Linkuri accesibilitate

31.12.99 - București: Retrospectiva anului 1999


31 decembrie 1999

Actualitatea românească

Retrospectiva anului 1999. (Moderator: Radu Calin Cristea; invitaţi: Cornel Codiţă şi Ion Bogdan Lefter)

Ion Bogdan Lefter: „...una din marile probleme ale României de astăzi, incepută încă de anul trecute, este atacul virulent, poate electoral la care presa supune clasa politica. Clasa politica este eterogenă, cu multe personalităţi remarcabile, ... cu un spectru politic aglomerat în care s-au făcut totuşi anumite clarificări.

Clasa politică este însă plină în continuare de figuri pitoreşti... încet, încet în ultimul deceniu s-a creat un reflex critic şi satiric la adresa clasei noastre politice...”

Cornel Codiţă crede însă că în 1999, prăpastia dintre preocupările populaţiei şi cele ale politicienilor s-a adâncit: „Anul 1999 a arătat cu claritate că ne agăţăm de idei şi nu de lucruri foarte precise, ideea privatizări sau ca un colac de salvare pentru orice ideea competiţiei, care a fost dusă până la extrem; în loc de competiţie pe programe avem acum competiţie pe persoane....” Mai mult, instituţile statului rămân slabe.

Cât priveşte viitorul, Ion Bogdan Lefter este încurajat de faptul că sprijinul pentru integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană rămâne puternic, chiar dacă în scădere.

Cornel Codiţă vede problemele României şi în două mentalităţi opuse dar complementare: mentalitatea feudală a guvernanţilor şi cea de acvariu (noi cu lumea noastra, voi cu lumea voastră) a guvernaţilor.
XS
SM
MD
LG