Linkuri accesibilitate

Raport BM privind cauzele fragilităţii economiilor est-europene


De la autarhie la globalizare

La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a dat publicitaţii un raport „Criza loveste - un test al economiilor central si est europene” in care incearca sa explice de ce fostele economii comuniste sunt acum atat de fragile in faţa crizei economice mondiale.

Ironia soartei face ca slabiciunea lor sa rezide exact in flexibilitatea de care au dat dovada in anii tranzitiei, este de parere Luca Barbone, director pentru reducerea saraciei in departamentul pentru Europa centrala si de est din Banca Mondiala: „Aceste economii s-au deschis si asa au devenit mai expuse, in domeniul financiar bancar si in cel comenrcial”.

Clasa mijlocie a inceput sa apara la sfirsitul anilor 90 si a crescut extrem de repede in unele ţari din regiune. Cand a lovit criza a fost la fel de surprinsa precum clasa mijlocie occidentala.

Intr-un fel, precizeaza Luca Barbone, in perioda comunista, aceste economii erau mai mult sau mai putin autarhice. O iluzie, precizam noi, in care s-au leganat, pana de curand o serie de ţari est-europene, precum Moldova dupa motto-ul „prea mici pentru o criza asa de mare”.

Si acum citeva date statistice: din 1998, cand avea loc criza financiara in Rusia, si pana in 2006, arata Banca Mondiala, peste 50 de milioane de oameni din Europa centra si de est si din Asia Centrala au iesit din saracie. Actuala recesiune a lovit insa aproape 160 de milioane de oameni: cam 40 de milioane au cazut in saracie, restul se afla in pragul saraciei.

In aceste conditii, remarca si Luca Barbone, guvernele central si est europene trebuie sa gaseasca un echilibru, extrem de dificil, intre reducerea cheltuielilor si extinderea sau intarirea plasei sociale, care sa prinda din ce in ce mai multi cetaţeni afectati de criza.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG