Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: E o rușine în sec. XXI să păstrezi sîrmă ghimpată între două state prietene


În „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu scrie că desprinderea grupului Ţurcan de PCRM şi revenirea lui Nicolae Ciornâi în politica autohtonă, anunţă lansarea unui proiect politic comun, controlat de Moscova. În opinia lui Bogatu, prin acest proiect Rusia vrea să-şi menţină influenţa în R. Moldova, diminuând influenţa PCRM şi consolidând alte forţe de stânga în frunte cu PD.

Tot în „Jurnal de Chişinău”, Lilian Negură scrie că nostalgiile moldovenilor faţă de URSS vor persista atâta timp, cât nu vor fi distruse miturile despre paradisul sovietic, Rusia modernizatoare şi jandarmul român. Anume aceste trei mituri şi nu erorile pretinşilor democraţi în opinia lui Negură, au stat la baza succesului electoral pe care l-a obţinut PCRM în anii de după independenţă. Tot în ediţia de astăzi, “Jurnalul de Chişinău” explică de ce actorul Andrei Sochircă nu vrea să fie artist al poporului din R. Moldova.

Anul 2009 rămâne unul istoric în care a fost înlăturat de la putere PCRM, constată Constantin Tănase în ziarul “Timpul”. Pentru ca anul viitor să intre şi el în istorie, va trebui demontat însuşi comunismul, adaugă autorul, sugerând că un rol important în acest sens îi revine presei libere.

Timpul” vorbeşte despre importanţa majoră a congresului PLDM care va avea loc mâine. Potrivit publicaţiei însemnătatea evenimentului e legată de evoluţia şi rolul PLDM în actuala configuraţie politică din R. Moldova.

Moldova Suverană” critică partidele Alianţei pentru Integrare Europeană pentru ceea ce numeşte “metodele abuzive de preluare a pârghiilor puterii politice şi administrative”. Potrivit publicaţiei, fiecare dintre cele 4 partide aflate la guvernare, se grăbeşte să acapareze cât mai multă putere, inclusiv influenţă mediatică, înainte ca alianţa să se destrame. “Moldova Suverană” atrage atenţia asupra soluţiei de salvare a sistemelor publice de pensii, soluţie recomandată de Banca Mondială, care cere majorarea cenzului de pensionare şi egalarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Tot “Moldova Suverană” constată că exporturile de vinuri moldovenesti catre Rusia in 2010 vor constitui mai puţin de jumătate din volumul exportat in 2005.

Consiliul European nu vede alta solutie in Transnistria decât autonomia, titrează ziarul bucureştean “Gardianul”, făcând trimitere la o declaraţie a secretarului adjunct al Comisiei pentru Democratie si Drept, din cadrul Consiliului European. Tiraspolul ar putea fi obligat să respecte Constitutia Republicii Moldova, dacă ar avea dreptul să-şi formeze propriile institutii, citează “Gardianul” din declaraţiile aceluiaşi oficial.

“Moldova va da jos sârma ghimpată de la frontiera cu România”, sună titlul unui articol din “Nezavisimaia Gazeta”. Publicaţia îl citează pe primul ministru moldovean Vlad Filat, potrivit căruia e o ruşine în sec. XXI să ţii sârmă ghimpată între două state prietene.
XS
SM
MD
LG