Linkuri accesibilitate

Sebastian Vladescu (PL) acceptă să intre în guvernul Boc II


Ce portofolii vor fi acordate partidului minorităţii maghiare?

Vicepresedintele socialist Marian Sarbu acceptase initial sa preia portofoliul muncii in guvernul de dreapta care se formeaza in aceste zile la Bucuresti. Sustinut si de alti colegi de-ai sai care socotesc ca noul executiv ar trebui sa primeasca din partea opozitiei un moratoriu de sase luni, fruntasul socialist argumenteaza ca Romania trece printr-o perioada grea, iar socialistii ar trebui mai degraba sa sprijine guvernul decit sa-si ascuta armele. Conducerea socialistilor a hotarit insa ca partidul trebuie sa se consolideze in opozitie si ca orice participare la guvernare este exclusa, de aceea oferta democrat-liberalilor a fost declinata.

Fostul ministru liberal al finantelor Sebastian Vladescu a acceptat insa oferta, desi partidul din care provine ramine in opozitie. Aceasta bresa ar putea fi folosita in viitor de presedintele Traian Basescu pentru a-i atrage pe liberali la guvernare in asa fel incit sa aiba o majoritate mai consistenta. Totusi
fostul liberal a fost cel care a rupt in 2006 acordul cu Fondul Monetar International, iar repozitionarea sa ar putea fi problematica.

Acum dupa ce Traian Basescu a fost reconfirmat prin scrutinul din 6 decembrie in functia de presedinte, partidul sau a reusit sa constituie o majoritate pe muchie de cutit adunind in jurul sau o serie de dizidenti ai formatiunilor din opozitie. In aceste ore democrat-liberalii s-au reunit intr-o sedinta care va stabili cum vor fi repartizate portofoliile. Reprezentantii minoritatii maghiare care vor primi trei posturi de ministri au solicitat portofoliile de la mediu, cultura si dezvoltarea regionala.

Ar fi pentru prima data cind maghiarii ar primi o functie cu putere simbolica majora in structurile statului roman, in ultimii 15 ani de cind aceasta formatiune a intrat in ecuatiile guvernamentale. Nu toti liderii democrat-liberali sint de accord cu un ministru maghiar al culturii, iar unul dintre ei a invocat impotriva acestei idei pactul care exista cu Biserica Ortodoxa Romana. Acest argument nu are totusi legatura cu statul democratic spre care tinde Romania si care delimiteaza net biserica de politica.
XS
SM
MD
LG