Linkuri accesibilitate

Barack Obama la reuniunea ONU de la Copenhaga


Președintele Traian Basescu la reuniunea de la Copenhaga
Președintele Traian Basescu la reuniunea de la Copenhaga

Președintele american ar putea să deblocheze convorbirile aflate în impas pe tema reducerii emisiilor de gaze toxice cu efect de seră.

Asa cum liderii europeni si-au dorit, presedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a deplasat in Danemarca atunci cind convorbirile cu privire la contracararea incalzirii globale urmau sa ajunga intr-o faza decisiva. Care este situatia reala insa a negocierilor privind semnarea unui acord final ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Reuniunea este la final si nu mai e mult timp pentru a fi definitivat cadrul unui acord. Presedintele Obama intentioneaza sa stea la Copenhaga mai putin de o zi, pentru ca acasa, in Statele Unite, un alt program esential al mandatului sau, cel de reformare a sistemului de ingrijire a sanatatii este in pericol.

Sederea lui ar putea sau nu sa deblocheze convorbirile, aflate in impas din cauza dezacordorilor intre tari dezvoltate si tari in curs de dezvoltare. Partile mizeaza pe faptul ca sosirea lui Obama va avea un efect catalizator. Statele Unite au propus sa reduca emisiile de gaze toxice, care produc efect de sera cu circa 17% pina in anul 2020, baza de calcul fiind 2005. Asta corespunde cu o reducere cu 3% fata de nivelele din 1990 – anul luat in calcul ca baza de catre Uniunea Europeana si alta tari. Este putin probabil ca Obama sa propuna reducerea si mai drastica a emisiilor, ceea ce multi solicita Statelor Unite. Cifrele pe care presedintele le prezinta la Copenhaga se bazeaza pe o lege adoptata in Camera Reprezentantilor, dar nu inca si in Senat.

Presedintele Obama spera totusi sa deblocheze convorbirile cu privire la tintele de reducere a emisiilor pentru tari in curs de dezvoltare si modalitati de compensare a tarilor sarace. Analisti considera ca o modalitate pentru ca Obama sa obtina un succes in Danemarca este sa-si declare sprijinul pentru varianta de lege a Senatului american, care prevede un calendar accelererat al reducerii emisiilor de gaze. El poate promite de asemenea sa solicite Congresului suplimentarea fondurilor de ajutorare.

Dar exista limite in ceea ce Barack Obama poate face fara sa-si asume riscuri politice majore. Este mult mai simplu pentru un conservator sa faca astfel de concesii, dar Barack Obama va fi imediat acuzat de excese de stinga daca o face. Dar daca ceea ce propune nu este considerat adecvat, Obama risca sa piarda increderea stingii americane si pe cea a liderilor internationali. Nici una dintre variante nu este buna. De acea o solutie de mijloc e greu de gasit.
XS
SM
MD
LG