Linkuri accesibilitate

Realiști și răbdători în așteptarea deschiderii Uniunii Europene


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Deschiderea UE va depinde de calitatea reformelor aplicate în următorii ani - apreciază Victor Chirilă (APE).

Invitatul nostru din această dimineaţă este expertul Victor Chirilă, director executiv interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă. Discutăm despre reuniunea de ieri de la Bruxelles a Consiliului de Cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, reuniune pe care noile autorităţi de la Chişinău s-au grăbit s-o numească drept istorică.

Radu Benea: Discutăm despre reuniunea de ieri de la Bruxelles a Consiliului de cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, reuniune pe care noile autorităţi de la Chişinău s-au grăbit s-o numească drept istorică. Dle Chirilă, aşa să fie? O reuniune istorică? Prin ce anume?

Victor Chirilă: Eu cred că a fost o reuniune importantă pentru Republica Moldova şi în special pentru actuala guvernare. Uniunea Europeană trasează clar obiectivele pe care atât Chişinăul cât şi Bruxelles-ul ar trebui să le atingă în următorii ani, şi mă refer aici la negocierea acordului de asociere, demararea dialogului şi apoi a negocierilor asupra liberalizării regimului de vize, de asemenea crearea Zonei de comerţ liber, acestea sunt obicetivele esenţiale pentru următorii ani. De asemenea, prin declaraţia de ieri semnată de conducătorii delegaţiilor Uniunii Europene şi ai Republicii Moldova, s-a transmis un semnal de încurajare politicienilor de la Chişinău care guvernează ţara, şi anume: implementaţi reformele dar în acelaşi timp asiguraţi stabilitatea politică în ţară şi consolidaţi capacităţile administrative pentru a implementa calitativ reformele asumate.

Radu Benea: Viitorul acord de asociere va fi unul ambiţios, aşa l-a caracterizat un reprezentant al preşedinţiei suedeze a UE. Vor exista o agendă şi măsurători exacte a ceea ce va trebui să realizeze Republica Moldova ca să obţină libertăţile promise?

Victor Chirilă: Într-advăr este ambiţios pentru UE, pentru că iată că Uniunea arată un mai mare grad de deschidere faţă de Republica Moldova şi faţă de statele din Europa de Est, inclusiv Ucraina. Acest acord de asociere într-adevăr va fi similar cu acordurile de asociere semnate anterior de Uniunea Europeană cu statele din Balcanii de Vest, state care se află pe o cu totul altă traiectorie decât suntem noi actualmente, pe traictoria integrării graduale în cadrul Uniunii Europene.

În ce ne priveşte din perspectiva Chişinăului, el este ambiţios, dar nu întruneşte toate aşteptările noastre, şi mă refer la faptul că acest acord nu va conţine o perspectivă clară de integrare europeană pentru noi. Acest lucru urmează să fie cucerit de noi în urma unor reforme care se regăsesc în actualul plan de Acţiuni semnat cu Uniunea Europeană în 2005, dar care vor fi stipulate şi în acordul de asociere pe care Republica Moldova urmează să-l negocieze în ianuarie anul viitor. Sigur vor fi nişte măsurători şi acestea se regăsesc şi în declaraţia de ieri. Sunt câteva capitole foarte importante enunţate acolo: respectarea drepturilor omului, principiilor democratice, respectarea recomandărilor pe care OSCE, Consiliul Europei şi alte instituţii le-au făcut cu referire la problemele detectate în cadrul campaniilor electorale precedente.

Radu Benea: Am putea adăuga şi memorandumul de asistenţă, care se referă la un grup de experţi europeni ce va lucra la Chişinău?

Victor Chirilă: Acesta este un instrument care ne va ajuta să implementăm reformele în diferite sectoare. Nu este în opinia mea o măsurătoare, este o asistenţă pe care Uniunea Europeană ne-o acordă, o echipă de experţi europeni care vor fi incluşi în diferite ministere ale Republicii Moldova cu un singur scop: să ne consolideze capacităţile administrative, să consolideze instituţiile noastre, să eficientizeze practicile noastre de luare a deciziilor şi de implementare a reformelor. Este o premieră pentru Republica Moldova, bine, am mai avut şi înainte astfel de experţi, dar randamentul lor a lăsat de dorit, poate şi din cauza autorităţilor noastre, dar şi din cauza cadrului juridic anterior care guverna relaţia noastră cu Uniunea Europeană.

Radu Benea: Dle Chirilă, România a fost invitată să înceapă negocierile de intrare în UE în decembrie 1999, cu 10 ani în urmă, şi a devenit membră a UE în 2007. Serbia iată că va depune chiar astăzi cererea de intrare în Uniune, după 10 ani de la încheierea războaielor din Balcani. Cum credeţi, care ar putea să fie parcursul european al Republicii Moldova, ţinând cont puţin şi de experienţa regiunii?

Victor Chirilă: Dacă urmărim parcursul Ucrainei, vedem că această ţară vecină a demarat negocierile asupra acordului de asociere în martie 2007 şi în continuare se află încă în proces de negociere. Mai există o mare parte a acordului de negociat şi mă refer aici la capitolele ce ţin de crearea Zonei de Comerţ Liber aprofundat şi comprehensiv. Probabil dacă situaţia politică în Kiev se va stabiliza după alegerile prezidenţiale ne putem aştepta ca acest acord să fie semnat până la sfârşitul anului 2010.

Cred că ar fi cazul să fim realişti, răbdători şi să ne asumăm o perioadă de doi ani de negociere şi de ratificare a acestui acord. Cred că în următorii doi ani autorităţile noastre vor avea de lucru atât în planul negocierilor acestui acord, dar şi în planul implementării reformelor, pentru că, dacă se doreşte o negociere eficientă, calitativă a acestui acord trebuie să se facă progrese. Deschiderea UE va depinde foarte mult de calitatea reformelor pe care urmează actuala guvernare să le implementeze în următorii ani.
XS
SM
MD
LG