Linkuri accesibilitate

130 de ani de la naşterea lui Ioseb Besarionis dze Jughashvili


Reînvierea mitului lui Stalin concomitent cu întărirea regimului Putin

În Rusia sunt marcaţi astăzi 130 de ani de la naşterea lui Iosif Stalin. În timp ce unii şi-l amintesc pe Stalin ca pe un dictator crud, din ordinul căruia au fost ucişi milioane de oameni, alţii continuă să-l vadă ca pe un lider puternic şi emblematic, care a adus Uniunii Sovietice victoria în cel de-al doilea război mondial. Un recent sondaj de opinie arată că cel mai mulţi locuitori ai Rusiei, 54 la sută, privesc cu ochi buni regimul lui Stalin. Potrivit sondajului Centrului VŢIOM, 30 la sută dintre ruşi ar dori ca Stalin să conducă ţara şi astăzi.

Partidul Comunist din Rusia a organizat astăzi mai multe marşuri în onoarea lui Stalin şi o ceremonie comemorativă la mormântul său de la Kremlin. Deputatul comunist din Duma de Stat, Nikolai Kharitonov a declarat că miile de oameni care au depus flori astăzi la mormântul lui Stalin arată că pentru Rusia ziua este o sărbătoare.

Pentru Irina Shcherbakova de la centrul Memorial comemorarea zilei de naştere a lui Stalin este regretabilă. "Faptul că aceasta a devenit o zi specială în Rusia este o mare problemă şi spune multe despre haosul din mintea oamenilor şi din sânul societăţii ruse", crede Shcherbakova.

Mitul despre eroul Stalin a reînviat în Rusia în ultimul deceniu şi a concis cu întârirea regimului Putin. Criticii cred că autorităţile de la Kremlin au folosit acest mit pentru a mări entusiasmul ruşilor pentru un lider puternic.

Aşa încât pe mulţi i-a surprins toamna aceasta discursul preşedintelui rus Dmitri Medvedev de ziua comemorării victimelor represiunii politice, când a spus că represaliile puse la cale de Stalin au constituit una din cele mai mari tragedii în istoria Rusiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG