Linkuri accesibilitate

Crăciunul copiilor defavorizaţi


Steven Allen (UNICEF)
Steven Allen (UNICEF)

Acţiuni de caritate la internate şi în familii social vulnerabile

Sarbatorile de iarna, insotite de ninsori „ca din filme” si cadouri, sunt o bucurie pentru toti copiii, dar mai cu seama pentru cei defavorizati, care beneficiaza de atentia sporita a diverselor organizatii de caritate, formatiuni politice si institutii de presa.

Postul de televiziune ProTV, de exemplu, desfasoara traditionala campanie „Daruiesti si Castigi” despre care ne spune jurnalista Lorena Bogza.
„ProTV are o traditie de a ajuta pe cei care au nevoie, cu atat mai mult acum, in perioada sarbatorilor de iarna, cand toata lumea il asteapta pe Mos Craciun. Dintr-o serie de povesti de care ne-am ocupat, am ales 7 povesti pe care speram sa le putem rezolva. Sunt cazuri impresionante pe care le veti putea urmari la ProTV in fiecare joi”

Organizatia de caritate Clipa Siderala la fel se angajeaza in traditionala „Caravana de Craciun”. Coordonatoarea actiunii, Stela Curchi mi-a spus ca darurile vin de la liceeni, organizatii si companii, iar acest an caravana este mai deosebita si iata de ce: „Adica pana in acest an au fost vizitati numai copiii din scolile internate de diferite tipuri. In acest an s-a introdus o practica noua, pe langa cei de la internate vor mai fi vizitati si copiii din familiile social-vulnerabile din satele Moldovei.”

Copiii n-au nevoie de atentie doar de Craciun, mi-a mai spus Stela Curchi. Voluntarii de la Clipa Siderala, cu ajutorul sponsorilor si elevilor, organizeaza pe parcursul anului Caravana Bunatatii: „Daca acum vizitam cate 2-3 puncte pe zi, atunci la Caravana Bunatatii mergem la 1 punct o data la 2 saptamani".

Un bun cadou pentru copiii din internate ar fi plasarea lor in institutii pe baza familiala, ne-a spus, intr-o vizita la Chisinau Steven Allen, directorul regional al UNICEF: „Motivul pentru care unii copii au ajuns la orfelinate este ca familiile lor nu au fost capabile sa aiba grija de ei. Poate nu au familii deloc sau poate au fost abandonati de familiile pe care le au. Desigur, pentru un copil sa fie si sa se simt abandonat este o povara emotionala groaznica.”

Steven Allen considera ca pe timp de criza este si mai avantajos financiar sa fie gasite solutii bazate pe familie: „Plasarea copiilor in institutii e întotdeauna mai costisitoare si are rezultate mai putin bune. In special in acest moment de criza economica si de recesiune, este din ce in ce mai important pentru guvern sa caute solutii inovatoare pentru copii, bazate pe familie.”

Autoritatile Republicii Moldova incurajeaza practica europeana de indentificare a solutiilor de tip familial pentru fiecare copil in parte. Steven Allen, directorul regional al UNICEF spune ca guvernul moldovenesc si-a asumat angajamentul sa preia practicile europene. Un rol important in aplicarea acestora le revine autoritatile publice locale, deoarece ele sint mai aproape de copii si de familii.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG