o actiune care trebuie sa ne puna pe ginduri.

Valentina Ursu: Ce asteptati aveti de la 2010?


Marian Lupu
: Ca toate actiunile care vor avea loc in 2010 sa se bazeze pe normele de drept. Voi contribui ca in Republica Moldova sa se instaureze un sistem bazat pe lege si pe drept.

Valentina Ursu: Dar inclinati sa credeti ca vor fi sau nu anticipate?

Marian Lupu: Toate aceste lucruri trebuie sa fie desfasurate cu strictete in cadrul legii, nu avem dreptul sa dam exemple urite in acest sens, sa facem ceva care ar devia de la litera si spiritul legii.

Valentina Ursu: Vor fi sau nu anticipate?

Marian Lupu: Vor fi sau nu alegeri anticipate nici pe departe nu depinde de opinia mea. Totul depinde de actiuni, daca cadrul legal va permite modificarea unor norme din Constitutie iar ele la rindul lor vor aduce posibilitatea sa fie evitate alegerile anticipate, inseamna ca se va merge pe aceasta cale. Nu exclud alta varianta, ca se modifica anumite pozitii constitutionale, iar in ultima instanta aceste modificari nu duc la evitarea alegerilor anticipate. Ar fi sa fie o debandada si pe aceasta cale se va demonstra ca nu suntem democrati, ca nu suntem adeptii unui stat de drept, ca nu suntem europeni, or eu vreau ca in anul 2010 sa demonstram exact inversul.

La cumpana dintre ani ne dorim ca anul ce vine sa fie mai bun, mai prosper, in care sa ne putem bucura alaturi de cei dragi chiar si de cele mai mici realizari sau intamplari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG