Linkuri accesibilitate

Consultările de la Cotroceni


Formula guvernamentală deja stabilită sau un guvern de unitate naţională?

In mod cu totul neasteptat presedintele Romaniei Traian Basescu nu a fost deloc prietenos la discutiile cu liderii liberali. Seful statului roman a avut astazi la Palatul Cotroceni consultari cu toate partidele parlamentare in vederea desemnarii unui nou premier. Desi Traian Basescu a spus ca si-ar dori o majoritate de dreapta la guvernare, totusi nu a parut sa faca nici un gest de amicitie fata de acestia. Liberalii au conditionat participarea lor la guvernare fie de primirea fotoliului de premier, fie de numirea unui independet agreat de ei in aceasta functie. Presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca prefera un primministru din propriul patid, iar surse demne de increderea ne-au spus ca Emil Boc va fi optiunea finala.

Practic formula guvernamentala ramine cea stabilita in zilele din urma: Partidul Democrat Liberal care detine 35 la suta, adica 166 de parlamentari, UDMR, formatiunea maghiara care are 6,5 la suta, adica 31 de parlamentari, grupul minoritatilor nationale, format din 18 parlamentari si asa numitul grup al independentilor format din 24 de politicieni care au migrat atit de la socialisti, cit si la liberali pentru a se asocia noii majoritati care va veni la putere.

Liderul socialistilor Mircea Geoana a spus la intilnirea cu presedintele roman ca e nevoie de o larga majoritate si de un guvern format din specialisti, in vreme ce Traian Basescu a oferit stingii ministerul muncii precizind ca Marian Sirbu, care a ocupat acest fotoliu in 2008, a fost destul de eficient. Aceasta declaratie sugereaza ca Traian Basescu ar putea urma exemplul presedintelui francez, care a invitat in guvernul sau de dreapta si reprezentanti ai stingii. La rindul sau Mircea Geoana, contracandidatul presedintelui Basescu in cursa prezidentiala, a lasat sa se inteleaga ca va sustine bugetul de stat si chiar formarea noului guvern, dar a mentionat ca nu este de acord cu un nou executiv de tip Boc. Socialistii par de acord si cu formula unui guvern de uniune nationala, cu un premier agreat de toate partile.

Asadar astazi presedintele roman a vorbit despre dorintele sale de a intari un executiv de dreapta, dar a cochetat mai mult cu socialistii, decit cu liberalii. Ramine de vazut daca aceste glisari fac parte dintr-un joc dublu sau daca intr-adevar Traian basescu se indreapta spre un guvern larg care sa treaca peste criza economica prelungita
XS
SM
MD
LG