Linkuri accesibilitate

Proiectul Euroregiunii Nistru


Eliminarea barierelor vamale şi a obstacolelor în calea circulaţiei forţei de muncă din Moldova, Ucraina şi România

Editia electronica a Romaniei libere relateaza pe larg despre proiectul euroregiunea Nistru, asa cum este el prezentat in presa rusa. Solicitarea comuna a ministrilor de externe moldovean si ucrainean catre Comisia Europeana se refera la integrarea internationala a mai multor raioane din Moldova (Floresti, Donduseni, Soldanesti, Soroca si Camenca), a regiunii ucrainene Vinnita si a zonei romanesti de frontiera. Concret, ar fi vorba despre eliminarea barierelor vamale si a obstacolelor in calea circulatiei fortei de munca, totul cu o finantare din partea Uniunii Europene. S-ar naste astfel o vitrina a Occidentului, tocmai buna sa-i convinga pe transnistreni ca nu trebuie sa priveasca spre Moscova, caci belsugul vine din vest, se arata in Romania libera. Proiectul Euroregiunii Nistru este vazut in presa rusa, (agentia Rosbalt, preluata de Agerpres) ca un fel de fatalitate (acordarea cetateniei romane in masa catre moldoveni, transnistreni si ucraineni, de pilda), dar si ca un drum cu inca multe obstacole.

Un documentar din ziarul Ziua vorbeste despre “adevarata forta de ocupatie ruseasca din Republica Moldova”: audiovizualul. La o populatie ruseasca de numai 5%, in Moldova functioneaza 55 de canale de televiziune, din care numai cinci emit in limba romana. Desi Legea audiovizualului prevede ca cel putin 70% din emisiunile de stiri sa fie in limba romana, guvernele de pana acum nu au miscat un deget sa aduca lucrurile in legalitate – se arata in Ziua. Timidele incercari ale guvernului Filat de a redresa lucurrile ar fi starnit o adevarata nebunie la Moscova.

Ziua se refera la impresia facuta de discursul de duminica al lui Veaceslav Tibuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei, tinut la Congresul Partidului Liberal Democrat.
XS
SM
MD
LG