Linkuri accesibilitate

15.12.99 - Chișinău: Gazpromul sistează livrările de gaze naturale


In timp ce parlamentarii discută pro și contra suținerii unei noi candidaturi de premier, cea a lui Dumitru Braghiș.

15.12.1999

Gazpromul sistează furnizarea de gaze
naturale.

Dan Ionescu: Asadar, în deschiderea emisiunii o ştire proastă: atît agenţia de presa Basapress cît şi corespondentul la Chişinău al agentiei Associated Press au infornat că începind de astazi, la orele 15, concernul rus Gazprom a sistat integral livrarile de gaze naturale către Republica Moldova. Vicepreşedintele societăţii Moldovagaz, Ion Grau a declarat că oferta înaintată astazi de delegaţia moldoveană aflată la Moscova de achitare a datoriilor de 180 de milioane de dolari a fost apreciata de partea rusă drept "nesigură". Pe fondul acestei noi crize energetice deosebit de grave, la Chişinău au continuat maşinaţiile de culise pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim ministru. Relateaza Sergiu Praporscic:

Preşedintele Petru Lucinschi îl va desemna joi, în plenul Parlamentului, la funcţia de premier pe Dumitru Braghis, fost ministru adjunct al economiei si reformelor în guvernele Ciubuc si Sturza. Despre aceasta a anunţat astazi liderul grupului parlamentar al comunistilor, Vladimir Voronin. Solicitat de noi, Voronin a spus că joi dimineata, deputatii comunisti, independenti, Dumitru Braghis şi preşedintele Petru Lucinschi se vor întruni într-o şedinţă, după care, şeful statului va prezenta parlamentului candidatura primului ministru.

Voronin a spus că deputatii comunisti vor susţine prin vot candidatura lui Braghis pentru a nu admite dizolvarea Parlamentului si desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Voronin considera ca deja sunt suficiente voturi pentru confirmarea unui eventual guvern Braghis: „Unii deputati, cum am am spus, conştient, înţeleg că nu trebuie implicata ţara in alegeri anticipate altii, dintr-o frica, poate, personala, pentru a-şi piede fotoliile cu doi ani de zile mai devreme, decit expira termenul actualului Parlament, o sa voteze.”
Vladimir Voronin a mai declarat că in viitorul cabinet de ministri nu va intra nici un deputat.

Preşedintele Aliantei pentru Democratie si Reforma, deputatul pe listele Fortelor Democratice, Alexandru Moşanu, ne-a declarat că opozitia nu va susţine un eventual guvern Braghis: „Noi nu ne-am schimbat pozitia. Aşa cum a fost expusa, ne menţinem pozitia”. Alexandru Moşanu a spus că nici un deputat ADR nu a naunţat că va vota pentru instalarea unui cabinet de ministri condus de Dumitru Braghis.

Potrivit însă informaţiilor de care dispunem, mai multi deputati ai fostei coalitii de guvernare vor vota pentru viitoarea echipa guvernamentala, în cazul în care le vor fi satisfăcute unele conditii. Astfel este clar că la investirea guvernului Braghis nu vor participa deputatii grupului parlamentar al al PPCD. Vom preciza ca parlamentarii creştin democrati, de mai bine de o saptamina, nu au participat la negocierile privind identificarea unui candidat la funcţia de prim ministru.

O dovada în acest sens este si aprecierea pe care a dat-o astazi liderul PPCD, vicepreşedintele parlamentului Iurie Roşca intenţiei şefului statului de a-l desemna la funcţia de premier pe Dumitru Braghis: „Braghis bineînţeles nu poate fi apreciat ca fiind o figura stralucită, este binecunoscut că domnul Braghis este un favorit mai vechi al preşedintelui, urmeaza sa vedem în ce măsura un candidat pentru funcţia de premier cum ar fi Braghis, îşi va alcătui echipa, deşi, presupun că nici aici surprize deosebite nu vor fi, de aceasta data, s-ar putea întîmpla să se acumuleze un numar surprinzător de mare de mandate in favoarea instalării acestui guvern, dintr-un motiv foarte simplu : sentimentul autoconservării.”

Deocamdată nu cunoaştem cum apreciaza Dumitru Braghis decizia lui Petru Lucinschi de a-l desemna la funcția de premier. Surse de la Presedintie spun insă că acesta ar fi acceptat sa fie numit în funcţia de prim ministru.

Din Chisinau, Sergiu Praporscic, REL.
XS
SM
MD
LG