Linkuri accesibilitate

Suferinţa vînzătorilor de brazi


Bradul artificial te face prieten cu natura, aboleşte vinovăţia pe care omul cu sentimentul ecologist al fiinţei o încearcă în faţa unui brad “viu ”tăiat.

Vin sărbătorile care aduc nu numai un noian de bucurii, dar şi suferinţe… Aflu, graţie Agenţiei Info-prim, că printre cei pătrunşi de nelinişte în aceste zile se numără vînzătorii de brazi.

Vasăzică “chişinăuienii nu se grăbesc să procure brazii vii scoşi la vînzare. Vînzătorii dau vina pe criză şi fac reduceri pentru a atrage cumpărătorii. Natalia, care vinde brazi aduşi de la Briceni, constată că anul acesta brazii vii nu mai sînt căutaţi la fel ca în anii precedenţi…”

Asta e povestea tristă a vînzătorilor de brazi. Ce să spun? Îi compătimesc, fireşte, pe aceştia, dar am impresia că nu numai criza economică şi financiară a diminuat interesul chişinăuienilor pentru brăduţi. Păi, tot în această perioadă o sumedenie de orăşeni îşi cumpără aparate electrocasnice sofisticate şi mult mai scumpe decît brazii. Presupun deci că nu numai puterea de cumpărare a oamenilor e la mijloc.

Adevărul e că în ultimii ani aşa-numitului “brad viu” îi face o concurenţă serioasă bradul artificial. Printre cunoscuţii mei, cel puţin, creşte vertiginos numărul fanilor bradului artificial. Sînt cîteva avantajele pe care le oferă bradul fals. În primul rînd, el poate fi folosit ani de zile şi deci este o investiţie mai profitabilă. În al doilea rînd, bradul contrafăcut nu produce mormane de ace, nu te obligă să dai cu aspiratorul. În sfîrşit, bradul artificial te face prieten cu natura, aboleşte vinovăţia pe care omul cu sentimentul ecologist al fiinţei o încearcă în faţa unui brad “viu ”tăiat.

De aceea, suferinţele vînzătorilor de brazi “vii” se vor acutiza în anii următori. Bradul artificial e un concurent puternic, serios. Impresia mea e că anume lui îi aparţine viitorul. Aşa că Natalia, care vinde brazi aduşi de la Briceni, ar trebui să se gîndească deja acum la perspectivele business-ului ei.
XS
SM
MD
LG