Linkuri accesibilitate

Cercul vicios al creditelor scumpe


Relaxarea politicii de creditare depinde de relansarea economică - creşterea economiei blocată de ratele excesiv de mari ale creditelor

Iurie Gotisan: Nivelul actual al dobanzilor este destul de ridicat pentru multi clienti care vor un credit. Este normal ca bancile sa perceapa pentru creditele acordate dobanzi mai mari decat pentru cele oferite la depozite, insa, in ultima vreme, marjele, adica diferentele intre cele doua dobanzi au crescut foarte mult, la cca 7 la suta, mai ales ca in prezent economia Moldovei activează in condtiile unei deflatii. Spre exemplu, in unele cazuri, dobanda la imprumuturile in lei este de peste 2 ori mai mare fata de ceea ce dau acestea la depozite. Majoritatea bancilor isi afisează dobanzile la depozite, insa putine din ele arata ratele reale la creditele oferite. Acestea mai percep tot felul de comisioane de administare, de asigurare, etc. sau alte plati colaterale si te trezeşti ca dobanda reala este departe de a fi cea specificată in contract. Vorba aia, bancile dau cu o mana si iau cu doua. Deseori, reprezentatii bancilor isi justifica acest comportament spunand ca s-au schimbat conditiile pietei. Insa ma intreb, care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja?

Radu Benea: Cand credeti ca populatia si agenţii economici ar putea avea acces la credite mai ieftine? Se stie ca acestea sunt un instrument important pentru depasirea crizei economice...

Iurie Gotisan: Tinand cont de evolutiile economice regionale si mai ales locale, putin probabil ca in perioada imediat urmatoare bancile sa-si relaxeze politica creditara. Mai ales ca mult va depinde de evolutia economiei si de ce actiuni va lua mai intii de toate Banca Nationala. Pentru ca conditiile de creditare sa devina mai usoare, ar urma ca bancile sa simta niste semnale sigure de relansare economica. Pe de alta parte, daca e sa gindim logic, cresterea economica nu poate fi reluata si din cauza ca ratele la credite sunt excesiv de mari.

Radu Benea: Multe banci s-au antrenat in creditarea ipotecara, inainte de izbucnirea crizei si chiar la inceputul ei. Sa fie asta o cauza a politicii atat de restrictive de astazi in ce priveste creditarea bancara?

Iurie Gotisan: Bineinteles, acesta a fost punctul slab pentru mai multe banci care s-au antrenat in activitatea de creditare ipotecara. Spre exemplu, potrivit datelor Bancii Nationale, cca 15 la suta din totalul portofoliului de credite ale bancilor comerciale sînt calificate drept credite neperformante si ponderea creditelor ipotecare este de peste 12 la suta din totalul acestora. Unele din ele angajandu-se in creditarea ipotecara, actualmente se confrunta cu probleme de nerambursare a creditelor de catre dezvoltatorii imobiliari. In această perioada de criza, institutiile bancare nu prea dispun de lichidităţi. Companiile de construcţii probabil ar putea tăia din preţurile apartamentelor. Nu stiu pe cat de mult o vor face-o, insa acestea vor încerca tot posibilul sa-si scoate cel puţin investitiile facute. Piata creditarii fiind intr-un fel blocata, cererea de pe piata imobiliara a scazut, respectiv, aceasta situatie pare a fi caracterizata de tranzactii putine si reduceri de preţuri. Si ar putea fi cazul, cred, ca cei care doresc sa investeasca intr-un imobil sa inceapa deja a sonda piata.
Previous Next

XS
SM
MD
LG