Linkuri accesibilitate

16.12.99 - Chișinău: Dumitru Braghiș desemnat prim-ministru


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Președintele Petru Lucinschi îl desemnează pe Braghiș premier într-o nouă tentativă de a evita alegeri anticipate.

16 decembrie 1999

Dumitru Braghiș desemnat prim-ministru.

Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi a jucat astazi o ultima carte în încercarea de a preintimpina o dizolvare a Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. El a desemnat un al treilea candidat la funcţia de prim ministru, in ceva mai mult de o luna. Amanunte de la Radu Benea:

Preşedintele Petru Lucinschi l-a desemnat astazi pe cel de-al treilea candidat la funcţia de premier. Acesta este actualul ministru adjunct al economiei şi reformelor, Dumitru Braghis. Braghis, în virsta de 42 de ani a absolvit Institutul politehnic din Chişinău şi este de profesie inginer energetician. Timp de 11 ani, intre 1981 şi 1992 a detinut diverse funcţii in structurile centrale ale Comsomolului fostei URSS. A fost director general al Departamentului relatii economice externe, iar din anul 1997 este ministru adjunct al economiei şi reformelor. Braghis mai este şi copreşedinte al Comitetului de cooperare cu EU şi şef al delegaţiei pentru negocierile de aderare ale Republicii Moldova la Organizatia Mondiala a Comertului.

Preşedintele Petru Lucinschi a desemnat candidatura lui Dumitru Braghis dupa ce a purtat negocieri în dimineata zilei de astazi cu deputatii comunisti şi cei independenti. In discursul rostit in plenul Parlamentului cu acest prilej, şeful statului a îndemnat deputatii să depăşească divergentele şi să manifeste responsabilitate în situaţia care s-a creat dupa cele doua eşecuri de a instala guvernul. In acest context, Lucinschi a constatat ca in Republica Moldova nu s-a incheiat ceea ce el a numit „procesul de cristalizare a formaţiunilor politice”, fapt care, in opinia sa, se răsfrînge negativ asupra situaţiei interne a Republicii Moldova.

In acest sens, Petru Lucinschi a subliniat necesitatea creerii unui guvern de tehnocrati, fără o reprezentare politica strictă. Referindu-se la eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, şeful statului a declarat: „As putea sa purced la dizolvarea Parlamentului şi la numirea datei alegerilor. Daca urmaream acest scop, dupa cum afirma unii, procedam deja la aceasta procedura. Dar cineva avea de cîştigat din aceste alegeri care ar putea sa aibe loc peste doua trei luni. Dumneavoastra stiti procedurile de formare, încă doua- trei luni. Nimeni nu va cîştiga, toti vom fi în pierdere. Din simplul motiv că raportul de forţe nu se va schimba esenţial. Nici un partid nu este acum în stare să obţină o majoritate pentru a forma guvernul de unul singur. De aceea, eu vin în faţa dumneavoastra cu apelul de a manifesta responsabilitate maximă şi a nu admite extinderea si aprofundarea crizei politice.”

Seful statului a mai indemnat deputatii să voteze pentru noul guvern din voinţă proprie şi nu la indicaţia grupurilor parlamentare din care fac parte. Candidatul al şefia guvernului, Dumitru Braghis, a declarat că politica internă şi externă a viitorului cabinet nu se va deosebi mult de cea a fostului executiv, deoarece, el însuşi a fost un promotor fidel al acesteia în ultimii ani.

Programul de guvernare, a spus Braghis, va fi unul similar programului avansat de primul candidat la aceasta functie, Valeriu Bobuţac, la elaborarea căruia a participat nemijlocit. Cît priveşte criteriile de selectare a viitorilor miniştri, Braghis a menţionat, în primul rînd, profesionalismul şi neangajarea politică: „Problema nu este de conditii pentru a fi aprobat acest guvern. Eu consider că trebuie pus de astazi problema condiţiilor pentru ca acest guvern să poată să activeze. Este vorba de o coaliţie parlamentara care ar putea să îşi asume o responsabilitate, inclusiv, paralela cu guvernul de activitate a acestui guvern. Este vorba că aş vrea în componenţa guvernului să fie propusi deputatii din parlament pentru a exclude deci, posibilitatea unei, implicatii politice care a avut loc pînă acuma. membrii guvernului sa nu fie implicati asa de mult în politica este vorba de problema de profesionalism, cum am spus, este vorba de problema unei compatibilităţi a persoanelor care vor lucra. Deci, vrem să încercăm să facem o echipă compatibilă, care să nu fie divergente între persoanele care lucreaza.”

Premierul desemnat, a mai adaugat că a primit asigurari că va dispune de autonomie în selectarea candidaturilor. Intrebat dacă nu consideră că guvernul pe care il va conduce va fi unul provizoriu, sau de sacrificiu, Dumitru Braghis a răspuns că totul va depinde de succesele viitorului cabinet si de susţinerea pe care o va avea în Parlament.

Din Chisinau, Radu Benea, REL
XS
SM
MD
LG